Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | Restorasyona giren Mevlana Müzesi'ndeki 'Yeşil Kubbe'nin çinileri dökülüyor

ÖZEL HABER | Restorasyona giren Mevlana Müzesi’ndeki ‘Yeşil Kubbe’nin çinileri dökülüyor

Türkiye'nin en çok ziyaret edilen müzelerinden Mevlana Müzesi'nde "Yeşil Kubbe" olarak bilinen Kubbe-i Hadra'daki çiniler bir bir dökülmeye başladı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri henüz restorasyon sürecinin tamamlanmadığını, yerleştirilen çinilerin tepkimelerinin gözlemlenebileceği bir süreç olduğunu ifade etti. Düşen çiniler için, bugün müzede yeniden iskele kurulumuna başlandı.

Mevlana Müzesi’nde “Yeşil Kubbe” olarak bilinen Kubbe-i Hadra’daki en kapsamlı restorasyon 2021 yılının  Aralık ayında tamamlandı. Yaklaşık 5 milyon TL’lik bütçe ile yapılan restorasyon çalışmasından 4 ay sonra Kubbe-i Hadra’nın çinileri sökülmeye başladı.

Bugünkü şeklini Kanuni Sultan Süleyman döneminde alan Kubbe-i Hadra, 1698, 1798, 1816, 1835, 1912, 1949 ve 1964 yıllarında geçirdiği restorasyonların ardından Haziran 2020’de tarihinin en kapsamlı restorasyonuna alınmıştı. Restorasyon çalışmaları tamamlanarak, 2021 yılı Şeb-i Arus Törenleri’ne yetiştirilmişti. “Yeşil Kubbe” restorasyonunda, yıpranan, yer yer dökülen çinilerin sökülmesinin ardından Anadolu Selçuklu döneminde yapılan tuğla kubbeye ulaşılmıştı. Kubbe-i Hadra’nın çinileri ile altındaki yaklaşık 100 ton beton temizlenmişti.

Yeşil Kubbe’de 2020 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı kontrolünde, Bilim Kurulu tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda çinilerin geleneksel tarzda imal ettirilerek yenilenmesine karar verildi.

Müze arşivinde bulunan 1816 ve 1835 yıllarına ait çini örneklerinden yola çıkılarak çiniler üretilmişti.  Yaklaşık 1,5 yıl süren çalışmaların ardından kubbenin örtüsü kaldırılmış ve iskele sökülmeye başlanmıştı. Hazreti Mevlana’nın 748. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri için şehre gelen yerli ve yabancı turistler, Kubbe-i Hadra’yı yeniden görebilmişti. 

1,5 yıl süren restorasyon çalışmaları sonrasında turkuaz rengindeki çiniler kubbeye yerleştirildi.Çinilerle birlikte Kubbe-i Hadra, geçen yıl aralık ayında yeni görünümüne kavuştu. Ancak, yenilenen çinilerden bazıları döküldü.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, henüz restorasyon sürecinin tamamlanmadığını, yerleştirilen çinilerin tepkimelerinin gözlemlendiği bir süreç içerisinde olunduğunu ifade etti.
Düşen çiniler için, bugün müzede yeniden iskele kurulumuna başlandı.

Restorasyon çalışmasının finansmanı Hayırsever İşadamı Ali Akkanat,  15 Haziran 2020 tarihinde düzenlenen basın toplantısında “Böyle bir hizmeti Allah bize nasip ettiği için umutluyuz. İnşallah usülüne uygun bir çalışma yürütülecek” demişti. 

Başkan Altay, ‘Konya’ya yakışan bir eser olacak’ demişti

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise restorasyon çalışmaları esnasında şunları söylemişti:

“Türbenin görünen renginde çalışma sonrası bir değişim olacak. Daha turkuaza yakın bir renk olacak. 60 yıl önceki çiniler esas alınacak. Konya’ya yakışan bir eser olacaktır. Uzaktan bakıldığında bile tamirata ihtiyacı olan Kubbe-i Hadra’da en ince detaylar günümüz teknolojisiyle oluşturulacak. Yaklaşık 5 milyonluk bir bütçe ile yapılacak bu restorasyon çalışması.” 

Konya’daki ilk restorasyon faciası değil

Mevlana Müzesi’ndeki Kubbe-i Hadra üzerindeki çinilerin dökülmesi akıllara geçmişte Konya’da yapılan restorasyon rezaletlerini getirdi. Anadolu Selçuklu Devleti tarafından 1220 yılında inşa edilen ve restorasyon çalışması yapılan tarihi Alaaddin Camii, Konya Alaaddin Tepesinde yer alan 12. Yüzyıldan kalma II. Kılıçarslan Köşkü ve Sahip Ata Külliyesi de restorasyon esnasında zarar gören tarihi mekânlar arasında yer alıyor.

- Advertisment -