Ana SayfaVİDEO HABER“Türkiye, Ukrayna krizi sebebiyle ekonomik, siyasi ve askeri büyük sıkıntılara maruz kalabilir”

“Türkiye, Ukrayna krizi sebebiyle ekonomik, siyasi ve askeri büyük sıkıntılara maruz kalabilir”

“Türkiye’nin NATO içerisinde nasıl bir tutum takındığı belli değil. Ekonomik, siyasi ve askeri büyük sıkıntılara maruz kalabiliriz. Bu bakımdan bu meselenin diplomatik yoldan halledilmesini isteyecek ülkelerin başında Türkiye geliyor.”

Programın tamamını Serbest TV’de izlemek için:

Günün, haftanın konusu Ukrayna ve NATO-Rusya ilişkileri. ABD ve NATO, Rusya’nın Ukrayna’yı işgale hazırlandığı kanaatinde. Bu konuda görüşmeler yapılıyor.

Rusya, Amerika’dan ve NATO’dan Ukrayna’nın NATO’ya alınmayacağı konusunda yazılı garanti istiyor. NATO’nun bunu vermesi mümkün değil çünkü NATO’nun ilan edilmiş bir açık kapı politikası var Avrupa ülkelerine.

NATO bu isteği reddetti. Onun yerine diplomaside daha yumuşak olarak görülen, manevraların yapılmaması, füzelerin azaltılması gibi konularda uzlaşmaya varılmasını istiyor.

Ukrayna meselesi sadece NATO meselesi değil elbette. Hem dünya için hem Türkiye için çok önemli bir mesele. Çünkü Türkiye’nin hem Rusya hem Ukrayna ile yakın ilişkileri var. Ukrayna ile silah anlaşması var, İHA satıyor. Dolayısıyla bu gerginliğin artması doların, petrolün, gazın fiyatının artması demek. Aynı zamanda Türkiye ile Rusya’nın karşı karşıya gelmesi demek.

NATO ülkeleri içerisinde bu konuda en fazla sıkıntı duyacak iki ülke Türkiye ve Almanya. Neden Almanya? Çünkü Amerika, Kuzey Boru Hattı’nı engelliyor ve buna katılanlara müeyyide uygulamayı düşünüyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde ABD çok önemli, çok üst düzey bankacılık müeyyideleri getirmeyi planlıyor. Bu ister istemez NATO ülkelerini ve bilhassa Türkiye’yi çok yakından ilgilendiriyor.

İyi tarafı, Rusya toplantıyı terk etmedi, NATO’nun Rusya’nın istediği garantiyi reddetmesine rağmen. Görüşmeler devam ediyor. Ama bu meselenin hallolduğu anlamına gelmiyor. Bu işi çok yakından  izlememiz lazım.

Türkiye’nin NATO içerisinde nasıl bir tutum takındığı belli değil. NATO toplantıları kapalı tabii. Ekonomik, siyasi ve askeri büyük sıkıntılara maruz kalabiliriz. Bu bakımdan bu meselenin diplomatik yoldan halledilmesini isteyecek ülkelerin başında Türkiye geliyor.

Peki diplomatik yoldan halledilebilir mi bu sorun? Olabilir, halledilebilir. Ama gerginlik artıyor. Çünkü Amerikalılar Şubat ya da Mart ayında Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye hazırlandığı görüşündeler. Bakalım ne olacak. Umarız ne dünya ne Türkiye ne NATO ne Rusya zarar görür bu işten.

- Advertisment -