Cumhuriyet gazetesinde çalışırken seçim tahminlerini doğru tutturabilmek amacıyla Mahmutpaşa, Mercan Yokuşu, Tahtakale ve Kapalı Çarşı'yı dolaşırdım.
Gazete içinde, genellikle, doğruya en yakın tahminleri yapabiliyordum. AK Parti'nin 2002'de yüzde 35'le iktidara gelebileceğini aylar öncesinden bu sayede görebilmiştim. Radikal’e geçtikten sonra da bu yöntemi sürdürdüm.
O bölge, Türkiye'de ticaretin en canlı olduğu yerlerdendir. Anadolu'yu da, ticari ilişkilerin ötesinde, sosyolojik ve siyasi açıdan etkileyen merkezlerdendir. Burada bir rüzgar esiyorsa o mutlaka Türkiye'nin bütününde hissedilir.
İki gün önce Tahtakale esnafını dolaştım. Dolaştım dediysem, siyasetçiler gibi etrafımda bir kalabalık falan yoktu. Tek başıma, bir vatandaş olarak, zaman zaman selamlaştığım tanıdık esnafların çayını kahvesini içerek sohbet ettim.
Sorular sordum, değişim olup olmadığını öğrenmeye çalıştım. Henüz bölgedeki dolaşmalarımı tamamladığımı söyleyemem. Mahmutpaşa yokuşundan aşağı inmeden, Mercan Yokuşunu tırmanmadan, iddialı tahminler öne sürmek doğru olmaz.
İlk izlenimlerim
Bu bölge, AK Parti'nin belki de İstanbul'daki kaderini etkileyen yerlerin başında geldiği için, esnafın önemli kesimi “AK Partiye yakın” olarak düşünülür. İlk olarak, “AK Partililer, aynı şekilde eskisi gibi AK Parti'ye ve Tayyip Erdoğan'a oy verecek mi” diye soruyorum.
Önce bir duraklıyorlar. Bir heyecan düşüşü yaşadıkları söylenebilir. "Çoğunluk Reis'e verir" diyorlar. Sonra ekliyorlar: “Bir kısım vermeyecek, bir kısmın da kafası karışık” 16 Nisan 2017’de Cumhurbaşkanlığı Sistemi için yapılan anayasa referandumu öncesindekine benzer bir tablo var gibi görünüyor. Yüzde onluk bir kitle, değişik sinyaller veriyor. Ama o güne kıyasla heyecanları epeyce düşük gibi görünüyor.
CHP Muharrem İnce
CHP'liler Muharrem İnce'nin dinamizm ve söyleminden memnunlar. İnce'nin çıkışları onları canlandırıyor. CHP kendi seçmenini toparlayabilecek gibi görünüyor.
HDP'liler Selahattin Demirtaş'ın adaylığıyla hareketlenmişler. “Baraj sorunumuz yok” deseler de, Demirtaş'a yönelik ilginin barajı aşmaları için bir rüzgar yaratacağını da söylüyorlar. İYİ Parti'ye yönelik ilginin düzeyini anlamak zor görünüyor. Çok yönelim olduğunu söyleyen de var, fazla bir etkisi olmaz diyen de…
Saadet Partisi, Karamollaoğlu'nun son çıkışlarıyla sempati topluyor. Baraj problemi kalktığı için oy vermekte tereddüt edenler rahatlamışlar.
Şimdilik bu kadarla yetineyim. Çünkü, bölgeyi, daha ciddi ve kapsamlı tahminlerde bulunabilecek oranda, dolaşabilmiş değilim henüz. Devam edeceğim.