Ana SayfaYazarlarMeral Akşener

Meral Akşener

 

Meral Akşener'in geçmiş siyasi tecrübesinden aklımda pek iyi şeyler kalmamış. Mesela “Ermeni dölü” tanımlamasını kendisinin de hatırlamak istediğini sanmıyorum.

 

Ünlü Susurluk kazasının ardından Mehmet Ağar’ın yerine REFAHYOL hükümetinde İçişleri Bakanı olmuştu. 28 Şubat döneminde İçişleri Bakanıydı. Erbakan'ın iktidardan alaşağı edilişinin başladığı MGK toplantısına katılan bakanlar arasındaydı…

 

Kürt meselesini “terör”le sınırlı olarak tanımlayan bir zihniyetin temsilcisiydi, faili meçhullerin azdığı bir dönemin sorumlularındandı.

 

Şimdi İYİ Parti’nin programına bakıyorum, imajı epeyce değişmiş bir Meral Akşener’le yüz yüzeyiz. Kürt meselesinde, demokrasi ve eşit vatandaşlıktan söz ediliyor. Başkanlık yerine parlamenter sistem savunuluyor. Milletvekilleri için ön seçim koşulu getiriliyor. Baraj yüzde 5’e indiriliyor. İnsan hakları için AB kriterleri esas alınıyor. Dış politikada, “Ortadoğululaşma” yerine “muasır medeniyet seviyesi”…

 

Program

 

Yukarıda kısaca özetlediğimiz İYİ Parti programı, Türkiye’nin temel ihtiyaçları konusunda büyük oranda akla yatkın yaklaşımlar içeriyor. Evet, program, tek başına belirleyici olamıyor. Türkiye gibi hemen her gün siyasetçilerin demokrasi açısından denendiği gelişmelere açık bir ülkede, programın arkalarda kaldığına sürekli tanık oluyoruz.

 

Örneğin AK Parti’nin programıyla şu andaki icraatı arasındaki farkın ne kadar çok açıldığı ortada. Ancak yine de programı yabana atmamak gerek. Sonuç olarak, programlar etrafında toplumda ortak bir beklenti oluşuyor. Bu açıdan bakıldığında İYİ Parti’nin ülkemiz siyasetinin zenginleşmesine katkıları olabilir.

 

Türkiye şu anda iç ve dış politikada büyük açmazlarla yüz yüze. ABD ve Avrupa’yla ilişkiler tarihimizin en zor dönemlerini yaşıyor. OHAL dönemindeki insan hakları ihlalleri, iç mesele olmaktan çıktı, evrensel soruna dönüştü. Akşener bu tablo karşısında nasıl bir muhalefet yürütecek? Nasıl riskler alacak? Otoriterleşme, bireysel özgürlükler, ekonomi, gelir dağılımı, batıyla ilişkiler, yolsuzluk, şehircilik gibi konu başlıklarında, yeni şeyler önerebilecek mi?

 

Cumhurbaşkanlığı seçimi

 

Şu açık: İYİ Parti, MHP kökenli siyasetçilerin yoğunlukta olduğu bir örgütlenme. Temel beklenti, MHP’li seçmenin ötesine geçmek ve merkez sağa ulaşabilmek. Kritik tarih, 2019 seçimleri. Türkiye’nin geleceğinin belirleneceği bu seçimlerde İYİ Parti etkili olabilir. Türkiye, yaşadığı krizi aşabilmek için yeni bir hamleye ihtiyaç duyuyor. İYİ Parti bu denklemde rol oynayabilir mi? Akşener ve arkadaşlarına, siyaset sahnesine hoşgeldin diyoruz.

- Advertisment -