Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIGalatasaray’ın sabırdan başka hiçbir şeye ihtiyacı yok

Galatasaray’ın sabırdan başka hiçbir şeye ihtiyacı yok

Barcelona’da Bayern Münih’te ve son olarak Manchester City’de bu baş döndürücü oyunun hamurunu yoğuran adamlardan birisi şimdi Galatasaray fırınında işbaşı yaptı. Bu adamın zamana ihtiyacı var. Herkes bildiklerine ve yaptıklarına saygı duyarak ona ihtiyaç duyduğu zamanı tanımalıdır.

Sabır, genel olarak Türk futbol aleminde, özel olarak da Galatasaray’da bulunmayan tek, mucizevi ilaçtır. Domênec Torrent’i davet eden irade bu gerçeği bilerek bu görevlendirmeyi yapmıştır diye düşünüyorum. Eğer tercihiniz Torrent ise, sabır elinizdeki tesbih olmak zorundadır. Benim gibi Guardiola hayranları Torrent’i yakından tanırlar.

Dile kolay Guardiola ile geçirilen on üç yıl. Guardiola ile bu kadar uzun süre çalışmış olmasının sırrı, elbette taktik analiz yeteneğiydi. Taktik, stratejiden farklı olarak takımı tepeden tırnağa oyun giysileriyle donatmak demektir.

Taktik oyunun iki halini de kapsar ve iki halinin ince detaylarıyla ilgilenir. Taktiği daha da ilginç ve iştah çekici haline getiren olgu, sadece kendi takımının toplam yeteneğiyle kendisini sınırlandırmamasıdır. Rakip analizi, aslında rakibin taktik olarak analizinden başka bir şey değildir. Rakibin kolektif taktiğinin analizinden, tek tek oyuncuların kendilerine özgün bireysel yeteneklerinin analizine varan geniş ve ağır bir iş yükünden söz ediyoruz.

Guardiola oyununun savunma taktiklerinin özgün tasarımcısı Torrent’tir. Herkes Guardiola oyununun hücum aksiyonlarına odaklanır ve haklı olarak o oyuna büyük değer biçer. Ama Torrent’in geliştirdiği savunma taktikleri olmaksızın o oyunu oynamak asla mümkün olamazdı. Nitekim Guardiola taklitçilerinin başaramadığı da budur. Genel olarak savunmanın yetenek gerektirmeyen eylemler dizisi olduğu söylenir. Bu doğrudur da. Ama Guardiola ve Torrent dünyasında savunma yetenek gerektiriyor. Çünkü bu oyunda savunmacılar da topu rakipten uzak tutmakla görevlidir ve rakibe kaptırılan her topun en geç beş saniye içinde geri alınması esastır.

Savunmacıların ikinci bölgeyle bitişik oynaması yine bir Torrent düşüncesidir. Bitişik savunma ve bitişik hücumun temeli böyle atıldı. Alan geçişlerinde bir ön liberonun merkezi geçiş için rol alması yine bu bitişik savunma ve geçiş planının bir parçasıdır. Alanları daraltıp, rakiple temas halinde olmak aynı amaca hizmet eden yeni bir taktiksel düşüncedir. Çünkü bitişik olma haliyle temas ilişkisi çoklu presin temelidir ve çoklu pres de topun kısa sürede geri alınmasını güvence altına alır.

Aynı şekilde bitişik hareketler dizisi, pozisyon ve mevki amacı gözetmeden, top merkezli bir bakış açısıyla tasarlanır. Topun merkezde olduğu bir taktik planda tempo yapmak mümkündür. Tempo ister yatay ister dikey hücumun, varlık nedenidir. Hızlı set oyunları ve hızlı kontralar, aynı şekilde bu tarlanın nadide meyveleridir.

Barcelona’da Bayern’de ve son olarak Man City’de bu baş döndürücü oyunun hamurunu yoğuran adamlardan birisi şimdi Galatasaray fırınında işbaşı yaptı. Bu adamın zamana ihtiyacı var. Herkes bildiklerine ve yaptıklarına saygı duyarak ona ihtiyaç duyduğu zamanı tanımalıdır.

Galatasaray genç ve dinamik bir kadroya sahip. Belki de ilahi bir tesadüf olarak, bu genç ve dinamik kadro, onları yoğurup en iyi biçime sokacak yaratıcıyla buluştu.

Futbol oyunu hele günümüz futbol oyunu boyacı küpü değil. Bugün koydum yarın zengin olayım kolaycılığı hiç değil. Bugünün futbolu, bıktırıcı tekrarlara dayanan bir kas hafızası yaratma meselesidir. Oyunu ve oyuncuyu motor güce dönüştürme sanatıdır. Bilincin arka plana atıldığı, bilinç altının reflekslerle bezendiği bir otomasyon oyunudur.

Ve Galatasaray bu tarihsel fırsatı şu an itibarıyla yakalamış durumda. Bunu heba etmek geleceği heba etmek anlamı taşır. Belki de Galatasaray’ın bu kararı ve tavrı, kaotik Türk futbolunun makus talihini bile değiştirebilir.

Domênec Torrent doğru bir tercihtir ve bu tercihin zamandan başka hiçbir şeye ihtiyacı yoktur. Unutmayalım, “Tohumdan ağaca sıçrama olmaz’’ ağacın cinsine bağlı olarak bazen uzun bir süre meyve sabırla beklenir.

- Advertisment -