Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIMuğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras: Kıyılar belediyelere devredilmeli

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras: Kıyılar belediyelere devredilmeli

Konaklama, yeme içme fiyatlarındaki artışlar bizi ciddi etkiliyor. Aslına bakarsanız bugüne kadarki rezervasyonlar, ön rezervasyonlar çok iyi. Enflasyon olmasaydı, Türkiye bu alandaki bütün rekorları kırabilecekti. Bakanımız da bunu zaman zaman ifade ediyor. Buna rağmen şu anda iyi gidiyor. Yılın ilk çeyreğinde 5 milyon turist Antalya havalimanından giriş yapmış.

Bodrum, Marmaris ve Fethiye gibi önemli turistik merkezlerimizi kapsayan bölgenin çözülmesi gereken sorunları var. Su, atık su, deniz kirliliği, koyların özel teknelerin istilasına uğraması gibi sayısız sorun Ahmet Aras ve ekibini bekliyor. Aileden turizmci olan Aras, emekli asker. Dinamik, bu zorlukları iyi bilen bir yerel yönetici. Projelerini bizimle paylaştı: İlçe belediye başkanlığı tecrübesiyle büyükşehir belediye başkanı olmak büyük bir avantaj. Bodrum gibi metropol sayılabilecek bir ilçenin imkanları ve sorunlarıyla beraber orada 5 yıl yaptığımız belediye başkanlığı ciddi bir deneyim oldu. İlk işim ilçelerimiz arasındaki bağlantıyı güçlendirmek olacak. İlçe belediyeleri Büyükşehir Yasası’nın çıkmasıyla beraber yetki ve kaynak kaybettiler. Çok basit günlük işlerle iştigal ediyorlar. Asıl büyük yatırımlar büyükşehir belediyelerine ait. Toplu ulaşım, su, kanalizasyon, ana arterler, yollar, otogar işletmeleri, liman işletmeleri, kıyı tesisleri büyükşehir belediyesinin yetkisinde. Bodrum’daki bozuk yollar sorunu altyapıyla ilgili. Benim belediye başkanı olduğum dönemde 4 tane ileri biyolojik arıtma tesisi yapıldı. Akyarlar’dan Yalıkavak’a kadarki kıyı bandında -neredeyse yarımadanın kıyılarının yüzde 60’ı- kanalizasyon yoktu. O nedenle önemli bir nüfusun atık su problemini çözmüş durumdayız. Bu şekilde deniz kirliliğini önlüyoruz. Geri dönüşümü sağlıyoruz. Yani çok önemli bir yatırım yaptık. Ama bu yatırımı yaparken yollar kazıldı. Toz, toprak, kışın çamur. Şimdi onların hepsi yapıldı. Akyarlar’dan Torba’ya kadar pırıl pırıl yollardan gidebilirsiniz.

EN CİDDİ SORUN SU

Susuzluk ciddi bir sorun. Bodrum’da sık sık sular kesiliyor. Bodrum’da içme suyu probleminin bir an önce çözülmesi için gerekli projeleri hazırladık. Kayıp kaçağın ortadan kaldırılması için her türlü yatırıma hazırız. Bununla ilgili Avrupa Kalkınma Bankası ile de görüştük. Gerekli krediyi bize sağlamaya hazır. Kasımdan itibaren Bodrum’daki CTP hatların da değişimine başlıyoruz. Herhangi bir İller Bankası veya yurtdışı kaynağından yararlanamazsak bu hatların değişimine kendi kaynaklarımızla başlayacağız. Arıtılmış suyun geri kullanımı ile ilgili de projelerimiz var. Denizden arıtma projelerimiz de hazır. Diğer kurum ve kuruluşların da katkılarıyla Yarımada’da barajlardan, farklı kaynaklardan ve yeni açılacak kuyulardan sisteme ilave su girişi sağlanması amaçlanıyor. Ayrıca tuzlu suyun arıtılması ve mevcut barajlara ilave su düzenlemeleri gibi alternatif seçenekler ile su miktarının artırılması planlanıyor, çözümler için çalışıyoruz.

DENİZİ KORUYACAĞIZ

Gümüşlük kıyısı tamamen temizlendi. Bu yatırımlar tabii ki vatandaşın konforunu bozdu. Toz, toprak, çamur. Yalnız Bodrum’a değil, Marmaris’e de önemli yatırımlar yapıyoruz. Bozburun bölgesinin tatlı su sorununu çözüyoruz. Suyu olmayan yer kalmıyor. Bu faaliyetlerin finansmanını yurtdışı kredilerle çözmeyi planlıyoruz. Hükümetle de bu konuda pozitif bir ilişki içindeyiz. Muğla belediyesinin kredi notu yüksek. Bu yolla ülkemize bir anlamda yatırım çekiyoruz. Muğla, Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi. Elimde çok ciddi bir enstrüman var: Tarih, kültür, doğa. Dünyaya bu tarihi anlatmak, yansıtmak lazım. Mottomuz, ‘Dünya Kenti Muğla’.

PAHALILIK ETKİLİYOR

Konaklama, yeme içme fiyatlarındaki artışlar bizi ciddi etkiliyor. Aslına bakarsanız bugüne kadarki rezervasyonlar, ön rezervasyonlar çok iyi. Enflasyon olmasaydı, Türkiye bu alandaki bütün rekorları kırabilecekti. Bakanımız da bunu zaman zaman ifade ediyor. Buna rağmen şu anda iyi gidiyor. Yılın ilk çeyreğinde 5 milyon turist Antalya havalimanından giriş yapmış.

İLÇELER DENİZDEN BİRLEŞECEK

Birinci hedefim 1 Temmuz Kabotaj Bayramı. Muğla’nın 1480 kilometre uzunluğundaki kıyılarını denizden birleştirmek istiyorum. Bu yatırımı başlattık. 1 Temmuz’da Didim, Turgutreis, Bodrum şehir hatlarını günde üç seferle başlatıyoruz. Aynı gün Fethiye-Marmaris seferleri de devreye giriyor. Fethiye’den çıkan bir turist diyecek ki ben Didim’i, Marmaris’i dolaşayım. Karadan gitmeyecek, denizden konforlu bir ulaşımla bütün bölgeyi dolaşabilecek.

BELEŞE KEYİF YAPIYORLAR

Bir de sürekli denizde hareketsiz bağlı yatan tekneler var. Onların yarattıkları çevre kirliliği büyüyor. Bu özel tekneler, dünyanın en güzel coğrafyasında beleşe keyfine bakıyor. Kıyılar Milli Emlak’a ait. Bu yöreleri en iyi büyükşehirler yönetebilir. Bize versinler. Biz yerel dinamikleri en iyi yönetebilecek yetkilere sahibiz.

- Advertisment -