Ana SayfaHaberlerDünyaCebelitarık’ta mülteci krizi: Fas’tan yüzerek İspanya’ya geçmeye çalışıyorlar

Cebelitarık’ta mülteci krizi: Fas’tan yüzerek İspanya’ya geçmeye çalışıyorlar

Cebelitarık Boğazı’nın Fas tarafında bulunanan ama İspanya’ya ait olan Ceuta bölgesinde insanlık dramı yaşanıyor. Binlerce kişi sınır telleriyle ayrılmış sahilin Fas tarafından denize atlayıp İspanya tarafına geçmeye çalışıyor. İspanya sınırı geçenleri durdurmak için bölgeye takviye polis ve asker gönderdi.

1965’da Fas’ın Fransa tarafından kontrol edilen orta ve güney kesimleri ile İspanya tarafından kontrol edilen kuzey kesimlerinin birleşmesi ve Fas’ın bağımsızlığını kazanması ile Fas’ın kuzeyinde Cebelitarık Boğazı’nın başlangıcında bulunan Ceuta kenti ile Akdeniz kıyısında bulunna Melilla kentlerinin kontrolleri İspanya’da kalmıştı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre şu ana kadar 6 binden fazla kişi denizden yüzerek ve sınır tellerini aşarak İspanya tarafına geçti ve bin kadar kişi İspanyol polis ve askerleri tarafından zor kullanılarak Fas’a geri gönderildi, çıkan olaylarda bir kişi hayatını kaybetti. İspanyol makamları, bu yasadışı olarak sınırı geçme girişimine Fas hükümetini göz yummakla suçladı.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, sınırdan yasadışı geçişlere izin verilmeyeceğini açıkladı.

AB Lomisyonu başkanı von der Leyen de İspanya’ya destek açıklaması yaptı.




Polisario Cephesi Genel Sekreteri İbrahim Ghali

1995’e kadar İspanya’nın Cadiz iline bağlı bölgeler olarak yönetilen bu iki şehre 1995’te özerk bölgeler statüsü verildi. Fas, İspanya’nın bu iki bölgeyi Fas’a iade etmesini istiyor ve bu durum Fas ile İspanya ilişkilerinde önemli bir sorun teşkil ediyor ama durum Fas ile İspanya’nın ilişkilerinde yaşanan tek sorun değil. Çok iyi olmayan Fas ile İspanya’nın ilişkileri son haftalarda daha da gerginleşmesinin sebebi İspanya’nın geçtiğimiz ay Covid-19’a yakalanan Polisario Cephesi Genel Sekreteri Brahim Ghali’yi İspanya’ya gütütülüp tedavi etmesi.

Fas Dışişleri Bakanlığı geçen ay bu konuda yaptığı açıklamada, İspanya’nın Rabat Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını ve Polisario Cephesi Genel Sekretri İbrahim Ghali’in İspanya’da tedavi edilmesi konusunda açıklama yapması istendiğini söyledi. Fas Dışişleri Bakanı açıklamasının devamında “İspanya, savaş suçları ve insan haklarını ağır ihlallerle suçlanan ayrılıkçı milislerin liderine ev sahipliği yapıyor, bu ortaklık ruhuna ve iyi komşuluk ruhuna aykırıdır” dedi.

- Advertisment -