Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIAvustralya Açık Djokoviç’e kapalı!

Avustralya Açık Djokoviç’e kapalı!

Dünya’nın 1 numaralı tenisçi Novak Djokovic, 11 günlük süren vize mücadelesini kaybetti. Avustralya'da 3 hakimden oluşan Federal Mahkeme, Avustralya Açık Tenis Turnuvası katılımcıları için zorunlu tutulan Covid-19 aşısını yaptırmayan Djokovic'in itiraz başvurusunu reddetti. Djokoviç’in vize iptalini onaylayan hakimler, Sırp raketin sınır dışı edilmesine karar verdi. Son kararı mahkeme alsa da sınır dışı edilme kararı baştan sona siyasi.

Dünyanın 1 numaralı raketi Novak Djokoviç’in en uzun süren rallisi Avustralya makamlarıyla oldu. Ancak Sırp tenisçi 11 gündür süren bu mücadeleyi kaybetti. Avustralya’nın Melbourne kentinde üç hakimden oluşan Federal Mahkeme’nin Pazar günü akşam üstü açıkladığı karara göre Djokoviç yarın başlayacak Avustralya Açık’ta oynayamayacak. Büyük ihtimalle turnuvanın başladığı saatlerde sınır dışı edilmiş olacak.

Önüne çıkan tüm rakiplerini ekarte etmeye alışan Djokoviç bu sefer Avustralya Federal Hükümetini karşısına aldı, ancak kaybetti. Diğer yandan, Federal Hükümetin kazandığını söylemek de pek doğru olmaz.

Tenis dünyası ve Avustralya halkı her ikisinden de yaka silkmiş durumda.

Pandeminin başından beri aşı karşıtı duruşuyla büyük tepki çeken Djokoviç, Avustralya Federal Hükümetinin halkı koronavirüsten koruyan sınır tedbirlerini göz göre göre delmek istedi. Ve neredeyse başarılı da oluyordu.

Djokoviç’in sosyal medya üzerinden tıbbi muafiyet aldığını ilan edip Avustralya’ya doğru uçtuğunu açıklaması sonrası tüm dünyanın yakından izlediği skandallar zinciri, aslında daha önce başlamıştı. Djokoviç’in uçağı inmeden önce aşısız bir tenisçi ve üç yetkili tıbbi muafiyetle ülkeye giriş yapabilmişti. 6 Ocak’ta Avustralya’ya inen Djokoviç’in sınırda durdurulmasının tek nedeni, yaptığı paylaşımın büyük tepki çekmesi gibi görünüyor.

Sınırda vizesi iptal edilen Djokoviç gözaltına alınıp göçmen gözaltı merkezi olarak kullanılan otele götürüldükten sonra avukatları karara itiraz etti. Geçtiğimiz Pazartesi günü de mahkeme Djokoviç’in vize sürecinde elinden geleni yaptığına hükmedip Federal Hükümet’in adil davranmadığını söyleyip vizeyi iade etti.

Djokoviç bu kez gözaltı merkezi olarak kullanılan otele değil de, alışık olduğu standartta bir konaklama merkezine geçti.

Bu arada tüm gözler Göç Bakanı Alex Hawke’a döndü. Zira Federal Hükümetin avukatları Bakan Hawke’ın yine de vize iptal hakkı olduğunun altını çizdiler.

Djokoviç Avustralya Açık Tenis Turnuvası’nda art arda 9 kez kupa kaldırdığı Rod Laver Arena’da antrenmanlara başlarken Hawke da konu üzerine düşünmeye başladı. Salı düşündü. Çarşamba konu hakkında yine düşünerek, çalışmalarına devam etti. Başbakan Scott Morrison’a sordu. Morrison da her konuda olduğu gibi masaya yumruğunu vurup, konunun kendi sorumluluğu dahilinde olmadığını belirtti. Perşembe sabahı kahvesini yudumlarken kararını verdi, ancak telefon çalınca neye karar verdiğini unuttu.

Cuma gününe geldiğimizde Djokoviç, Rod Laver Arena’da antrenmanlarını sıklaştırmış, Avustralya Tenis Federasyonu da Djokovç’in de dahil olduğu kuraları çekmişti. Ama Hawke hala düşünüyordu. Göç Bakanı Hawke haftanın son iş günü sona erdiğinde, herkesin hafta sonu tatili moduna girdiği saat 18:00’de kararını açıkladı.

Djokoviç’in Avustralya’da kalmasının kamu çıkarına aykırı olduğunu, aşı karşıtı olarak aşılama kampanyasına zarar verip, aşı karşıtlarını güçlendireceğini söyledi ve vizeyi yine iptal etti.

Djokoviç’in avukatları karara bu karara yine itiraz etti. Bakanın iptal kararının mantıksız olduğunu ispat etmeleri gerekiyordu. Avukatlar, Bakan Hawke’un Djokoviç’in aşı karşıtlığını abarttığını, tenisçinin Avustralya’da bulunmasının aşı karşıtlarını azdıracağına yönelik bir delil olmadığını dile getirdiler. Tüm sürecin sonunda Federal Mahkemeyi oluşturan üç hakim bakanın vize iptal kararını onadı ve Djokoviç’in sınır dışı edilebileceğine hükmetti. Bu kararı temyiz hakkı yok. Sınır dışı edilenler -özel bir karar alınmazsa- üç yıl boyunca ülkeye giremiyor. Djokoviç’in de 3 yıl Avustralya’ya girip, giremeyeceği yönünde yapılmış bir açıklama da yok. Ancak Avustralya Açık’a katılamazsa, bu, kariyeri boyunca kazandığı 20 grand slam kupasından 9’unu Avustralya’dan toplayan Djokoviç için büyük bir darbe. Djokoviç’in 10’uncu Avustralya Açık kupasını evine götürmesi önündeki en büyük engel, -aşı karşıtı olması dışında- sınır tedbirlerini Avustralya halkının gözüne sokarak delmeye çalışmasıydı.

Djokoviç sadece 21’inci grand slam kupası kazanma şansını ertelemedi. Dünyanın iki numaralı tenisçisi Danii Medvedev veya üç numara Alexander Zverev’in yarın başlayacak Avustralya Açık’ı kazanması durumunda Djokoviç, “Dünya’nın 1 numaralı tenisçisi” etiketini de kaybetmiş olacak. Ayrıca ülkeye girişi, beklendiği gibi 3 yıl yasaklanırsa, 34 yaşındaki Djokoviç’in profesyonel hayatı bitmeden Avustralya Açık’ta yeniden oynaması düşük ihtimal.

Djokoviç’in aşı karşıtı duruşunun kendisi için yarattığı zarar büyük. En büyük rakiplerinden Rafael Nadal’ın müdavimi olup 13 kupa kaldırdığı Fransa Açık Tenis Turnuvası’nda, kort önünde heykeli dururken, Djokoviç, müdavimi olduğu turnuvanın yapıldığı ülkeden sınır dışı ediliyor. Mahkeme çıkışı yaptığı açıklamada da “Karar sonrası büyük bir hayal kırıklığı yaşıyorum. Bu ülkede kalamayacağım ve Avustralya Açık’a katılamayacağım. Sınır dışı kararıyla ilgili iş birliği yapacağım. Umarım çok sevdiğim bu oyuna, yeniden konsantre olabilirim” dedi.

Öyle ya da böyle, Avustralya’da ve Avustralya Açık’ta oynayan tenisçiler arasında Djokoviç’e empatiyle yaklaşanların sayısının çok az olduğunu söylemek gerekiyor.

- Advertisment -