Ana SayfaDış HaberÖZEL HABER | Bulgaristan ormanları mülteci mezarlığına döndü: Captagon verilen Feyyaz’ın son...

ÖZEL HABER | Bulgaristan ormanları mülteci mezarlığına döndü: Captagon verilen Feyyaz’ın son anları para için kayda alındı

Türkiye’de kayıtlı olmayan ya da kayıtlı olduğu şehrin dışında yaşayan Suriyeli sığınmacılara yönelik artan deport ve baskılar yüzünden Avrupa’ya kaçak geçişler arttı. Yunanistan sert tedbirler alınca yeni rota Kırklareli üzerinden Bulgaristan-Sırbistan ve Almanya oldu. Bulgar tarafına geçince günlerce sıkı ormanlarda yürüyen mültecilerin bir kısmı bu yola dayanamıyor. Sadece Temmuz ayından 10 Ağustos’a kadar Bulgaristan ormanlarında en az 15 mültecinin cesedi bulundu. Onlardan biri olan İdlipli Feyyaz’ın ölüm nedeni kaçakçılar tarafından direncini artırmak için verilen Captagon. Kaçakçıların, Türkiye’de emanet bırakılan parayı almak için son anlarında Feyyaz’a itiraf videosu çektirdiği ortaya çıktı.

Fotoğraf, Yakın zamanda Bulgaristan-Sırbistan sınırından geçen bir grup mülteci tarafından çekilmiş.

Türkiye’de kayıtlı olmayan mültecilerin ülkelerine geri gönderileceği yönünde yapılan açıklamalar ve son aylarda kayıtlı olmayan çok sayıda Suriyeli ve Afgan mültecinin geri gönderilmesi, Türkiye’de bulunan mülteciler arasında ülkelerine geri gönderilme korkusuna neden olmuş durumda.

Ülkelerine dönmek istemeyen ve Türkiye’deki yaşam şartlarından memnun olmayan çok sayıda mülteci, son aylarda Avrupa’ya gitmek için yoğun bir şekilde Yunanistan ve Bulgaristan sınırını geçmeye çalışıyor.

Yeni rota Bulgaristan-Sırbistan

Yunanistan sınır muhafızları son iki yıldır yakaladığı mültecilerin cep telefonu ve para gibi eşyalarını aldıktan sonra mültecileri darp edip Türkiye’ye geri itince, yeni rota Bulgaristan sınırı oldu.

Bu yıl ilkbahar aylarında itibaren binlerce kişi Bulgaristan sınırını geçip Sırbistan üzerinden Avrupa’ya geçti.

Temmuz ayında Yunanistan güvenlik güçleri tarafından darp edilip Türkiye’ye itilmiş bir grup mülteci (Fotoğraf: Twitter).

Sınırdan mültecileri Bulgaristan tarafına geçiren insan kaçakçıları, Bulgar sınır muhafızları tarafından yakalanmamak için artık Edirne yerine, geçişin daha zor olduğu ama yakalanma ihtimalinin daha az olduğu Kırklareli’ni tercih ediyor.

Bulgaristan tarafı ormanlık olduğu için yürümenin çok zor olduğu bu bölgeden sınırı geçen mülteciler bazen üç-dört gün çok zorlu şartlarda ormanın içinde yürümek zorunda kalıyor.

Son birkaç ayda Bulgaristan ormanlarında onlarca mültecinin cesedi bulundu

Bugüne kadar Bulgaristan sınırında kışın soğuktan donmuş mültecilerin cesetleri buluyordu ama yazın ölümlere pek rastlanmıyordu.

Ama hazirandan bu yana Bulgaristan ormanlarında onlarca mültecinin cesedi bulundu.

Ölen mültecilerin çoğunun aileleri Türkiye’de olmadığı için ve kimse de şikayetçi olmadığından bu ölümler fazla duyulmuyor. Bulgaristan’da cenazeleri bulunanlara kimse sahip çıkmadığı ve cenazelere de otopsi yapılmadığından çoğunun ölüm nedeni bilinmiyor.

Sadece Temmuz ayından 10 Ağustosa kadar en az 15 mülteci Avrupa’ya gitmek isterken Bulgaristan ormanlarında bilinmeyen sebeplerden öldü.

Temmuz’un sonunda sosyal medyada paylaşılan iki video, sebebi bilinmeyen bu ölümlerin en azından bazılarının sebebini de ortaya çıkardı.


Temmuz’un son haftasında Bulgaristan ormanlarında ölen mültecilerden biri ailesi İdlib’de yaşayan Suriyeli Feyyaz Haşim’di.

Feyyaz, 6 yıl kadar önce Suriye’den Türkiye’ye gelmiş olan abisi ile Konya’da yaşıyordu. Avrupa’ya gitmek için Konya’dan İstanbul’a gelen Feyyaz, bir kaçakçı ile Sırbistan’a gitmek için 1000 Euro’ya anlaştı.

Anlaşmaya göre para İstanbul’daki aracı bir iş yerine bırakıldı.

Kaçakçılar mülteciler ile onları Avrupa’ya götürmek için anlaştıklarında, anlaşılan para miktarı hemen kaçakçıya verilmiyor. Kaçakçı mülteciyi söz verdiği yere götürdükten sonra; mülteci, paranın emanet verildiği garantöre bir video mesaj gönderiyor ve parayı kaçakçıya verebileceğini söylüyor.

Feyyaz 1000 Euro’yu İstanbul’da bir garantöre verdikten sonra 24 Temmuz’da 20 kişilik bir grupla İstanbul’dan Kırklareli’ne gidip Bulgaristan tarafına geçti.

Konya’da yaşayan Feyyaz’ın bir yakını, grubun Bulgaristan’a geçmesinden sonra yaşananları Serbestiyet’e anlattı:

“Grup zorlu şartlarda ormanda uzun süre yürüdükten sonra bitap düşen mültecilere insan kaçakçıları yürüyüşlerine devam edebilsinler diye uyarıcı Captagon hapı ve enerji içeceği veriyor. Aşırı yorgunluğun üzerine Captagon hapı içen Feyyaz, krize giriyor ve olduğu yerde yığılıp kalıyor. Daha önceki tecrübelerinden olmalı, oradaki insan kaçakçısı Feyyaz’ın öleceğini tahmin ediyor, bir video çekip Feyyaz’a ‘kendi isteği ile yola devam edemeyeceğini, kendisini Bulgar polisine teslim edeceğini ve İstanbul’da garantöre bırakılan 1000 Euro’nun kaçakçı Abu Aisha al-Sarawi’ye verilmesini’ söyletiyor.

Feyyaz Haşim, Türkiye’deki mutlu günlerinde
Feyyaz Haşim’in kötüleştikten sonra kaçakçı tarafından çekilen videonun ekran görüntüsü
Feyyaz Haşim’in ormanda bulunan cenazesi

Feyyaz’ın konuştuğu videoda durumunun çok kötü olduğu ve zor konuştuğu görülüyor.

Kaçakçı liderliğindeki grup daha sonra Feyyaz’ı ormanda bırakıp yolunda devam ediyor ve 27 Temmuz’da Feyyaz’ın cenazesi ormanda bulunuyor.

Feyyaz’ın öleceğini bilen kaçakçı, bunun sorumlusunun kendisi olmadığını göstermek için bir video çekip gruptaki herkesi konuşturuyor ve gruptaki herkes, “Captagon hapı içti ardından enerji içeceği içti ve ben yola devam edemeyeceğim, Bulgaristan’da teslim olacağım dedi, diyor.

Adını sadece Tarık olduğunu söyleyen Suriyeli bir mülteci hakları aktivistine göre Feyyaz öldürülmüş de olabilir:

“Son aylarda Bulgaristan-Sırbistan üzeri mültecileri götüren insan kaçakçıları kriminal çeteler, çoğu psikopat ve katil, Suriye’de de çok sayıda cinayete karışmış kişiler. Bulgaristan ormanlarında son haftalarda ölen bazı mültecilerin bu kişiler tarafından öldürülmüş olabilir. Bu kaçakçılar ölen mülteciler için ‘zehirlendi’ diyorlar ama yalan söylüyorlar. Mültecilere uyarıcı hap veriyorlar ve bu haplara alışık olmayan kişiler bu hapları aldıktan sonra fenalaşıyorlar, kaçakçılar tarafından ormanın içinde terkediliyorlar. Feyyaz’ın cesedinde darp izleri de vardı, Feyyaz’ı bunlar öldürmüş olabilir ama ilgilenen kimse olmadığı için bu kanıtlanmıyor.”

Feyyaz Haşim’i ormanda bırakıp giden gruptan bir kişi

Suriyeli Feyyaz’ın Bulgaristan ormanlarında öldüğü günlerde Bulgaristan ormanlarında en az beş daha kişi daha hayatını kaybetti.

Ölenlerden ikisi Suriyeli Hamza Ahmed Al-Mutlaq ve Muhammed Khair Salah; üçü de Irak Kürdistan bölgesinden Dindar Muhammed, Rekawt Abdulbaki Fethi, Zanyar Ali Kerim.

Suriyelilerin cenazeleri Bulgaristan’da defnedilirken, diğer üç gencin cenazeleri Irak Kürt bölgesel hükümetinin devreye girmesi ile Irak Kürdistan bölgesine gönderildi.

Muhammed Khair Salah
Muhammed Khair Salah
Dindar Muahmmed

Ölen cenazesi bulunan kişilerin yanında Türkiye’den Avrupa’ya yola çıkmış çok sayıda kaybolan ve cenazesi bulunmayan, Iraklı, Faslı, Afgan, Suriyeli, İranlı ve başka ülkelerden insanlar var. Ölüm tehlikesine rağmen mülteciler insan kaçakçılarına güvenip umuda yolculuğa devam ediyor.

- Advertisment -