Ana SayfaANALİZLERANALİZ | Sinan Ateş iddianamesinde azmettiriciler arasında bağ kurulamadı: Azmettiricinin Sinan Ateş...

ANALİZ | Sinan Ateş iddianamesinde azmettiriciler arasında bağ kurulamadı: Azmettiricinin Sinan Ateş için “ipini çekmişler” dedikleri kim?

Sinan Ateş iddianamesinde, azmettirici olarak suçlanan sanıklar Tolgahan Demirbaş ile Doğukan Çep arasındaki bağ ile ilgili herhangi bir bulgu ve değerlendirme bulunmuyor. İddianamede, hem Emniyet hem savcılık sorgularında birbirleriyle ilgili soru sorulduğuna dair bir bilgi de yok. Ancak iddianamede, eski Ülkü Ocakları yöneticisi olan Demirbaş’ın, suikasttan 9 ay önce, sanıklardan birine Sinan Ateş’le ilgili attığı bir mesaj dikkat çekiyor: “Onun ipini çekmişler”

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı Sinan Ateş suikastıyla ilgili, olaydan 1 yıl 4 ay sonra tamamladığı iddianameyle ilgili tartışmalar devam ediyor.

İddianamedeki 23 sanıktan; Eray Özyağci, Vedat Balkaya ve Suat Kurt olmak üzere 3’ü suikastın “ortak faili” olarak, Tolgahan Demirbaş ile Doğukan Çep olmak üzere 2’si ise “azmettiren” olarak suçlanıyor. Diğer 17 sanık hakkında ise suça yardımdan ceza isteniyor.

İddianamede iki azmettirici arasında bağlantı yok

İddianamede azmettirici olarak gösterilenlerden, Ülkü Ocakları’nın eski genel merkez yöneticilerinden Tolgahan Demirbaş, olay tarihinde MHP Mersin milletvekili olan Olcay Kılavuz’un bulunduğu bir evden gözaltına alınmasıyla gündeme gelmişti.

Diğer azmettirici olan “Dodo” lakaplı Doğukan Çep ise suikastın merkezindeki Gülsuyu çetesinin lideri olarak biliniyor. Çep, 30 Eylül 2013’teki Hasan Ferit Gedik cinayeti nedeniyle 62 yıl ceza aldığı 14 Şubat 2018 tarihinden, Sinan Ateş suikastı sonrası yakalandığı 5 Ocak 2023’e kadar 4 yılı aşkın süre firari durumdaydı.

Ancak iddianamede üç kişinin faili ve 17 yardım edeni gösterilen bir suikast planının iki azmettiricisi arasındaki irtibatla ilgili herhangi bir bulgu veya değerlendirme yer almıyor.

Birbirleriyle ilgili soru bile sorulmamış

Hem Emniyet hem savcılık ifadelerine bakıldığında, Demirbaş ve Çep’e birbirleriyle ilgili herhangi bir soru sorulduğuna dair bir bilgi de yok.

İddianamenin değerlendirme kısmında; Demirbaş ve Çep için, “Maktulü öldürmek üzere azmettirici Doğukan Çep ve Tolgahan Demirbaş’ın planlama ve tasarlama yaptıkları, bu kapsamda olayı ne zaman, nerede, nasıl, kimlerle, hangi araçlarla gerçekleştireceklerini, olayın öncesinde, sırasında ve sonrasında neler yapılacağını olaydan önce detaylı olarak planladıkları ve bu plan doğrultusunda icra ettikleri” ifadeleri yer alıyor.

Demirbaş’ın azmettirme eylemiyle ilgili faaliyetleri olarak Sinan Ateş’in adres bilgilerini öğrenme çalışmaları ile suikastın tetikçisi Eray Özyağci’yi suikastın hemen ardından aracına alarak kaçırdığıyla ilgili bulgulara yer veriliyor.

“Nasıl” ve “ne amaçla” azmettirdikleri iddianamede yok

Çep’in ise tetikçi Eray Özyağci ile birlikte suikastın diğer iki müşterek faili olarak suçlanan sanıkları Vedat Balkaya ve Suat Kurt’u suikastı işlemek amacıyla azmettirdiği ve araması olan Özyağci’nin olay öncesinde İstanbul’dan Ankara’ya dosyanın sanıkları arasında olan iki özel harekat polisi eşliğinde “sorunsuz şekilde” ulaştırılmasını sağladığı gibi suikastın organizasyonuyla ilgili bulgular sıralanıyor.

Ancak iddianamede Demirbaş ve Çep’in bu faaliyetlerde nasıl ve ne amaçla bir iş birliği içinde olduklarıyla ilgili herhangi bir değerlendirme yok.

“Azmettirici”nin mesajları: “Bizim GB istedi”, “Onun ipini çekmişler”

İddianamede iki azmettiren arasında bağlantı yok ama Demirbaş ile soruşturmanın tutuklu sanıklarından eski Ankara Emniyeti Cinayet Büro Komiseri Mustafa Ensar Aykal arasında suikasttan 9 ay öncesine ait, “azmettirme” faaliyeti açısından dikkat çekici bir mesajlaşma var.

Demirbaş’ın, Sinan Ateş’in cep telefonu numarasını gönderdiği Aykal’la 10 Mart 2022 tarihli mesajlaşması şöyle:

Tolgahan Demirbaş: “Amirim bizim GB istedi de”, “05……… telefon numarası bu”, “Adres lazım bize”, “Sana zahmet olmazsa”

Mustafa Aykal: “Est bakalım reis”

Mesajlaşma daha sonra şöyle devam ediyor:

Mustafa Aykal: “Reis önceki gbye çıkıyor bu numara”

Tolgahan Demirbaş: “Aynen”, “Reis”, “Onun ipini çekmişler”

Mustafa Aykal: “Birazdan arıyorum reis”

- Advertisment -