1951’de Tarsus’un merkezindeki Tabakhane Mahallesi’nden, yeni yeni gelişen istasyon yakınlarındaki Şehitishak Mahallesi’ne taşındık.Mahallemizin asıl sakinleri Romanlardı. Kadın-erkek çırçır fabrikalarında, pamuk tarlalarında çalışıyorlardı. Boş kaldıklarında ise sepet örüyorlardı. Yeni çıkmış türküleri onlardan öğreniyorduk.
Romanları tarlalara, fabrikaya çalışmaya götüren başlarındaki yöneticiye ‘elci’ deniyordu. Ramiz Amca onların elcisiydi, aynı zamanda da mahallemizin muhtarı. Yani Roman bir muhtarımız vardı. Aradan uzun yıllar geçtikten sonra Adana’nın merkez ilçelerinden Çukurova’dayız. Genç ve dinamik Belediye Başkanı Soner Çetin’in konuğuyuz. Hizmetlerini, kentsel dönüşüm başarılarını anlatıyor. Eski yapılar (Belediye Evleri) yenileniyor, çağdaş bir kentin temelleri atılıyor. Geniş yeşil alanlar, parklar, çocuk parkları projenin en önemli ayakları. Adana Baraj Gölü’nün kıyısında öğle yemeği yedik. Başkan Soner Çetin yemeğe ilçenin muhtarlarını da davet etmişti. Biri kadın olan muhtarlarla teker teker tanıştık.
METRO TALEBİ
Muhtarlar, mahalle yaşamımızın her zaman merkezinde olmuştur. Onlarla yakından tanışmak ve konuşmak amacıyla aralarına oturdum. Çoğunluğu uzun yıllardır bu görevi üstlenmiş. Bir ilçe kadar nüfusu olan mahallelerin desteğini alarak seçim kazanmak kolay iş değil. Uzun yıllar görev yapma şansını yakalamaları, toplumla olan ilişkilerindeki başarılarının bir göstergesi.
Şikayet ve taleplerini dinledim:
1) Eski imar planına göre ortaya çıkan yapılaşma, yeni duruma uymuyor. Eskiden çoğunluğu 2 katlı evlerden oluşan sokaklara o zaman 7 metre genişlikte sokaklar öngörülmüştü. Şimdi bu bölgede 10-20 katlı evler yapıldı. 7 metrelik sokaklar çok yetersiz kaldı.
2) Toplu ulaşım yani metro şehrimizde yok sayılır. Yüz binlerce insan işe giderken sıkıntı çekiyor. Hükümetin desteğini bekliyoruz. Muhtarlar siyasi farklılığı bir kenara bırakmışlar, birlikte nasıl hizmet verebiliriz anlayışı içinde dayanışma oluşturmuşlar. Mahfesığmaz Muhtarı Kazım Tokköz 2014’te seçilmiş. “Büyüdüğüm mahalleme hizmet etmekten onur duyuyorum” diyerek, seçimlerde yeniden aday olduğunu belirtiyor.
Güzelyalı Mahallesi Muhtarı Yasemin Özer, üç dönem seçimleri kazanmış. “2019 seçimlerinde tecrübe başarının teminatıdır” diyerek göreve devam edeceğini söylüyor. Yurt Mahallesi Muhtarı Arif Çetin, güzel sesiyle buluşmaya renk kattı. Önümüzdeki seçimlerde halkın desteğiyle yeniden seçileceğine inanıyor.
Beyazevler Mahallesi Muhtarı Cabbar İğde, üniversite öğrencilerinin yoğunlukta olduğu mahallesini “Küçük ve şirin yapısıyla güzel bir mahalle” olarak tanımlıyor.
100. Yıl Mahallesi’nin 20 yıllık muhtarı Mehmet Yakar, yüzme havuzu, şehir hastanesi gibi birçok vaadinin gerçekleşmiş olmasından mutlu.
60 bin nüfusuyla bir ilçe büyüklüğünde olan Belediye Evleri Mahallesi Muhtarı Yemliha Yücel de 14 yıllık muhtarlığını 2019’da aday olarak sürdürmek istiyor.
Çukurova muhtarlarıyla geçirdiğim kısa zaman aralığında muhtarların daha da etkili bir noktaya geldiklerini gördüm. Türkiye'nin toplumsal demokratik dönüşümünün muhtarlarla başlayacağına inanıyorum.