Ana SayfaHaberlerVatikan, Yahudileri Nazilerden saklayan Polonyalı aileyi kutsadı: İlk kez bir aile kutsandı

Vatikan, Yahudileri Nazilerden saklayan Polonyalı aileyi kutsadı: İlk kez bir aile kutsandı

Vatikan, İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudileri sakladıkları için Naziler tarafından idam edilen evli bir çift ve küçük çocuklarından oluşan dokuz kişilik Polonyalı Katolik aileyi kutsadı. Böylece Vatikan ilk defa bir ailenin tamamı kutsamış oldu. Kutsama (beatification) eylemi, azizliğe giden yolda bir basamak olarak görülüyor.

30,000’i aşkın hacı ve Polonya devlet erkânından çok sayıda kişi ailenin yaşayıp öldürüldüğü köyde gerçekleştirilen anma törenine katıldı. Seremoniyi yöneten Papalık elçisi Kardinal Marcello Semeraro, Papa Francis tarafından geçen ay imzalanan Latince kararnameyi düzenlenen törende okudu.

Çiftçilik yapan ve o dönem Nazi işgali altındaki Polonya’nın güneydoğusundaki Markowa köyünde yaşayan Józef Ulma ve karısı Wiktoria, evlerinde sekiz Yahudi’yi saklıyordu. Józef  ve Wiktoria Ulma, Köydeki bir polis tarafından ihbar edildikten ve sakladıkları Yahudilerin infazını zorla izletildikten sonra Alman jandarması tarafından altı çocuğuyla birlikte öldürüldüler.

Törendeki konuşmasında olayın dini önemini vurgulayan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Ulma ailesi onurlandırdığı için Papa Fransis’e de teşekkür etti.

Törene Başbakan Mateusz Morawiecki, iktidar partisi lideri Jarosław Kaczyński ve Polonya hahambaşı Michael Schudrich de katıldı.

Ulma ailesi, 1995’te İsrail’deki Yad Vashem Enstitüsü tarafından Holokost sırasında Yahudilerin hayatını kurtaran Yahudi olmayan insanlara verilen “Milletler İçindeki Adil Kişiler” arasında yer almıştı. 30,000’e yakın insanın yer aldığı listenin 7,000’ini Polonyalılar oluşturuyor.

Ailenin kutsanma süreci 2003’te Polonya’da başladı, konuyla ilgili belgeler ise Vatikan’a 2011’de iletildi. 2013 yılında Markowa’da Yahudileri kurtardığı sırada hayatını kaybeden Polonyalılar için bir müze inşa edilmeye başlandı. 2016’da açılan müze, ismini Ulma ailesinden alıyor.

Polonya parlamentosu, 2018 yılında “Alman İşgali Altında Yahudileri Kurtaran Polonyalıları Anma Günü” adında bir milli bayram kutlama kararı aldı. Bu bayram her sene Ulma ailesinin katledildiği 24 Mart günü kutlanıyor.

- Advertisment -