Ana SayfaHaberlerGündemBu köyde okul var, öğretmen var ama internet yok, eğitim yok

Bu köyde okul var, öğretmen var ama internet yok, eğitim yok

Erzurum’un Eyüpler köyündeki ilkokulun 25 öğrencisi var. İki öğretmen köyde yaşıyor. Ama köyde internet altyapısı olmadığı ve GSM şebekesi çok zayıf çektiği için o öğretmenler aynı köyde birlikte yaşadıkları öğrencilerine ders anlatamıyor, çocuklar iki dönemdir eğitimden uzakta.

Adı ‘Doğu’nun Parisi’ne çıkmış olsa da Erzurum, Türkiye’de kişi başına gelirin en düşük olduğu illerden biri. Erzurum’un güneydoğusundaki Köprüköy-Tekman-Karayazı ilçelerindeki köyler ise bölgenin en yoksulları.

İlçe yolu üzerinde bulunanlar dışında köylerin yolları toprak. Bu köylerde internet altyapısı yok, GSM şebekesi çekmiyor, bazı köylerde şebeke çekse de çok zayıf ve sadece bazı noktalarda iş görüyor.

Bölgede aynı durumda olan onlarca köyden biri de Köprüköy ilçesine bağlı  Eyüpler (Kürtçe adıyla Eyiba).

Eyüpler köyünde Türk Telekom internet altyapısı yok. Üç GSM operatöründen ise sadece biri o da bazı noktalarda ve bazen çok zayıf bir şekilde çekiyor.

Peki bu durumda Eyüpler köyündeki öğrenciler EBA TV’ye nasıl giriyor?

Giremiyor.

Eyüpler köyündeki ilkokulun 25 öğrencisi köyde internet olmadığı için uzaktan eğitime katılamıyor. Olsa da zaten öğrencilerin tabletleri ya da bilgisayarları yok.

Ama işin tuhafı internet ve bilgisayar olmadığı için eğitimin yapılamadığı köyde okul var ve iki de öğretmen yaşıyor.

Okul kapalı, internet olmadığı için çocuklar köydeki öğretmenle de ders yapamıyorlar.

Eyüpler (Eyiba) köyünde sadece ilkokul olduğundan, ortaokul ve liseye giden çocuklar ilçe merkezinde yatılı eğitim görüyor.

Ortaokul ve liseler henüz eğitime başlamadı. Yakında onlar da eğitime başladığında köyde kalan ortaöğretim öğrencileri de internet olmadığı için uzaktan eğitime katılamayacak.

Türkçe bilenlerin sayısının sınırlı olduğu köyün sakinlerinden Selahattin Kılbaş “İmkânımız olsa kendimiz yapardık ama interneti ancak devlet getirebilir” diyor:

“Köyümüzde internet altyapısı yok, internetimiz yok, biz mağduruz, çocuklarımız da mağdur. Biz devletten internet ve çocuklarımıza tablet istiyoruz. Devlet ne yapılması gerektiğini biliyor ve yapılması gerekenleri yapması lazım. Bizim bunları kendimiz yapacak imkânımız yok, imkânımız olsa kendimiz yapardık, onun için devletten bunları yapmasını istiyoruz.”

Sel bölgesinde olan köyün sakinleri çaresiz.

Zülküf Gezer de okulu ve iki öğretmeni olan köyde çocukların nasıl iki dönemdir eğitimsiz kaldığını anlatıyor:

“Köyde internet olmadığından dolayı iki dönemdir çocuklarımızın yüzde sekseni eğitimden geri kaldı. İnternet altyapısı olmadığından öğretmenlerin çocuklara internet üzerinden ders vermesi imkânı yok. Cep telefonları ile de internet çok zayıf olduğundan onunla da bağlanma imkânı olmuyor, buradaki çocuklar gerçekten mağdur.”

Köylüler siyasetçilerin sadece seçim zamanı köye gelmesinden şikâyetçi. Köyün tek sorunu da internet değil. Bulunduğu bölge itibariyle köy sık sık sel baskınları yaşıyor. Ama köylülerin çoğu devletten çekindiği için ismiyle konuşmak istemiyor.

Devletin hizmetlerinden önce korkusunun geldiği Anadolu’daki bir köy burası. İnternet olmadığı için bu haberi de okuyamayacaklar.

- Advertisment -