Ana SayfaYazarlarAK Parti MHP işbirliğinde bilanço...

AK Parti MHP işbirliğinde bilanço…

 

MHP lideri Bahçeli, iki gün önce yaptığı bir değerlendirmede, ‘31 Mart yerel seçimlerinde partisinin büyük bir sıçrama yaptığını’ söyledi. “Oylarını en çok artıran parti MHP olmuştur” dedi.

 

Bahçeli, meclis üyesi oranlarından yola çıkarak, oylarının yüzde 18.81 olduğunu öne sürdü. Bu iddia, ister istemez, 31 Mart seçimlerinde AK Parti'nin oy yüzdesini gündeme getiriyor.

 

Cumhur İttifakı’nın aldığı toplam oy yüzde 51.52 olduğuna göre; Bahçeli'nin iddiasını gerçek kabul edecek olursak AK Parti'ye oyların yüzde 32.71’i kalıyor. AK Partililer bu hesaplamaya ne diyorlar bilemiyorum.

 

Ancak, MHP ile ittifakın ne getirip ne götürdüğünü istişare toplantılarında ele aldıkları söyleniyor. Bu ittifaktan zarar gördüklerini dillendiren kimi değerlendirmeleri var.

 

31 Mart öncesi ve sonrası

Bugünkü noktaya nasıl gelindiğini anlamak için, iki parti arasındaki ilişkinin yakın geçmişini yeniden anımsayalım. 31 Mart yerel seçimleri öncesinde, AK Parti ile MHP ittifakı gitti-geldi.

 

Bahçeli ittifak yolunda ilk açıklamayı yapmış ve “Beka” sorunu nedeniyle İstanbul’dan aday göstermeyeceklerini, AK Parti adayını destekleyeceklerini ifade etmişti.

 

Bu çağrısının arkasında, ‘bazı kritik illerde de (Adana, Mersin, Manisa vb…) AK Parti’nin MHP’li adayları desteklemesi’ önerisi bulunuyordu. AK Parti, sözü edilen işbirliğini kabul etmediğini açıkladı ve “herkes kendi yoluna” dedi.

 

Ancak anket sonuçlarını önlerine koyan AK Parti kurmayları, MHP ile ittifakın kaçınılmaz olduğunu saptadılar.

 

Son seçimlerde (24 Haziran 2018) MHP’nin çok gerilere düştüğü Adana (5.parti), Mersin (5.parti), Manisa (4.parti) gibi illerde, MHP adaylarını desteklemeyi kabul ettiler. Cumhur İttifakı’nı canlandırdılar.

 

MHP’nin kazandığı iller

 

İttifak’ın iddialı olduğu illerden Adana ve Mersin'de, CHP adayları kazandı. Öte yandan, Orta-Batı Anadolu’da AK Parti ile MHP’nin yarıştığı ve ayrı ayrı seçime girdiği bir çok ili MHP aldı: Amasya, Bartın, Bayburt, Çankırı, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kütahya.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN

 

- Advertisment -