Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIGazetecilere Yeşil Pasaport…

Gazetecilere Yeşil Pasaport…

Son Gazze olaylarında da görüldüğü gibi, her yere önce gazeteciler koşuyor. Bu konunun taşıdığı aciliyet yeniden ortaya çıktı. Resmi basın kartlı gazeteci sayısının, baroya kayıtlı avukat sayısından çok daha az olduğunu da belirtmekte yarar var. Bazı itirazlar da geldi. “Yeşil pasaport devlet görevlileri içindir, siz devlet görevlisi misiniz?” dediler. Elbette devlet görevlisi değiliz, ama kamuya hizmet ediyoruz.

Gazeteciler uzun yıllar vize sorunu pek yaşamadı. Avrupa ülkelerinin konsoloslukları ve büyükelçilikleri gazetecilerin rahat iletişim kurabildiği, istisnai durumlar haricinde vize alabildiği yerlerdi. Ancak birkaç yıldan beri iletişimin zayıfladığını söylemek mümkün. Avukatlara yeşil pasaport verilmişti.

Kafamda ilk şimşek o zaman çaktı. Araya pandemi girdi, unuttum. Temmuz ayına geldiğimizde vizem bitmişti. Her zaman kolaylıkla ulaştığım ülkenin temsilciliklerindeki tanıdıklarımı aradım. Cevap yok. Belli ki artık işler o kadar kolay olmayacaktı. Gazetecilerin seyahat ihtiyacı avukatlardan büyük ihtimalle daha fazladır. Son Gazze olaylarında da görüldüğü gibi, her yere önce gazeteciler koşuyor. Bu konunun taşıdığı aciliyet yeniden ortaya çıktı. Resmi basın kartlı gazeteci sayısının, baroya kayıtlı avukat sayısından çok daha az olduğunu da belirtmekte yarar var. Bazı itirazlar da geldi. “Yeşil pasaport devlet görevlileri içindir, siz devlet görevlisi misiniz?” dediler. Elbette devlet görevlisi değiliz, ama kamuya hizmet ediyoruz.

Halkı bilgilendirme görevimiz var. Bir şeyler yapmalıydık. Önce İstanbul’dan Halime Kökçe’yi aradım ve birlikte hareket etmeyi önerdim. “Tamam” dedi. Onun önerisiyle İletişim Daire Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun’la görüştüm. Kendisine yapılan başvurular içinde yeşil pasaport konusuna ek olarak gazetecilere dair başka talepler de olduğunu belirtti. Bu konuda içişleri bakanı ile bir görüşme yaptığını dile getirdi.

Pasaport talebimize olumlu yaklaşıyordu. Ankara’daki gazeteci meslektaşlarımıza başvurdum. Yeni milletvekili seçilen gazeteci Ayşe Böhürler’i aradım. “Siz başlayın biz destek oluruz” dedi. Abdülkadir Selvi’yi aradım. “Ağabey bu iş için en uygun arkadaş Sinan Burhan” dedi. Gerçekten de Sinan anında harekete geçti. Ekibin bir erkekler takımı olmaması önemliydi.

Hande Fırat ekibe katıldı. Mehmet Acet, Melik Yiğitel, Zafer Şahin’le grup tamamlandı. İstanbul valiliğinden tanıdığım İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya kolayca ulaştım. Meclis Başkanı Numan (Kurtulmuş) Bey gayet sıcak davrandı istediğimiz randevuyu verdi. AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala’yı da ziyaret ettik. En son Fahrettin Altun’a gittik. Talebimiz olumlu karşılanıyor ve destek görüyordu. Ankara görüşmeleri 28-29 Ağustos tarihlerinde gerçekleşti. Bu arada Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş hazırlık olarak bir araştırma yaptırmıştı. “Yeşil Pasaport” için kanun çıkartılması gerekmediğini tespit etmişti.

İhracatçılar için Bakanlar Kurulu kararı alınmış, avukatlar için de İçişleri Bakanlığı yönetmeliği yeterli görülmüştü. Artık konuyu Cumhurbaşkanı’na iletme noktasına geldik. Sinan, Fahrettin Altun’la haberleşti. Meclis Grup toplantısının ardından Cumhurbaşkanı’yla görüşme yapabilecektik. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a talebimizi arkadaşlarımız iletti. Talebimize olumlu yaklaşan Cumhurbaşkanı, ilgililerle görüşeceğini söyledi. Son geldiğimiz nokta bu. Meslektaşlarımız merak edip soruyor.

Umarım, yakın zamanda bu iş çözülür. Şimdiden emeği geçen herkese başta Ankara ekibi olmak üzere çok teşekkür ediyoruz. Vize sorunu, tabii ki yalnızca gazetecinin seyahat edebilmesiyle sınırlı bir sorun değil. Tüm toplumun seyahat özgürlüğü meselesini bir kenara bırakamayız. Pasaport sahiplerinin yaşadığı sorunları dile getirmek, çözüm yolları düşünmek, gazetecilik mesleğinin parçası olmaya devam edecek.

- Advertisment -