Ana SayfaHaberlerBelediye Validebağ Korusu’na girdi

Belediye Validebağ Korusu’na girdi

Bu sabah 05.00’de Üsküdar Belediyesi dozerler ve polis eşliğinde 93 gündür mahalle sakinlerinin nöbet tuttuğu Validebağ Korusu’na girdi. Koruya önce moloz döken belediye ekipleri, ardından kamyonetlerle kum dökmeye başladı. Belediyenin projesine karşı ellerinde mahkeme kararı olan Validebağ Gönüllüleri korudaki inşaatı durdurmak için direniyor. Serbestiyet’ten Sümeyye Kavuncu, Validebağ Korusu’ndaki direnişi izliyor.

Validebağ korusu 128 farklı kuş çeşidine ev sahipliği yapan, göçmen kuşların konaklama noktası olan, içinde bir dere, 200 yıllık anıt ağaçların bulunduğu İstanbul’un en eski korularında biri. Üsküdar Belediyesi buraya Millet Bahçesi yapmak istiyor.

Mahallelinin kurduğu Validebağ Gönüllüleri Derneği ise sit alanı olduğu için mahkeme kararı ile yürütmeyi durdurmuştu. Korunun doğal yapısının tahrip edilmesini, çeşitliliğinin azalmasını, herkese açık olan koruya giriş çıkışların paralı olup ranta bağlanmasını istemiyorlar.

Tam 93 gündür gönüllüler burada nöbet tutuyordu. Bu sabah 5 civarı Üsküdar Belediyesi dozerler ve polis eşliğinde izinsiz bir şekilde koruya girdi. Koruya moloz döktüler önce. Bu bile koru için bir katliam. Ardından kamyonetlerle kum dökmeye başladılar. İşlem başladı yani. Bunu durdurmak için ellerinde mahkeme kararı olan Validebağ Gönüllüleri kumların üzerine oturup izin vermediler. Fakat görevliler onları zorla kaldırıyor ve direniş hala sürüyor.

Validebağ Savunması’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda da, “Üsküdar Belediyesi yine bir sabah baskınıyla onlarca polis ve iş makinaları eşliğinde Validebağ Korusu’na girdi! Birçok yargı kararına rağmen yapılan bu çalışmalar hukuksuzdur!” diye yazıldı.

Bir Validebağ Gönüllüsü şöyle konuştu:  

“Hilmi Türkmen kendi inadına bizi kurban ediyor. Polisle halkı karşı karşıya getirdiler. Lütfen herkese haber verin. Ulaşabildiğiniz kim varsa, gazeteci, haberci, siyasetçi, gönüllü, kim varsa haber verin desteğe gelsin. Biz burayı koruyamıyoruz. Üsküdar Belediyesi burada 88 bin metre kare yapay çim döşemek, elektrik direkleri dikmek, beton dökmek, yollar yapmak, fitness merkezleri inşa etmek ve ışık döşemek istiyor. Çünkü buraya sadece kum dökülmesi bile buradaki ekolojik flora için hayati derecede önemli. Burada 150 yıllık ağaçlar var. Korumuza dokunmasınlar.”

- Advertisment -