Ana SayfaDış HaberEurovision’a gönderdiği “Ekim Yağmuru” adlı şarkı siyasi bulunup reddedilen İsrail’den yeni şarkı:...

Eurovision’a gönderdiği “Ekim Yağmuru” adlı şarkı siyasi bulunup reddedilen İsrail’den yeni şarkı: Kasırga

İsrail’i Eurovision’da bu sene temsil edecek olan 20 yaşındaki Eden Golan

İsrail, 1973’te Eurovision’a katılmasıyla Eurovision’da sahne alan ilk Avrupalı olmayan ülke oldu. İsrail’in etkinliğe katılımı ve ev sahipliği yapması düzenli olarak tartışmalara yol açtı. Bu sefer tartışma, İsrail’in kurula ‘October Rain’ (Ekim Yağmuru) isimli şarkıyı sunmasıyla başladı. Kurul şarkıyı, siyasi olduğu gerekçesiyle reddetmişti. İsrail şarkıyı değiştirdi ve yarışmaya “Hurricane” (Kasırga) şarkısıyla katılacak.

Organizatörler, İsrail’in şarkının sözlerini değiştirmesinin ardından, 2024 Eurovision’da yarışmasına izin verileceğini doğruladı. Eden Golan bu mayıs ayında İsveç’te yapılacak yarışmada ülkeyi temsil edecek. İlgili kurula ilk sunulan şarkı “October Rain”, 7 Ekim’deki saldırıya gönderme yaptığı gerekçesiyle, siyasi tarafsızlık kurallarını ihlal ettiği için kabul görmemişti. İsrail’in kamu yayıncısı, bahsi geçen şarkıyı, adı “Hurricane” olan bir diğer şarkıyla değiştirmeyi kabul etti ve şarkıyı bu hafta sonu paylaşacak. Yarışmayı düzenleyen Avrupa Yayın Birlği (European Broadcasting Union), yaptığı açıklamada şunları söyledi: “AYB, İsrailli Üyesi Kan’ın resmi sunumunun ardından, İsrail’in Hurricane şarkısıyla, mayıs ayındaki Eurovision Şarkı Yarışması’nda yarışmaya uygun görüldüğünü doğrulayabilir. Hurricane gerekli kriterleri karşılıyor.” İsrailli yayıncı Kan, daha önce October Rain’in sözlerini değiştirmeyeceğine dair söz vermişti ancak ülkenin devlet başkanı Isaac Herzog, İsrail’in yarışmaya katılabilmesi için “gerekli değişikliklerin” yapılması çağrısında bulunmuştu. 

October Rain şarkısında geçen sözlerden bazıları şöyle: “They were all good children, every one of them. Who told you boys don’t cry? Hours and hours and flowers… Life is not a game for the cowards. – And I promise you that never again. I’m still wet from this October rain. October rain…”

(Hepsi iyi çocuklardı, her biri. Çocukların ağlamayacağını size kim söyledi? Saatler, saatler ve çiçekler… Hayat korkaklara göre bir oyun değildir. – Ve sana söz, bir daha asla olmayacak. Ekim yağmurundan dolayı hala ıslağım. Ekim yağmuru…)

Israel Hayom gazetesine göre, çiçeklere yapılan atıf, çoğunlukla savaş ölümlerine işaret ettiği için önemliydi.

Belçika’nın Fransız Komünitesi Kültür Bakanı Bénédicte Linard, Gazze’deki savaş devam ettiği müddetçe İsrail’in Eurovision’dan menedilmesi çağrısında bulundu. Paylaştığı tweet’te, “Tıpkı Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra yarışmalardan ve Eurovision’dan dışlanması gibi, İsrail de başta çocuklar olmak üzere binlerce kurban ve mağdura neden olan apaçık uluslararası hukuk ihlallerine son verene kadar dışlanmalıdır.” Linard ayrıca parlamentoya, Belçika’nın Eurovision’a katılımını organize eden kamu yayıncısı RTBF’den endişelerini, AYB’ye iletmesini isteyeceğini söyledi. Flaman yayın kuruluşu VRT’nin bildirdiğine göre, Linard’ın Flaman mevkidaşı Benjamin Dalle, bu kadar çok Filistinli sivil acı çekerken İsrail’in yarışmadan uzaklaştırılmasının uygun olacağını söyledi. Avrupa’da İspanya, İzlanda ve Finlandiya gibi ülkelerde birçok sanatçı, topluluk ve müzisyen İsrail’in yarışmadan menedilmesi için bildiri yayınlamıştı.

- Advertisment -