Ana SayfaDış HaberGüney Afrika'nın boş elektrik santrallerinin işçileri isyanda: 2012’den beri hiç çalışmadık

Güney Afrika’nın boş elektrik santrallerinin işçileri isyanda: 2012’den beri hiç çalışmadık

Güney Afrika’nın Tshwane şehrindeki Rooiwal ve Pretoria West elektrik santralleri on yılı aşkın süredir faal değil. Buna rağmen belediye, personel maaşları ve santralleri bakımı için hâlâ yılda yaklaşık 300 milyon rand (Güney Afrika’nın para birimi) harcıyor. İşçiler, 2012’den bu yana Rooiwal elektrik santralinde hiçbir şey yapmadıklarını açıkladı.

Belediye Başkanı Cilliers Brink, geçtiğimiz günlerde verdiği demeçte Tshwane’nin devlet tarafından işletilen enerji şirketi Eskom’a olan bağımlılığını azaltmak için bağımsız olarak günlük minimum 1.000 megawatt enerji üretme planını açıkladı. Brink, günlük kesintilerin ekonomik zorluklara, altyapının bozulmasına ve yerel yönetimler üzerinde maddi baskılara yol açtığını vurguladı.

Proje kapsamında belediye, Rooiwal ve Pretoria West elektrik santralleri 40 yıllığına kiralayacak. Tshwane Konseyi, belediyenin bu girişimini ‘halk katılım’ raporunda onaylandı.

Belediye Başkanı Brink, bu santrallerin uzun süredir kapalı tutulmasını kömür stoklama maliyetlerine, yönetim sorunlarına ve verimsizliklere bağlıyor. Geriye kalan soru ise şu: Bu kadar büyük miktarda yıllık harcamalara rağmen, bu atıl tesisler hangi amaca hizmet ediyor?

Tshwane belediyesinin mali işler başkanı Lardo Stander, Rooiwal elektrik santralinin yaklaşık 200 kişiyi istihdam etmeye devam ettiğini açıkladı. Ancak Rooiwal personeli, son on yılı atıl bir tesiste geçirmekten hayal kırıklığı duyduklarını belirtiyor. İşçiler, ara sıra yapılan bakım faaliyetleri dışında çoğu günü verimsiz geçiriyor.

Çalışanlar, yapacak hiçbir iş olmamasına rağmen mesai saatlerini santralde geçirmeleri gerektiğini açıkladı. İşçilerden biri, günlük rutinini “oturma, yemek yeme, uyuma ve saat 16:00’da evin kapısını çalma” olarak özetliyor.

Atıl enerji santralleri, geçtiğimiz 10 yılda Tshwane şehrinde doğrudan gider olarak 1 milyar rand’ın üzerinde maliyete neden oldu.

Bu dönemdeki gelir kaybının milyarları bulmuş olabileceği düşünülüyor.

- Advertisment -