Muhalefet, 24 Haziran’da nasıl bir yol izleyecek? Tek adayla mı, çok adayla mı çıkacak? Muhalefetin önceki hesabı şöyleydi: "İlk tura her parti kendi adayıyla katılır, hiçbir aday yüzde 50'yi bulamazsa, ikinci turda en çok oyu alan muhalefet partisinin adayı üzerinde birleşilir…"
Yapılan araştırmalar, bu formülün etkili bir formül olmadığı yönünde sinyaller veriyor. Muhalefetin çok adayla çıkması halinde ilk turda başkanlığı kaybedebileceği söyleniyor. Bu ihtimal ışığında, muhalefet, yeni arayışlara yöneldi.
ANAR'ın verileri
ANAR araştırma şirketinin Genel Müdürü(AK Parti milletvekili Zeynep Karahan Uslu'nun eşi) İbrahim Uslu, Habertürk’ten Kübra Par'ın, adaylar konusundaki sorularını, şöyle cevapladı:
"Muhalefetin ortak adaysız kazanma şansı yok. İkinci tura bırakma hesabı işlemez (…) Ölçümlerimizde, muhalefet içinde en yüksek oy alan isim Sayın Gül’dü (…) Yüzde 48.5’i en fazla ölçüde toparlayan aday Sayın Gül’dü. HDP tabanının oy vermeye en sıcak baktığı aday Sayın Gül. (…) Sayın Gül bir partinin adayı olmak istemiyor. Muhalefetin ortak adayı olması durumunda adaylığa sıcak bakacağını düşünüyorum."
Kulislerden…
Abdullah Gül'ün aday olup olmayacağı, muhalefetin ortak aday üzerinde anlaşıp anlaşamayacağı… Bunlar şu an kulislerin ana konusu. Muhalefet onun ismi üzerinde birleşecek mi? Gül hangi koşullarla aday olacak?
Kulislerdeki ortalama havayı kısaca özetlersek… Gül'ün adaylığı konusunda en kritik parti CHP. Ana muhalefet partisindeki ağır basan eğilim, Gül'ün aday olması yönünde. Kılıçdaroğlu- Karamollaoğlu görüşmesinde, taraflar arasında bu konuda bir uzlaşma oluştuğu öne sürülüyor. Karamollaoğlu, Abdullah Gül'le görüşüp, onu ortak aday olmaya davet edecek. Muhtemelen, bu çağrının ardından, Gül, muhalefet partilerini ziyaret edip eğilimlerini öğrenecek. Olumlu karşılık bulursa ortak aday olma önerisini kabul edecek. Benim izlenimim şu: Muhalefetin adayı bu hafta içinde kesinleşebilir.
Başkanlık sistemi, parlamenter sistem 16 Nisan 2017 Anayasa Referandumunda, Başkanlık sistemi oylandı. Küçük bir farkla kabul edildi. Bu sistemin bazı maddeleri (Cumhurbaşkanıınn parti genel başkanı olabilmesi gibi…) uygulanmaya başladı. Toplum, 24 Haziran seçimlerinde, yeniden bu sistemi oylayacak. İktidar bloğu kazanırsa, başkanlık sistemi tam anlamıyla hayata geçecek. Muhalefet kazanırsa, parlamenter sisteme dönüş gündeme gelebilecek.
Gözümüz kulağımız kulislerden gelecek haberlerde.