“AK Parti’nin sık sık MHP ile aynı karede görüntü vermesi Kürt seçmenleri olumsuz etkiler.”
Yeni trendimiz bu. Ekranlarda, gazete köşelerinde, sosyal paylaşım ağlarında sıklıkla dolaştırılıyor.
Demokratların ne kadar demokrat, Hayır’cıların ne kadar Kürt dostu olduklarını haykırabilmek için ellerinde taşıdığı; Hayır’cıların Evet’çileri ahlaki değerler ıskalasının en altına yerleştirdiği bu tespit, herhangi bir saha çalışmasına dayanıyor mu? Hayır. Akla yakın bir analiz içeriyor mu?
Yine hayır. Peki, demokrat kalabalıkların (!) ayakları altında “yanılıyorsunuz” diye bağıran Evet’çilerin sesleri duyuluyor mu? Hayır, hayır, hayır.
Genelleme ve homojenleştirme hatası
Analiz pek çok açıdan kendi içinde tutarsızlık barındırıyor. İlk tutarsızlık şurada: genelleme hatâsı içeriyor.
Kürtler özgürlükçü, çoğulcu; Türkler ırkçı, milliyetçi bir halk. Dolayısıyla Türk milliyetçiliği ırkçı ve faşistken, Kürt milliyetçiliği demokratik bir harekettir.
Trendin kendisi belki bunu doğrudan söylemiyor, ama subliminal (bilinçaltı) mesaj olarak bunu kodluyor. Söylemin yapısökümünü yaptığımızda retoriğin boşluklarda bunu fısıldadığını görürüz. Biz bu sonuca söylemin aşırı homojenleştirici bakış açısı üzerinden de ulaşabiliriz.
İkinci tutarsızlık şurada: Bahçeli liderliğindeki MHP’nin bugüne kadar Kürtlerde hassasiyet yaratan bir sözü veya davranışı olmadı. Şahit olan varsa, belgeleri ve kanıtları ortaya döksün.
Ben bugüne kadar Bahçeli’nin çıkıp “bu ülkenin gerçek sahibi Türklerdir; Kürtlere düşen Türklere hizmetçilik yapmaktır” dediğine şahit olmadım. Veya “ancak Türk kanı taşıyanlar bu ülkenin vatandaşı olabilirler” dediğini de görmedim. Ya da “Türk şirketleri ve işyerleri hiçbir Kürt çalıştırmayacak” şeklinde bir ferman verdiğine de rastlamadım.
Tanıklık eden varsa buyursun, belgeleri ve kanıtları ile birlikte bizleri de bilgilendirsin.
Kürtler sadece HDP’den mi ibaret?
Üçüncü tutarsızlık şurada: Tespit, Kürtleri HDP’lileştirerek okumak hatâsına düşüyor. Eğer Kürtleri sadece HDP çizgisine gönül vermiş seçmenlerden ibaret görürseniz, MHP belki “Kürt seçmenler üzerinde [olumsuz anlamda] etkili” olabilir. Ama bu bile tartışılır. Nedenini ise aşağıdaki satırlarda bulacaksınız.
Beyler, hanımlar Kürtler sadece HDP’den ibaret değildir. Asıl ırkçılık ve faşistlik Kürtleri sadece HDP zihniyetinden ibaret görmektir. Bunun anlamı şudur: Siz eğer HDP’li olursanız iyi ve güzel insanlar olursunuz. HDP’li değilseniz makbul, doğru ve iyi yurttaşlar olamazsınız.
Kürt halkının yarıya yakınının HDP çizgisine destek verdiği doğrudur. Ama bir diğer doğru da halkın diğer yarısının HDP’ye oy vermediğidir.
Eğer sizin mantığınızdan yola çıkarsak, bize de şunu söyleme hakkı verirsiniz: “HDP’nin CHP ile çok haşır neşir bir görüntü vermesi, HDP dışındaki Kürtleri rahatsız eder.”
HDP’li Kürtler yıllarca kendilerini ezen, yok sayan Kemalistlerle yan yana gelebilir, sorun olmaz; ama HPD’ye oy vermeyen Kürtler MHP’den rahatsızlık duyacak, öyle mi?
MHP hak etmiyor
“AK Parti’nin MHP ile yakın görüntü vermesi Kürtleri tedirgin eder” mantığında beni asıl rahatsız eden ne, biliyor musunuz? MHP’nin hak etmediği kadar ötekileştirilerek, şeytanlaştırılarak Kürtlere sunulmak istenmesi. Buradaki kötü niyeti sezebiliyoruz. Amaç, MHP’yi şeytanlaştırarak Kürt oylarını etkilemek.
Beyler, hanımlar niyetiniz bu olabilir. Bu tür hesaplar peşinde de olabilirsiniz. Ama MHP bunu hak etmiyor. İnanın hak etmiyor.
O MHP ki en sıkıntılı, en zor günlerde, Kürt örgütleri Türklerin yaşadığı şehirleri kan revan içinde bırakırken bile sokaklara Ülkücüleri çıkarmadı. “Kahrolsun Kürtler” diye ırkçı, faşist bir tutum sergilemedi.
O MHP ki, Meclis’e giren HDP’li vekillere dışlayıcı bir tutum sergilemedi. Tam tersine “şiddet ile aranıza mesafe koyun” diyerek kapıları açık bıraktı.
O MHP ki, cezaevine giren HDP’lilere “oh olsun” demedi. Genel başkanlarının HDP’li vekillerin boş sıralarına bakarken yaşadığı hüzün ve üzüntü kameralara yansıdı.
O MHP ki, bizzat liderleri üzerinden Ahmet Türk’e destek verdi, bırakılmasını istedi.
Milliyetçilik ve şiddet
Ne istiyorsunuz? Amacınız ne? Türklerle Kürtleri birbirinin yüzüne bakamaz hale mi getirmek? Bunun kime ne faydası olacak? Bu kadar mı bu ülkeden nefret ediyorsunuz?
Irkçı, faşist, ayrımcı, dışlayıcı milliyetçiliğe karşıyım. Ama kültür ve hizmet esaslı, demokratik ve özgürlükçü bir temele dayanan milliyetçiliğe karşı değilim. Bir insan eğer ülkesini, yurdunu kalkındırmayı, özgürleştirmeyi, çoğulculaştırmayı, ayrımcılık yapmamayı, ülkesini demokratikleştirmeyi esas alan bir milliyetçiliği savunuyorsa, ben neden, niçin rahatsız olayım?
MHP’nin bu çizgide olduğunu iddia etmiyorum. Ama tüm eksikliklerine rağmen MHP’nin kendisine yönelik bu tavrı da hak etmediğini; günümüzün MHP’sinin 1970’lerin MHP’si olarak okunması ve değerlendirilmesinin hatâlı olduğunu söylemeye çalışıyorum.
Şiddeti bir yöntem olarak kullanan Kürt milliyetçiliğinden rahatsız olmuyoruz; kendisini ifade ederken şiddet ile arasına mesafe çeken Türk milliyetçiliğinden rahatsızlık duyuyoruz.
Allah akıl, fikir, izan versin! Ne diyeyim başka!