Ana SayfaVİDEO HABERYalım Eralp ile Dünya Dönüyor | “‘Muhteşem yalnızlığın’ o kadar da muhteşem...

Yalım Eralp ile Dünya Dönüyor | “‘Muhteşem yalnızlığın’ o kadar da muhteşem olmadığını anlamış olmalıyız“

Serbest TV’de yayımlanan Yalım Eralp ile Dünya Dönüyor programının bu haftaki bölümünde: “Çin ile ABD arasındaki gerginliğin biraz yumuşatılması her iki tarafın da lehine”, “Küstürdüğümüz komşularımızla ilişkilerimizi düzeltmeye çalışıyoruz. Yani ‘muhteşem yalnızlığın’ o kadar da muhteşem olmadığını anlamış olmalıyız“, “ABD’ye stratejik müttefikimiz dedikten sonra başka bir NATO üyesi ülkenin bölgesine asker yığmasından endişe duymamızı pek izah edilebilir bulmuyorum.”

Programın tamamını Serbest TV’de izlemek için:

İyi günler. En büyük global mesele, Çin ile ABD arasındaki gerginlik şu anda. Bu gerginliğin biraz yumuşatılması her iki tarafın da lehine gibi görünüyor. Biden’ın Çin lideri ile yaptığı görüşmede Tayvan’ın bağımsızlığından yana olmadıklarını söylemesi herhalde Çinlileri bir ölçüde rahatlatmıştır. Ama bu Tayvan’ın tamamen Çinlilerin eline bırakılacağı anlamına da gelmiyor. Çünkü Tayvan stratejik bir mesele, Pasifik meselesi de aynı şekilde stratejik bir öneme sahip.

İkinci mesele, Polonya ile Beyaz Rusya arasındaki kriz. Bu krize dışarıdan bizim de müdahil olduğumuz izlenimi doğdu çünkü Avrupa Birliği, THY’nin Suriyeli, Iraklı, Libyalı mültecileri Beyaz Rusya’ya göndermemesini istemiş ve sonra da Türkiye buna uymuş olmalı ki Türkiye’ye teşekkür ettiler.

Bizi doğrudan ilgilendiren birkaç mesele var. Bir tanesi, küstürdüğümüz komşularımızla ilişkilerimizi düzeltmeye çalışıyoruz. Yani ‘muhteşem yalnızlığın’ o kadar da muhteşem olmadığını anlamış olmalıyız.

Birleşik Arap Emirlikleri’nden önemli bir ziyaret olacak. Mısır’la görüşmeler devam ediyor ama Mısır biraz ağırdan alıyor, kendini ağırdan satıyor. Pek de haksız sayılmaz çünkü ilişkileri bozan Türkiye idi. Suriye ile ilgili herhangi bir gelişme görünürde yok.

Gelelim Yunanistan konusuna. Bu konuya şu veya bu biçimde Amerika ve özellikle Fransa vasıtasıyla Avrupa da müdahil olmuş durumda. Şimdi biz Amerikan askerlerinin Yunanistan’da Dedeağaç bölgesine yığılmasından rahatsızlık duyuyoruz. Tabii ABD’ye stratejik müttefikimiz dedikten sonra başka bir NATO üyesi ülkenin bölgesine asker yığmasından endişe duymamızı pek izah edilebilir bulmuyorum. Olsa olsa bu, Türk-Yunan ihtilafı çıkacak olursa, ki inşallah çıkmaz, Amerika’nın bir nevi önleyici görevi yüklenmesi anlamına geliyor.

Türkiye sık sık YPG olsun, güneydeki Kürt oluşumları olsun, bunlara beka sorunu olarak bakıyor. Bana kalırsa en önemli beka sorunu Türkiye ekonomisidir. Bundan daha önemli bir şey şu anda yok. Dolar olsun, Euro olsun almış başını gidiyor. Bu ciddi bir beka sorunudur.

- Advertisment -