Ana SayfaHaberlerValilik istedi, mahkeme onayladı: Ekşi Sözlük’te ‘dipsiz göl’lü başlıklara sansür

Valilik istedi, mahkeme onayladı: Ekşi Sözlük’te ‘dipsiz göl’lü başlıklara sansür

Engelliweb sitesinde yer alan habere göre, Gümüşhane Valiliği mahkemeye baş vurarak Ekşi Sözlük’teki “Dipsiz Göl’ün valilik izniyle yok edilmesi”, “Dipsiz Göl’ün eski haline gelmesi”, “Dipsiz Göl’e tankerlerle su doldurulması”, “Dipsiz Göl’ün sit alanı ilan edilmesi” gibi başlıkların içeriğine ulaşılmasını engelledi.

Gümüşhane Sulh Ceza Hakimliği, Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün onayı ile yapılan define kazısı sonucu yok olan Dipsiz Göl’le ilgili Ekşi Sözlük‘te açılan başlıkları, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle erişime engellendi.

İfade özgürlüğü Derneği’nin projesi olan EngellWeb’te yer alan bilgiye göre Ekşi Sözlük’te “Dipsiz Göl’ün valilik izniyle yok edilmesi”, Dipsiz Göl’ün eski haline gelmesi”, “Dipsiz Göl’e tankerlerle su doldurulması”, “Dipsiz Göl’ün sit alanı ilan edilmesi” gibi başlıkları okumak isteyenler içeriklere erişemiyor, mahkemenin erişim yasağı kararıyla karşılaşıyor.

Ne olmuştu?

Gümüşhane merkeze 50 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 2140 metre yükseklikte olan Taşköprü Yaylası’ndaki Dipsiz Göl, özellikle kar ve yağmur sularıyla besleniyordu.

12 bin yıllık gölün tabanında Roma İmparatorluğu’nun Anadolu’daki dört büyük lejyonu arasında gösterilen 15’inci Apollinaris lejyonunun hazinesinin olduğunu ileri süren bir kişinin kazı için başvurması sonucu, Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü kazı için izin verdi.

Gümüşhane Müze Müdürü Elif Öktem ile jandarma yetkililerin de eşlik ettiği kazıda, suyu tahliye edilen göl alanı, iş makineleriyle kazıldı. Beş gün sürdürülen kazı çalışmaları define bulunamayınca sonlandırıldı.

Müdahaleler sonucunda suyu tamamen boşaltılan gölde yapılan kazı sonucunda gölün taban ve kıyı toprak yapısının bozulduğu belirlendi.

Bu süreçte farklı ajans ve yayın organlarına konuşan akademisyenler, Dipsiz Göl’ün buzul gölü olduğuna dikkat çekerek, 12 bin yıllık ekosistemin yok edildiğini, yeniden su doldurularak 12 bin yıllık ekosistemin geri getirilemeyeceğini belirttiler.

- Advertisment -