Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIBüyükada’nın 'Beyaz Atlı' doktoru

Büyükada’nın ‘Beyaz Atlı’ doktoru

Mahmut Hoca’yla geçmişe ve geleceğe ilişkin konuşmak amacıyla Büyükada Anadolu Kulübü’nde buluştuk. Son olarak 24 ülkeden 65 binin üzerinde ortopedi uzmanını temsil eden Asya Pasifik Ortopedi Derneği (APOA) başkanlığını (2018-2021) yaptı.

Gazeteci arkadaşım Mete Çubukçu’ya, İsrail’de haber yaparken motosiklet çarpmış, ağır yaralanmıştı. Kırıkların tedavisi zor geçiyordu. Mete’yle, “Hoca’ya gidelim” diyerek Prof. Dr. Ortopedist Mahmut Nedim Doral’ın Büyükada’daki evinin yolunu tuttuk.

Sırada bekleyenler vardı. Kapısı, Adalılara sürekli açıktı. İki yıldır emekli ama çalışmalarına devam ediyor. Geçen yılbaşında Amerika’dan aramış, Çince yayımlanan 4 ciltlik bir ansiklopedik kitabın ilk baskısından söz etmişti. Mahmut Hoca’nın, bizim evde adı ‘Beyaz Atlı Prens’tir. İpek (Çalışlar) denize girerken ayak parmağını kırmıştı. İlk müdahaleleri yaptı. Ertesi sabah beyaz atı Yağmur’un sırtında muayene için kapımızdaydı. Herkesin yardımına koşmaktan büyük mutluluk duyar. Mahmut Hoca’yla geçmişe ve geleceğe ilişkin konuşmak amacıyla Büyükada Anadolu Kulübü’nde buluştuk. Son olarak 24 ülkeden 65 binin üzerinde ortopedi uzmanını temsil eden Asya Pasifik Ortopedi Derneği (APOA) başkanlığını (2018-2021) yaptı.

Yüzyıllık Adalı aile

Yüzyıllık bir Adalı aileden geliyor: “1927’de dedem Büyükada’da aldığı araziye şimdi oturduğumuz evi inşa ettiriyor ve aile 1930’lardan sonra bu üç katlı evde oturuyor. Büyükada’nın sosyal çevresinin ve Anadolu Kulübü’nün katkılarını düşünecek olursak, meslek hayatımda yaşadığım güzellikleri süsleyenlerden birkaçını dile getirmiş olurum. 40 yıllık eşim Esra, kızım Ceyla, eşi Coşku Turhan ve sevimli torunum Ozan’la dostluğu, barışı ve saygıyı özümlememizde Büyükada önemli bir etken oldu.”

Evrensel düzeyde bir akademisyen

“Cerrahpaşa Tıp’ı 1979’da bitirdim. Aynı yıl Hacettepe Tıp’ta Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’nda eğitimimi tamamladım. 2018’de Hacettepe’den emekli olunca, Prof. Rıdvan Ege’nin davetiyle üç yıl Ufuk Üniversitesi’nde çalıştım. 120’si uluslararası, 250’nin üzerinde hakemli dergilerde çalışmalarım var. ‘H’ indeksim 27, ‘Google Akademik’te bana ait 5390 tanımlamam ve 700’ün üzerinde ‘citation’ yani atfımın olduğu görülebilir. 2012’de yayımlanan, yüzlerce uzmanın katkısıyla hazırlanan ‘Sports Injuries-Spor Yaralanmaları’ 4 ciltlik kitabımın ilk baskısı, Pekin Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji tarafından Çince’ye çevrildi.”

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN

- Advertisment -