“Terörist”

 

Abdullah Öcalan'la Lübnan'ın Bekaa vadisinde, Kemal Burkay'la Almanya'da 1993 yılında yaptığım söyleşiler, Cumhuriyet’te dizi olarak yayınlandı. Sonra onları kitap haline getirdim.

Hakkımda Terörle Mücadele Yasası'nın 8/1. maddesi uyarınca, "terör örgütünün propagandasını yapmak"tan dava açıldı. Mahkeme beni üç yıla mahkum etti. Dosyam Yargıtay'a gitti. Ünlü “9.Daire”ye.

CHP milletvekili bir arkadaşım, 9.Daire Başkanı'nı tanıdığını, derdimizi anlatabileceğimizi söyledi. Benim yaptığım gazetecilikten ibaretti. Üstelik, söyleşiler sırasında eleştirel bir tavır almıştım.

Randevu alıp, Yargıtay 9.Ceza Dairesi Başkanı'na gittik. O zaman, Terörle Mücadele Kanunu'nun 8. maddesinin 1. fıkrasında, "her ne maksatla olursa olsun" şeklinde bir ifade vardı. Bir “suç kastı” olmasa bile, yaptığınız suç sayılabiliyordu. 9. Daire Başkanı, "Bu hüküm değişmezse, seni mahkum ederiz" dedi.

Dava uzadı, kanundan "her ne maksatla olursa olsun" ifadesi çıkarıldı. Buna rağmen, Yargıtay yaptığım iki söyleşi nedeniyle mahkum edilmemi onayladı. Bir gazeteci olarak, “terör suçlusu”ydum, kanun önünde "terörist"tim. Sonra, Bülent Ecevit'in başbakanlığı döneminde çıkarılan bir "erteleme kanunu"(1999) sayesinde hapse girmekten kurtuldum.  
 

Yaşar Kemal de yargılandı

1990'ların mantığı buydu. “Medyanın tutumunun terörle mücadeleye engel olduğu” yönünde bir kanaatin (özellikle de askerler, yargı, bürokrasi ve siyasetçiler arasında) egemenliği vardı. Aralarında Yaşar Kemal’in de olduğu çok sayıda aydın, yazar, gazeteci bu nedenle yargılandı. Hapse girenler oldu. Ben kapıdan dönenlerdenim.

Kürt meselesini teröre indirgemek

90'lardan çıkardığımız en önemli derslerden biri; Kürt meselesini yalnızca “terör meselesi”ne indirgemenin, yani sosyolojik, politik, psikolojik boyutlarını gözardı etmenin yanlışlığıydı. 

Kürtlerin hak hukuk talebini, kimlik krizini görmezlikten gelen güvenlikçi yaklaşım, her şeyi giderek daha içinden çıkılmaz hale getirdi. Çatışma yaygınlaştı. Büyük bir toplumsal felaket yaşandı. Kutuplaşma derinleşti. Sorun giderek uluslararası bir boyut kazandı.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

- Advertisment -