Ana SayfaHaberlerBayraktar SİHA krizi sonrası Ukrayna Savunma Bakanı istifa etti

Bayraktar SİHA krizi sonrası Ukrayna Savunma Bakanı istifa etti

Türkiye ve Rusya arasında pürüze neden olan Donbas’taki Bayraktar SİHA’ları krizinin içinde yer alan isimlerden Ukrayna Savunma Bakanı Andriy Taran istifa dilekçesini Ukrayna Parlamentosu’na sundu. Lavrov, dün yaptığı açıklamada “Ukrayna Silahlı Güçlerinin Komutanı bu silahların kullanıldığını söylüyor, Savunma Bakanıysa böyle bir şey olmadığını belirtiyor” demişti.

4 Mart 2020’den beri Ukrayna Savunma Bakanlığı görevinde bulunan Taran’ın istifa haberini, Ukrayna Bakanlar Kurulu Parlamento Temsilcisi Taras Melniçuk, sosyal medya hesabından duyurdu.

İstifa eden Taran, geçtiğimiz hafta Ukrayna’nın Türkiye’den aldığı Bayraktar SİHA’ların Donbas’ta Rusya destekli güçlere karşı kullanıldığı iddiasıyla ilgili tartışmaların içinde yer alan isimlerdendi.  

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rossiya-24 kanalına dün (1 Kasım) yaptığı açıklamalarda, Ukrayna’nın doğusunda Türkiye menşeli Bayraktar SİHA’larının kullanılıp kullanılmadığıyla ilgili soruya şu yanıtı vermişti:

“Ukrayna Silahlı Güçlerinin Komutanı bu silahların kullanıldığını söylüyor, Savunma Bakanıysa böyle bir şey olmadığını belirtiyor.”

Lavrov sözlerine, “Bana öyle geliyor ki Ukrayna’da şu anda Minsk anlaşmalarını doğrudan ihlal etmek suretiyle bombardıman düzenleyerek ne kadar havalı olduklarını göstermenin mi, yoksa Minsk anlaşmalarına hâlâ uyduklarını beyan etmenin mi kendileri için daha kârlı olacağının muhakemesini yapıyorlar” diye devam etmişti.

İddia ilk gündeme geldiğinde Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov’dan, Türkiye ile iyi ilişkilere sahip oldukları, ancak Ukrayna’ya satılan SİHA’ların bölgede istikrarsızlığa yol açabileceğinden duydukları endişelerin son gelişmelerle birlikte gerçeğe dönüştüğü açıklaması gelmişti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu iddialarla ilgili olarak, G20 zirvesi sırasında mevkidaşı Lavrov’la görüşmesi sonrası konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:

“Bir ülke, bizden, başka bir ülkeden almışsa o silah daha fazla Türk ya da Rus ya da Ukrayna silahı olarak anılamaz. Bir devlet bizden bunu satın alıyorsa, o daha fazla Türk ürünü değildir. Belki Türkiye’de üretilmiş olabilir ama Ukrayna’ya ait. Türkiye bununla suçlanamaz. Bazen farklı ülkelerde terörle mücadelemiz sırasında farklı ülkelerden farklı silahlarla karşılaşıyoruz, Rusya da dahil olmak üzere. Biz asla Rusya’yı suçlamıyoruz. Ukrayna da bizim adımızı kullanmayı bırakmalı.”

- Advertisment -