MHP lideri Bahçeli, İYİ Parti Kongresi’ndeki delegelere, “MHP’ye dönün” çağrısı yaptı. “Siyaseten yerinde” bir tavır. İnisiyatifi elde tutuyor ve daha güvenli bir yerden konuştuğu havasını veriyor.
Siyasetin bugünkü tablosu içinden baktığımızda ise MHP’nin inisiyatif alacak bir durumda olduğunu söylemek oldukça zor: 31 Mart yerel seçimlerinde bazı il belediyelerini kazanabilse de Adana ve Mersin gibi iki büyük şehiri kaybetti.
MHP’nin kazandığı ve kaybettiği yerlere baktığımızda, şöyle bir tablo ortaya çıkıyor: Türkiye’nin ekonomik açıdan canlı, dinamik sahil kentlerinin oyları CHP’ye ve İYİ Parti’ye yöneldi. Orta ve Doğu Anadolu, AK Parti’nin egemenliğindeydi. Bu illerin çoğunu MHP’den almıştı. O illerin bir kısmı 31 Mart’ta MHP’ye dönerken, sahiller MHP’yi terk ediyordu.
23 Haziran’daysa İstanbul üzerinden bir Türkiye referandumu yaşandı. Tablo dinamik merkezlerde “yön değiştirme”nin sürdüğüne işaret ediyordu. Tabii, bu tablo içinde, Cumhur İttifakı’ndaki oy kaybının ne kadarının ortaklardan hangisinden kaynaklandığını saptamak zor.
AK Parti içinde bu ittifaktan zararlı çıkıldığına ilişkin görüşler ortaya atılıyorsa da Cumhurbaşkanı Erdoğan, ittifakı sürdürmekte ısrarlı görünüyor. Bu tutumunun gerçekçi bir yönü olduğu ortada. Seçim kazanabilmek, iktidarı sürdürebilmek, yüzde 50’lik bir oyu gerekli kılıyor. Bu orana da bir ittifak kurmadan ulaşmak artık pratikte imkansız. Bu nedenle de AK Parti yeni bir ittifak arayışına girmediği sürece MHP ile devam etmek zorunda.
24 Haziran’da ne oldu?
24 Haziran İstanbul seçiminde taşlar iyice yerinden oynadı. Muhalefet 17 yıldan beri ilk kez seçim kazanma heyecanını yaşadı. “Kazanabilirmişiz” duygusu oluştu.
Bu tablonun oluşmasındaki “kilit adım” HDP’den geldi. HDP’li seçmen birçok yerde muhalefet adaylarının kazanmasındaki tayin edici güçlerden biri oldu.