Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIZ kuşağı siyasete giriyor: Floridalı Alejandro ve İstanbullu Ali

Z kuşağı siyasete giriyor: Floridalı Alejandro ve İstanbullu Ali

25 yaşındaki Küba göçmeni Maxwell Alejandro Frost, Kasım 2022 ara seçimlerinde büyük ihtimalle ABD’nin en genç Kongre üyesi seçilecek. 25 yaşında siyasete girmek isteyen İstanbullu Ali’nin ise böyle bir başarıyı elde etme şansı çok düşük, çünkü Floridalı Alejandro’nun yararlandığı bir önseçim sistemi Türkiye’de yok; Alejandro’nun aday olmak için seçmenlerinin onayını alması, Ali’nin ise genel başkanının gözüne girmesi gerekiyor.

Maxwell Alejandro Frost, 1997 doğumlu bir Z kuşağı Amerikalı. Demokrat Parti’nin Florida 10. Seçim Bölgesi’ndeki Temsilciler Meclisi adayının belirlendiği önseçimde parti seçmenlerinin %34’ünün oyunu alarak büyük bir zafer elde etti. Alejandro’nun adaylık önseçimini kazandığı bölge Demokratların rahatça seçim kazanabileceği bir yer olduğu için büyük ihtimalle, Kasım 2022’de ABD ilk Z kuşağı Kongre üyesine kavuşacak. Alejandro 25 yaşında Temsilciler Meclisi üyesi olacak.

Floridalı Alejandro

Alejandro, Küba’dan Amerika’ya kaçan bir aile tarafından evlat edinilen siyah bir Küba göçmeni. Florida’da doğdu. Ailesi Castro rejiminin baskılarından kaçıp 1960’larda ABD’ye gelmiş, geldikten sonra İngilizce öğrenmiş yoksul bir aile. Hala bir devlet okulunda engelliler için öğretmenlik yapan annesi, ABD’ye beş parasız bir şekilde sadece bir bavulla gelmiş. Alejandro, üniversite mezunu değil, eğitimine odaklanmak yerine sivil aktivizmle uğraşmış. ACLU gibi insan hakları derneklerinde kürtaj hakları, ceza adalet reformu, iklim krizi gibi konularda çaba harcamış bir solcu olan Alejandro liseden beri imza kampanyaları, gösteriler düzenleyen biri.

Alejandro bir yandan UBER şoförlüğü yaparken bir yandan Florida’da bireysel silahlanmaya karşı mücadele etti, saldırı silahlarına erişimin kısıtlanması için Florida Valisi Ron deSantis’i protesto etti. Daha önce hiçbir siyasi göreve gelmeyen Alejandro, Florida 10. Seçim Bölgesi’ni Kongre’de temsil eden Val Demings’in senatör adayı olmaya karar vermesi üzerine seçim bölgesindeki boşluğu değerlendirip aday adaylığını açıkladı.

25 yaşındaki bir genç için oldukça riskli bir hamleydi. Hiçbir üniversite eğitimi olmayan, zengin bir aileden gelmeyen, kendi seçim kampanyasını yaparken dahi bir yandan geçimini sağlamak amacıyla UBER şoförlüğü yapmak zorunda kalan Alejandro, Bernie Sanders’in ve önemli sol derneklerin desteğini aldı ve 22 Ağustos’ta düzenlenen önseçimi %34’lük oyla kazandı.

Peki Alejandro, ABD’de değil de Türkiye’de milletvekili olmak isteyen 25 yaşındaki Z kuşağı bir genç olsaydı ne olurdu? Ne gibi engellerle karşılaşırdı?

İstanbullu Ali

25 yaşında İstanbul’da yaşayan Ali, siyasete girmek isterse öncelikle bir parti üyesi olması gerekiyor. Yaşadığı ilçenin bir teşkilatına gidip üye olması şart. Ardından yaklaşan genel seçimlerde milletvekili gösterilmek gibi bir hedefi varsa, kaderi partinin milletvekili listesini belirleyen genel başkanın tercihine bağlı. Ali, Floridalı Alejandro kadar şanslı değil. Florida’daki yaşıtı, milletvekili olmak istediği zaman partisinin aday belirlemek için düzenlediği önseçime katılmak ve parti seçmenlerinin desteğini almak şansına sahipken, Ali’nin böyle bir imkanı yok.

Floridalı Alejandro, isterse şeriflikten belediye meclis üyeliğine, senatörlüğe, eyalet yasama organı üyeliğine veya doğrudan Temsilciler Meclisi üyeliğine seçilmek için düzenlenen önseçimlerde şansını deneyebilir, aday olabilir. Ali ise istediği her pozisyon için kendisinden uzaktaki bir kentte, Ankara’da yaşayan parti yöneticilerinin icazetini almak zorunda, onlardan bağımsız Beşiktaş Belediye Meclis üyeliğine dahi aday olması imkansız.

Ali milletvekili olma yolunda parti içinde yükselmeye çalışırken finansal engellerle de karşı karşıya kalacak. Miting düzenlenen illere, esnaf ziyareti yapılan şehirlere gitmek için paraya ihtiyacı olacak. Bu nedenle serbest meslek sahibi olan ve gelirini kazanabilen Ali’ler veya zengin ailelerinin çocuğu Ali’ler 25 yaşında siyasete girebilecekken, hayatını kazanmak için para kazanmak zorunda olan, memur olmayı düşünen Ali’ler için siyasetin kapısı pek de açık değil.

Florida’daki Alejandro ise 25 yaşında UBER şoförlüğü yaparken bir yandan ABD yasaları sayesinde seçim kampanyasını halktan aldığı bağışlarla yürütebilecek, bu bağışlar sıkı bir denetime tâbi olmadığı için kamu gücünün denetim korkusu olmadan fazla miktarda para toplayabilecek.

Ali’yi partisindeki ileri yaşlı insanlar engeller, kendilerine rakip olabileceğini düşünürken veya “henüz hazır değil” önyargısıyla önüne set çekerken, Alejandro’nun meclise girmesini 1991 yılından beri siyasette olan 84 yaşındaki Bernie Sanders destekleyebilecek, özel olarak çaba harcayabilecek.

Bize kalan rap videoları

25 yaşındaki Maxwell Alejandro Frost, Kasım 2022’de Temsilciler Meclisi üyesi seçilecek ve ABD’nin en genç Kongre üyesi olacak. Yasa önerileri verecek, diğer siyasetçilerle koalisyon içinde hareket edecek, gençlerin sorunlarını bizzat özne olarak yasama organında dile getirecek, Biden hükümetine politika önerileri sunacak.

Alejandro seçimi kaybetse dahi bir sonraki önseçimde veya farklı makamlar için düzenlenen önseçimlerde şansını deneyebilir, şeriflikten okul bölge yönetimine veya eyalet ya da federal düzeydeki pozisyonlar için aday olabilir.

Alejandro seçim kampanyasında kendisi gibi genç insanları çalıştırıp onların da tecrübe kazanmasını sağlarken, Ali ve yaşıtları partinin etkinliklerinde alkış ve slogan atmak dışında ciddi bir çalışmaya dahil edilmeyecek, ileride rakip olabilir endişesiyle kenarda tutulmaya çalışılacak veya gençlik örgütlerinin çalışmalarına hapsedilecek.

Elbette Ali’lerin önünde bu tabloya alternatif güzel örnekler de olacak. Parti örgütünün içinden gelerek veya siyasete yeni girerek genel başkan yardımcısı olan, milletvekilli makamına gelen gençler Türkiye’de de var. Ali’nin gençlerin siyasetteki görünürlüğünü arttırmak için çalışan Arayüz gibi STK’larla çalışma, sivil toplumun desteğini alma, alternatif medya kanallarında fikirlerini beyan etme şansı da elbette var. Fakat bu imkanlar hiçbir zaman Florida’daki Alejandro’nun sahip olduğu sistematik ve öngörülebilir siyasi mekanizmalarla eş değer olmayacak, gençlerin nüfustaki oranlarına göre siyasette temsil edilme ve karar alıcı pozisyonlara her koşulda gelmelerine fırsat vermeyecek.

Hele bir de Ali, Ayşe ise, Diyarbakırlıysa, eşcinselse işi çok daha zor olacak. Önüne çıkan engeller katmerlenecek.

Küba göçmeni Alejandro 25 yaşında ABD’ye Kongresi’ne seçilirken Ali’ye kalan partinin genel başkanının gözüne girmedikçe, kulislerin onayını alıp milletvekili olmadıkça gençlerin sandığa gitmesi için seçime 2-3 hafta kala yayınlanan rap videolarını izlemek olacak.

- Advertisment -