Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIKamu yararı için Djokoviç’e blok!

Kamu yararı için Djokoviç’e blok!

Avustralya Göç Bakanı Alex Hawke’ın vizesini iptal etme kararı sonrası dünyanın bir numaralı erkek tenisçisi Novak Djokoviç’in Avustralya Açık’ta mücadele edebilmesi pamuk ipliğine bağlı. Djokoviç’in en büyük avantajı, ilk vize kararını iptal eden yargıç Anthony Kelly’nin bu sefer de davaya bakacak olması. Ancak yargıçın Djokoviç’i yine haklı bulup Göç Bakanı Hawke’a tenisçiye vize verilmesi emri vermesi ihtimalinin son derece düşük olduğu yorumları yapılıyor.

Dünyanın 1 numaralı tenisçisi Novak Djokovic’in Avustralya vizesi “sağlık ve düzeni koruma” gerekçesiyle ikinci kez iptal edildi. Avustralya’nın göç yasası gereğince Djokoviç 3 yıl boyunca Avustralya’ya giriş yasağıyla karşı karşıya. Yani Djokoviç’in olayı burada bırakıp geri döneceğini düşünenler yanılıyor. Olaydaki tarafların hepsinin bir açıdan suçlu olduğu bu skandal boyunca aşı karşıtı Djokoviç’in ‘sınır ihlal eden’ davranışları olmasaydı her şey çok farklı olabilirdi diye düşünmeden kendimi alamıyorum.

Avustralya Göç Bakanı Alex Hawke’ın vizesini iptal etme kararı sonrası dünyanın bir numaralı erkek tenisçisi Novak Djokoviç’in Avustralya Açık’ta mücadele edebilmesi pamuk ipliğine bağlı. Pazartesi günü hâkim Anthony Kelly’nin tenisçiye verilen vizenin geri alınması kararını iptal etmesi sonrası tüm gözler Bakan Hawke’ın vereceği karardaydı.

Hawke da tüm hafta uzun uzun düşündü ve Cuma saat 18:00 civarında, Avustralya kepenk indirdiğinde vizenin ‘tekrar’ iptal edildiği kararını açıkladı. Hawke, bu kararı “sağlık ve kamu çıkarları kapsamında” aldığını belirtti. Kararın açıklandığı saat, başlı başına Djokoviç’in onu ne kadar rahatsız ettiğinin göstergesi. Avustralya’da siyasiler normalde bu kadar açık açık “pislik” yapmaya çalışmazlar ancak bu sefer pislik yapmak sadece kamu yararına değil kendisinin siyasi çıkarınaydı da.

Bu arada, Avustralya Başbakanı’ndan da açıklama gecikmedi. Hükümetin, Avustralya’nın Covid-19 pandemisine karşı güçlükle elde ettiği kazanımları korumak için Djokovic’in vizesini iptal ettiğini söyleyen Scott Morrison, “Avustralyalılar pandemi sırasında pek çok fedakarlık yaptı ve haklı olarak bu fedakarlıkların sonucunun korunmasını bekliyorlar” dedi.

Djokoviç’in Pazartesi başlayacak Avustralya Açık’ta oynaması mucizelere bağlı. Tenisçinin avukatları bu vize iptal kararına da itiraz etti. Fakat önce vize iptal kararı sonrası meydana gelecek sınır dışı uygulamasını durdurmaya çalışacaklar.

Djokoviç’in en büyük avantajı, ilk vize kararını iptal eden yargıç Anthony Kelly’nin bu sefer de davaya bakacak olması.

İlerleyen saatlerde mahkemenin hükmüne kadar Djokoviç’in sınır dışı edilmemesi kararı alınacak. Tenisçinin yarın sabah Göç Bakanlığı yetkilileriyle bir mülakatının olacağı belirtildi. Aslında kimse bu mülakattan Djokoviç adına olumlu bir şey çıkmasını ummuyor. Pazar günü de hâkimin iki tarafın görüşünü alıp bir karara varması bekleniyor. Bakanlığın avukatları Djokoviç’in kalmasının Avustralya’daki aşı karşıtı grupları güçlendireceğini öne sürecek.

Hâkimin sınır dışı edilmemesi kararını alması rutin olarak görülüyor. Ancak yargıçın Djokoviç’i yine haklı bulup Göç Bakanı Hawke’a tenisçiye vize verilmesi emri vermesi ihtimalinin son derece düşük olduğu yorumları yapılıyor.

Belirsizliğin devam ettiğini söylemek mümkün. Djokoviç en azından bu akşamı geçen hafta sonunu geçirdiği göçmen gözetim merkezi olarak işletilen otelde geçirmeyecek. Yarın sabahki mülakat sonrası merkeze transfer mümkün.

Herkesin hemfikir olduğu birkaç şey var. O rahatsız eden gülümsemesiyle sosyal medyadan paylaştığı “aşı muafiyet belgemi aldım, geliyorum” fotoğrafı olmasaydı büyük ihtimalle olay bu kadar büyümeyecekti. Zira, Djokoviç gibi” tıbbi muafiyet” kapsamında aşısız olarak Avustralya Açık için gelen dört sporcu olay patlayınca apar topar gönderildi.

Bir ay kadar önce gelen ve hazırlık maçları oynayan Çek tenisçi Renata Voracova, Djokoviç olayı patlayınca sınır dışı edildi. Djokoviç’in vizesi iade edilince de Avustralya Tenis Federasyonu’na tazminat davası açacağını açıkladı.

Aslında, Avustralya Göç Bakanı Hawke’ın bu kararı, önümüzdeki hafta Melbourne’de başlayacak olan Avustralya Açık hakkında yine, yeni bir şüphe bulutu bıraktı. Dünyanın bir numaralı erkek tenisçisi, dün yapılan Avustralya Açık çekilişine dahil edilmişti ve Pazartesi günü başlayacak olan turnuvanın ilk turunda Sırp rakibi Miomir Kecmanovic ile karşılaşacaktı.

Yani, bizi yine heyecanlı bir hafta sonu bekliyor…

- Advertisment -