spot_img
Ana SayfaYazarlarDeğişenler, değişmeyenler...

Değişenler, değişmeyenler…

 

“Değişim”i önüne hedef olarak koyduğunu vurgulayan bir iktidar dönemindeyiz.

 

Mehmet Barlas, Sabah gazetesindeki dünkü başyazısının başlığını şöyle koymuş: “Çok şey değişiyor ama hiç değişmeyenler de var.”

 

Barlas şöyle soruyor:

“Ve bugün

 

Bir şiir okudu diye hapse atılan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olduğu bu dönemde cezaevlerinde düşünce suçlularının, gazetecilerin bulunması da bir tarihi tekrar değil midir?"

 

Düşünce suçu kavramından bir türlü kurtulamadık. Siyasi iktidarların, muhalif yazarlarla, çizerlerle başları bir türlü hoş olmadı. Barlas da bir dönem düşünceleri nedeniyle “merkez medya”dan uzaklaştırılmıştı. Hapislere atılıp özgürlüğünden olmadıysa da, o da farklı düşünmenin baskısını yaşadı.

 

Bütün mesele, iktidar olduğunda da, muhalefetteyken savunduğun özgürlükler konusundaki duyarlığı koruyabilmek. “Öteki”nin, “muhalefet”in hakkını, hukukunu özenle savunabilmek.

 

Dünyada bir otoriterleşme dalgası esiyor. Irkçılık da birçok yerde yeniden yüzünü gösteriyor. Zengin batı, dünyanın geri kalanıyla arasındaki duvarları kalınlaştırıyor. Ortadoğu, sınırların yeniden çizilmek istendiği, milyonlarca insanın yerinden yurdundan edildiği günler yaşıyor. Bu tablo, Türkiye'nin istikrarını da tehditlere açık kılıyor. İç ve dış güvenliğin iç içe geçtiği bir gerçek. Güvenlik alanında oluşmuş bir savuma refleksiyle yüz yüzeyiz.

 

Fikir özgürlüğü

 

Bu ortamda fikir özgürlüğünün, örgütlenme özgürlüğünün, toplantı ve gösteri hakkının sınırlanması girişimleri çok da şaşırtıcı değil. Güvenliğin ve normalleşmenin ancak polisiye önlemlerle sağlanabileceğini düşünen geleneksel zihniyetin yeniden canlandığına tanıklık ediyoruz.

 

Demokrasi beklentisi bir kenara itiliyor, siyaset, geleneksel güvenlik refleksini hemen benimsenin yollarını arıyor. Düşünme, konuşma ve tartışma ortamı hızla daralabiliyor. Polisler, savcılar, yargıçlar böyle dönemlerde esen rüzgarı fazlasıyla hesaba katıyorlar. Muhalifler yargının hedefi haline geliyor. Mehmet Barlas, son dönemdeki gelişmelerden ötürü iktidarın dikkatini çekmek gereğini duyuyorsa, durum daha ciddi bir hale geldi diyebiliriz.

 

Yeni bir rejimin kurulmakta olduğu bir gerçek. İktidar sözcüleri bunu “değişim” olarak tanımlıyorlar. “Değişim”, aynı zamanda farklılığı kabullenen ve bunun korunmasının önemini anlayan bir zihniyetle etkili hale gelebilir.

 

İç uzlaşma, içeride demokrasi güçlüyse daha kolay gerçekleşebilir.

- Advertisment -