Ana SayfaDış HaberRusya, Sovyet geçmişiyle barışıyor: ÇEKA kurucusunun 91’de yıkılan heykeli, SVR’nin önüne dikildi

Rusya, Sovyet geçmişiyle barışıyor: ÇEKA kurucusunun 91’de yıkılan heykeli, SVR’nin önüne dikildi

Sovyetler Birliği'nin ilk istihbarat ve gizli servisi ÇEKA’nın kurucusu ve ilk önderi Feliks Dzerzhinsky'nin 1991 yılında devrilen heykeli, Moskova'daki Rus Dış İstihbarat Teşkilatı'nın (SVR) genel merkezinin önüne yeniden dikildi. Adı Stalin’in infaz ve tasfiyeleriyle özdeşleşen ÇEKA’nın adı Stalin’in ölümünden sonra 1954’de KGB olarak değiştirilmiş, 1991’de Sovyetlerin yıkılmasından sonra lağvedilen KGB’nin dış istihbarat faaliyetleri SVR adı altında yürütülmeye başlanmıştı.

Dzerzhinsky’nin Moskova’daki Lubyanka Meydanı’nda yer alan KGB genel merkezi önündeki heykeli 1991 senesinde yıkılmıştı. Geçtiğimiz gün dikilen heykel de 1991’de yıkılan heykelin aynısının daha küçük bir kopyası.

Ağustos 1991’de Moskova’daki darbe girişiminin ardından protestocular yetkililerden heykelinin kaldırılmasını talep ederek anıtın üzerine sprey boyayla “cellat” yazmıştı. Olay sonucunda heykel yerinden indirildi ve Sovyet döneminden kalma diğer anıtlarla birlikte bir müze parkına bırakıldı.

Yeni heykelin açılışnda konuşan SVR başkanı Sergey Narişkin, Dzerzhinsky’nin “iyilik ve adalet ilkelerine dayalı bir gelecek kurmayı hayal ettiğini” söyledi.

Narişkin ayrıca heykelin yüzünün Polonya ve Baltık ülkelerine dönük olduğunu, çünkü “Rusya’ya kuzeybatıdan gelen tehdidin devam ettiğini” söyledi.

Sergey Narişkin

Dzerzhinsky, Çeka’nın ülkedeki Bolşevik hakimiyetini güçlendirmek için yürüttüğü toplu tutuklama ve yargısız infaz eylemlerinden oluşan Kızıl Terör’ün başlıca sorumlularından biri.

Dzerzhinsky ve Stalin

1918’den 1922’ye kadar süren Kızıl Terör, tarihçilerin tahminlerine göre 50.000 ila 200.000 arasında kişinin ölümüne, çok daha fazla sayıda inanın ise hapse atılmasına veya sürgün edilmesine yol açtı.

- Advertisment -