Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIBir hafta sonu kaçamağı olarak Yunanistan seçimleri: Harvardlı ekonomist mi, kravatsız sosyalist...

Bir hafta sonu kaçamağı olarak Yunanistan seçimleri: Harvardlı ekonomist mi, kravatsız sosyalist mi?

Yunanistan yarın yeni başbakanı ve parlamentosunu belirlemek için sandık başında. 10 milyonluk Yunanistan’ın kaderini ilk kez oy kullanacak 400 bin Z kuşağı seçmen belirleyecek. Bu nedenle sağcı Başbakan Miçotakis, TikTok’a odaklanmış durumda. Türkiye’nin en gergin iki seçimi arasında sandığa giden Yunanistan’daki tartışmalar biraz tanıdık: Sağcı adaya oy verdiği için dışlanan solcu sanatçılar, milli güvenlik tartışmaları, skandallar… Fakat bir o kadar da uzak. Birbirlerinin ezeli rakibi kravatsız sosyalist Çipras ile katıksız bir liberal ekonomist Miçotakis’in yan yana gülen fotoğraflarını, bütün parti liderlerinin ekran karşısında yan yana gelip gazetecilerin sorularını yanıtlayıp politikalarını açıkladığı münazara görüntülerini görünce insan sormadan edemiyor: Komşuda pişen bize ne zaman düşer?

Konstandinos Miçotakis, 1918 yılında Girit’in Hanya kentinde dünyaya geldi. Yunanistan’ın kurucusu Venizelos’un yeğeni olan Miçotakis, Atina’da hukuk ve ekonomi eğitimi aldıktan sonra dayısının liderliğindeki Liberal Parti’ye katıldı. 1946 yılında milletvekili seçildi. 1967 yılında ise sağcı-milliyetçi generallerin askeri darbesi sonucunda tutuklandı. Türk Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil’in yardımıyla ailesiyle birlikte Türkiye’ye sığındı, ardından Paris’e kaçtı.

Miçotakis ve Çağlayangil

Türkiye’nin 1974 Kıbrıs Harekâtı nedeniyle generaller cuntası zayıfladı ve demokrasiye geçiş kararı aldı. Önce Karamanlis başbakan oldu, ardından Miçotakis ülkeye ailesiyle birlikte geri döndü, kısa bir süre sonra tekrar vekil seçilip nihayetinde Karamanlis’in kurduğu merkez sağ Yeni Demokrasi Partisi’ne katıldı.

Miçotakis, Türkiye sayesinde kaçtığı ülkesine yine Türkiye sayesinde dönmüştü.

Miçotakis daha sonra kurulan hükümetlerde bakan olarak görev aldı. 1990 yılında ise Yunanistan’ın başbakanı oldu.

1989 yılında çok acı bir olay yaşandı. Kızı Dora’nın eşi PavlosBakoyannis 17 Kasım Devrimci terör örgütü tarafından suikasta uğradı. Bakoyannis, Miçotakis’in sadece damadı değil hem siyasi danışmanı hem de Yeni Demokrasi Partisi’nin parlak milletvekillerindendi.

Dora-Pavlos Bakoyannis ve çocukları

17 Kasım Devrimci Örgütü Markist-Leninist, NATO karşıtı milliyetçi-sol bir terör örgütüydü. 

Pavlos Bakoyannis suikastından sonra 17 Kasım teröristleri, 1992’de Türk diplomat Deniz Bölükbaşı’ya bombalı saldırı girişiminde bulunacak, diplomat Çetin Görgü’yü , 1994’te ise Atina Büyükelçiliği İkinci Müsteşarı Ömer Faruk Sipahioğlu’nu katledecekti.

Sürgünleriyle, ölümleriyle kaderi Türkiye ile kesişen Miçotakisailesinin siyasi kaderini belirleyecek seçimler yıllar sonra bu sefer Türkiye’nin kader seçimiyle denk gelecekti. 

Türkiye 14 Mayıs seçimlerinin ardından ikinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerine 28 Mayıs’ta giderken, Yunanistan yarın (21 Mayıs) Türkiye’nin iki turu arasında yeni başbakanını belirlemek için genel seçimlere gidiyor. 

Konstandinos Miçotakis, darbeden dolayı Türkiye’ye kaçarken 6 aylık bir bebek olan oğlu Kiryakos Miçotakis şimdi Yunanistan Başbakanı ve halktan yeniden onay almak için çabalıyor. Kostandinos Miçotakis’in kızı, Kiryakos’un ablası Dora Bokayannis ise memleketleri Girit’ten milletvekili adayı. Dora Bokayannis’in oğlu Kostas Bakoyannis ise sadece 5 senedir yürüttüğü Atina Belediye Başkanlığı görevini iyi bir şekilde üstlenmekle kalmıyor, aynı zamanda partisi için aktif bir şekilde sahada çalışıyor, geleceğin başbakan adayı olarak görülüyor. 

Siyaset Miçotakislere dededen miras

1989 yılında Pavlos Bakoyannis’in öldürülmesinden sonra eşi Dora Bakoyannis vefat eden eşinin bölgesinden meclise girdi ve kısa bir süre sonra Turizm Bakanı oldu. Siyasette giderek yükselecek Dora Bakoyannis, 2000’li yıllarda önce Atina Belediye Başkanı, ardından da ülkenin ilk kadın Dışişleri Bakanı olacak, özellikle Türkiye ile birçok kritik müzakerede önemli rol üstlenecekti.

Türkiye Dora Bakoyannis’i katıldığı 2008 tarihli AK Parti Yerel Yönetimlerde Kadın Şurası konferansında başörtüsü yasaklarını eleştirmesiyle yakından tanıyacaktı. Dönemin CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in Yunanistan Dışişleri Bakanı Bakoyannis’e cevabı ise şöyle olacaktı: “Eğer türbana bu kadar meraklıysa önce kendisi başını örtsün.”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül

Türkiye’nin AB sürecine destek veren, Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan ile sık sık diplomatik temas kuran Bakoyannis, muhalefet tarafından AK Parti’yi desteklemek, içişlerine karışmakla suçlanıyordu. Kaderin cilvesine bakın ki 11 sene sonra, Bakoyannis’in oğlu Kostas Bakoyannis Atina Belediye Başkanı oldu ve görev süresi boyunca sık sık İstanbul ve İzmir Belediye Başkanları Ekrem İmamoğlu ve Tunç Soyer ile bir araya geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis

Bu sefer Bakoyannis ile görüşen CHP’li belediye başkanları “hainlikle” suçlanırken, Yunan milliyetçileri de Türk belediye başkanlarıyla görüşen Kostas Bakoyannis’e tepki gösterdi, Yunanistan’ı “sattığını” söyledi. Neredeyse her buluşması öfkeli tweetlere, Instagram yorumlarına sebep oldu. 

2019 sadece Kostas Bakoyannis’in siyaset sahnesine girmesine sebep olmamış, bütün Miçotakis’lerin yeniden doğduğu bir yıl olmuştu. 

Liberal Harvardlı ekonomist, sosyalist Çipras’a karşı

2019 yılında Kostandinos Miçotakis’in oğlu, Dora’nın erkek kardeşi Kiryakos Miçotakis, Yeni Demokrasi Partisi’nin yeni lideri seçildi. 50 yaşındaki Miçotakis, Harvard Üniversitesi’ni bitirmiş başarılı bir ekonomistti. Bankacılık sektöründe çalıştıktan sonra babasının partisine girmiş, üst düzey görevlerde bulunmuştu. 2019’da partisinin başına gelir gelmez düzenlenen genel seçimlerde Miçotakis liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi tarihi bir zafere imza attı, oylarını 10 puan arttırdı.

Harvard mezunu liberal ekonomist Miçotakis, 2015’ten beri ülkeyi yöneten Syriza’nın solcu lideri Çipras’ı yenmiş, genel başkanlığının ilk senesinde başbakanlık koltuğuna oturmuştu.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis ve eski başbakan Çipras

Miçotakis, ABD ve AB ile ilişkileri geliştirdi, Yunanistan’a olan askeri ve siyasi desteği arttırdı. Ekonomi politikaları ve pandemiile mücadeledeki başarısı nedeniyle takdir topladı. Fakat özellikle, muhalefetteki sosyal demokrat PASOK’un liderinin Yunan istihbaratı tarafından dinlendiğinin ortaya çıkması nedeniyle eleştiri oklarının hedefi oldu. 

Türkiye’nin kader seçimi 28 Mayıs’tan bir hafta önce, yani yarın sandık başına gidecek olan Yunanistan’da ana gündem ise şu anda 28 Şubat’ta gerçekleşen ve 57 kişinin öldüğü Tempi tren kazası. Halk hükümetin sorumsuzluğu nedeniyle kazanın yaşandığını söylerken, Ulaştırma Bakanı özür dileyip istifa etti, Miçotakis ise raylı sistemin kontrolü için 270 milyon Euro’lukbütçe ayrıldığını açıkladı, özür diledi.

Tren kazası sonrası halk sokağa çıktı

Fakat anketlere göre tren kazası nedeniyle Yeni Demokrasi Partisi 3-4 puan kaybetti bile. 

Miçotakis’in rakibi ise ülkenin eski başbakanı sosyalist Çipras. Çipras her ne kadar ekonomistler tarafından başarısız bir başbakan olarak görülse de karizmatik kişiliğiyle tabanını koruyor, Syriza’nın bu seçimde anketleri yanıltarak birinci çıkacağına inanıyor.

Seçimlerin kritik partisi ise sosyal demokrat PASOK olarak görülüyor. Anketlere göre üçüncü gözüken PASOK, seçim neticesinde Syriza veya Yeni Demokrasi ile birlikte koalisyon hükümeti kurabilir veya koalisyon hükümeti kurulamaması nedeniyle ülke yeniden bir seçime gidebilir.

Dora Bakoyannis ve oğlu Kostas Bakoyannis

Bu seçimlerde Miçotakis’in ablası Dora Bakoyannis de memleketi Girit’ten yine milletvekili adayı Seçim çalışmasını herkesin çok sevdiği oğlu Kostas Bakoyannis ile yapıyor. KostasBakoyannis Oxford ve Brown mezunu, liberal bir siyaset bilimciydi. Özellikle genç ve karizmatik bir siyasetçi olması, belediye başkanlığı görevini iyi yürütmesi ve dinamik bir saha siyaseti yürütmesi nedeniyle de geleceğin başbakan adayı olarak görülüyor, her konuşması olay oluyor. Özellikle dayısının aksine daha merkeze hitap eden, solcuların da oyunu alabilecek bir figür olarak görülüyor.

Bu nedenle bu seçim sonuçlarından bağımsız olarak, KostasBakoyannis şimdiden geleceğin lideri olarak aradan sıyrılıyor.

Komşuda pişene aşerince 

Seçimin kaderini ilk kez oy kullanacak 440 bin genç seçmen belirleyecek. Bu nedenle Miçotakis kampanyada TikTok’aağırlık verdi. Komik videolar paylaşarak gençlere yönelik politikalarını anlatıyor.

Seçimler oldukça sakin. Fakat hiç gerginlik yok denemez. Geçmişte fikirleri nedeniyle hapse giren solcu şarkıcı DionysisSavvopoulos, istikrar için sağcı Miçotakis’e oy vereceğini bir gazete röportajında söylediği için solcu sanatçılar tarafından aforoz edildi, bazı sanatçılar albümlerini iade edeceğini açıkladı.

Dionysis Savvopoulos

Miçotakis ise hemen Dionysis’e sahip çıkarak solcu Syriza ve destekçilerinin ne kadar ötekeleştirici olduğunu söyledi: “Syrizatrollerinin sırf farklı düşünüyor diye bu ülkeyi seven bir sanatçıya yaptığı saldırı utanç verici.”

Yine seçimin önemli gündemi, “beka”. Her adayın Türkiye politikası benzer, fakat söylemleri farklı. Özellikle bütün siyasi parti liderlerinin bir araya geldiği televizyon münazarasında Syriza’dan istifa eden ve yeni bir sol parti kuran eski maliye bakanı Yanis Varoufakis’in “Türkiye bir adaya komando çıkarırsa ne yaparsınız?” sorusuna “Önce önlemeye çalışırdım, fakat askerleri çıkarırlarsa Genelkurmay Başkanı’nı telefonla ararım” cevabını vermesi, Yunanların tepkisi sebep oldu. Varoufakis sosyal medyada linç edildi. Solcu siyasetçiye bu soruyu soran ve mimikleriyle dikkat çeken gazeteci ise milliyetçilerin alkışını aldı. 

Komşunun seçimi, Türkiye’den bakanlar, 14 Mayıs’tan sonra 28 Mayıs’ta tekrar sandığa gidecekler için biraz tanıdık, fakat biraz da karmaşık.

Başbakanlığa aday olan liderler yan yana gelip televizyonda tartışabiliyor, el sıkışıyor, politika önerilerini karşılaştırıyor, gazetecilerin zor sorularını yanıtlıyor.

Birbirlerinin ezeli rakibi kravatsız sosyalist Çipras ile katıksız bir liberal ekonomist Miçotakis’in yan yana gülen fotoğraflarını görünce insan sormadan edemiyor.

Komşuda pişen bize ne zaman düşer ?

- Advertisment -