Ana SayfaYazarlarYüksekova’da neler oluyor?

Yüksekova’da neler oluyor?

Yüksekova’da neler oluyor, kimsenin haberi var mı?  Yüksekova’daki insanlar neden zorunlu olarak göç ediyor? Binlerce öğrenci neden eğitim hakkından mahrum bırakılıyor? Gerçekten bilen var mı?

 

İlçe merkezi boşalmış; insanların yüzde 40’ından fazlası göç etmiş durumda.

 

Yüksekova’da gerçekten neler oluyor? En iyi ilçede yaşayan insanlar biliyor.

 

Çözüm sürecinin bitmesiyle başlayan çatışmalı ortam, beraberinde kan, ölüm ve gözyaşı getirdi. Onlarca cenaze; yakılıp yıkılan evler. Sönen ocaklar. Ülkenin doğusunda çocuklar ölürken, batısında çocuklar yetim kalıyor.

 

Bunların belki tek sebebi, artık ortaçağda kalmış olan “hendek” siyaseti. Bu ilkel siyaset yöntemi, bu teknolojik çağda çok geri kalmış bir yöntem. PKK belki de Kürtlere yapabileceği en büyük kötülüğü yapıyor. Yüksekovalılar da ilk defa terörü bu kadar yakından hissetti.

 

İlçedeki tüm mahallelerde hendekler kazılmış. Barikatlar kurulmuş ve kazılan hendeklere yüzlerce kilogram bomba, dinamit yerleştirilmiş.

 

Geçmişte insanlar zor şartlarda ev sahibi olabilmiş; kimisi tarlasını satmış, kimisi borçlanmış, kimisi bankalardan kredi alıp zar zor ev sahibi olabilmiş. Şimdi PKK evlerinin altını oymuş, bomba ile tuzaklamış; sonra da “biz sizin için mücadele ediyoruz” diyorlar.

 

Yüzlerce kilogram bomba koydukları evlerden kaçıp gitmek isteyenleri “çıkmayın; giderseniz evinizi yakarız, yıkarız, bir daha gelemezsiniz” diye tehdit ediyorlar.

 

Orman mahallesi boşaltılmış ve YPS karargâhı halinde eğitim alanına çevrilmiş (YPS ya da Yekineyen Parastina Sivil, PKK’nın YDG-H’yi lağvedip yerine kurduğu yeni “Sivil Savunma Birlikleri” örgütlenmesi). Cumhuriyet mahallesinin neredeyse tamamı boşaltılmış. Her gün durmadan onlarca hendek kazılıyor, barikatlar kuruluyor, bombalarla tuzaklanıyor.

 

İlçede ana arterler dışında tüm yollar ve sokaklar kapatılmış durumda. Kış aylarında sokakların hiçbiri belediye tarafından açılmadı çünkü: Temizlik için çıkan resmî araçlara YPS’liler tarafından hendek kazmak  ve barikat kurmak için el konuluyor; gene temizlik için giden sivil araçlara da ateş açılıyordu.

 

Son olarak, sivil insanların araçlarını (toplam 12 aracı) askerler Şemdinli yönüne gidemesin diye ana yola barikat olarak yerleştirdiler. Araçlar artık kullanılamaz halde.

 

Yük getiren yabancı TIR’ları da alıp barikat olarak kullanmak ne kadar insani acaba?

 

Her gün “basın açıklaması” adı altında eylemler yapılıyor ve akabinde çıkan olaylar yüzünden dükkânlar günlerce kapatılıyor. Esnaf siftah yapmadan kapatmak zorunda kalıyor. Yüksekova okullarında öğretmen var, öğrenci yok. İlçedeki öğretmenler gerçekten çok fedakâr.  Karla, bombalarla, hendekler ve barikatlarla kapatılmış sokaklardan kilometrelerce geçerek her gün okullarına gidiyorlar. Gidince de öğrencileri sınıflarda bulamıyorlar. Son dönemlerde öğrenci kalmadığı için sınıflar birleştiriliyor; ancak öyle ders verebiliyorlar.

 

Milli Eğitimin son rakamlarına göre, öğrenci sayısı 32 bin olan ilçede okula gitmeyen ya da kaydını alıp başka yerlere taşınanların sayısı 15 bin.

 

Devlet Hastanesine geçen yıl aynı dönemlerde giriş yapan hasta sayısı günde ortalama 1200-1300 arasında; son günlerde ise bu oran 350-400 arasında oluyor.

 

Evlerin altına onlarca tünel kazılmış; temeller bombalarla tuzaklanmış. Ailelere “sakın gitmeyin” diyen bir örgüt, bu insanlara bundan daha fazla nasıl bir zarar verebilir?

 

Görüştüğümüz insanlar “çocuklarımızın psikolojisi bozuldu, mecburen gitmek zorunda kaldık” diyor. Maddi durumu iyi olanlar başka illere göçüyor; geliridüşük olanlar köylerde, derme çatma evlerde ya da ahırlarda kalıyor. İnsanlar çok öfkeli, çok kızgın.

 

Esnaf ise iflas durumunda; yazılan çekler, yatırılamayan senetler, ödenemeyen kredilerden geçilmiyor.

 

Ortada fiili bir savaş durumu yokken savaş ortamını ilçe insanlarına yaşatmak — insanlıkla, insan haklarıyla ne kadar ilgili?

 

Halk sorunlarını görüşmek için HDP ilçe binasına gidiyor. Yüksekova Halk Meclisi eşbaşkanı Şerafettin Dede (PKK Yüksekova bölge sorumlusu Kendal Gulort’un abisi), toplanıp sıkıntılarını anlatmaya çalışan esnafı azarlayarak “Kürdistan dört parçada kuruldu, sizler de yardım edecek, bu sürece katkıda bulunacasınız” diyor.

 

 Oysa Şerafettin Dede’nin kendisi, ilçede iki blok üzerinde 40 daireli inşaat yapmakta. Geliri nereden acaba?

 

Yüksekova halkı bu olaylardan ve hendeklerden çok rahatsız; sadece devlete dua ediyor, bir an önce bu olaylar son bulsun diye.

 

Acaba PKK kime hizmet ediyor?

 

Bu, Kürtlerin yararına mı?

- Advertisment -