İngilizlerin ünlü kanalı BBC World'u açtığımda kulaklarıma inanamadım: İngiltere Başbakanı Theresa May, AB üyeliğine yeniden dönüş konusunu konuşmak amacıyla, Brüksel'e gidiyor. Kibirli İngiliz milliyetçiliği, AB karşısındaki "Siz kimsiniz?" havasını terk etti.
İngiltere, üyeliğe dönüş için AB kapısına dayandı. Geçen yıl AB'den kopuş sıçraması yapmayı deneyen içe kapanmacı İngiliz siyaseti "Brexit" her alanda çuvalladı. Türkiye'de de, İngiltere'de olduğu gibi, milliyetçi zihniyetin direnç noktalarından biri, Avrupa Birliği'dir. Bu açıdan, solcularla sağcılar arasında, fazlaca bir fark olduğu da söylenemez.
Milliyetçi solcu da, milliyetçi muhafazakar da, Avrupa Birliği'nin adı geçtiğinde, rahatsızlık hisseder. İngiltere'de iktidar partisi olan Muhafazakar Parti'nin kışkırtmasıyla, İngilizlerin yarıdan çoğu, Avrupa Birliği'nden çıkma yönünde oy kullandı. Ama pişman oldular. İngiliz ekonomisi sarsıntı içine girdi. Kuzey İrlanda çoğunluğu da ayrılığı kabul etmeyince, iş iyice içinden çıkılmaz bir hal aldı.
“Avrupa Birliği çöküyor” diyenler
Geçen yıllarda, AB ile ilişkiler gerildikçe, değişik tezler ortaya atılıyordu. Önce, Trump Amerikasının, Türkiye'ye daha olumlu yaklaşacağı sanısına kapıldık. Sonra da, AB'yi dışlayan İngiltere örneğine sarıldık. 'AB çöküyor', 'Gemi batıyor', 'Türkiye ve İngiltere bağımsız tutumun simgeleri olarak yeni bir seçenek oluşturabilirler', 'İngiltere AB'den ayrıldı, Fransa da ayrılmak üzere' gibi tezleri hatırlıyor musunuz? Ama koca İngiltere pes etti.
Halkımız AB diyor
Kadir Has Üniversitesi'nin hazırladığı "Sosyal ve Siyasi Eğilimler 2018" araştırmasının bazı sonuçlarından söz etmiştim. Toplumumuz, AB üyeliğine, sanılanın aksine sıcak bakıyor. Geçtiğimiz yıl (2018) yaşanan onca olaya rağmen AB üyeliği isteği yüzde 51.8 gibi çok yüksek bir oranda.
Siyasetin sert diline, "askıya alalım" açıklamalarına rağmen, AB ile müzakereye devam edilmesi tercihi de, hâlâ yüzde 48.4 gibi önemli bir düzeyde. Yaşanan ekonomik sarsıntı sırasında gördük ki: Siyasi, sosyal ve ekonomik alandaki en önemli partnerimiz, AB ülkeleri. İhracat ve turizm gelirlerimizin çok büyük bir kısmı onlarla. AB'nin kültürel zenginlik ve çeşitliliğinin de Türkiye için önem taşıdığı bir gerçek. Toplumumuz, demokratikleşme, ekonomik istikrar gibi konularda, AB'yi, önemli ortaklarımızdan birisi olarak görüyor. Halkımızın genel sağduyusu, Theresa May'den daha makul. Halk, AB perspektifinin ne kadar önemli olduğunun farkında.
……..
Kitap, Gergedan, Mine Söğüt, Yapıkredi yayınları