Ana SayfaHaberlerMusa Anter davası 10 gün sonra zamanaşımına uğrayacak

Musa Anter davası 10 gün sonra zamanaşımına uğrayacak

Musa Anter cinayeti davası 10 gün sonra 30 yılı doldurduğu gerekçesiyle zamanaşımına uğrama tehlikesiyle karşı karşıya. Kürt yazar ve gazeteci Musa Anter 20 Eylül 1992’de silahlı saldırı sonucunda öldürülmüştü. Anter’in oğlu Dicle Anter, “Gerçekler açığa çıkmadı. Yargıtay, AYM ve AİHM’e başvuracağız” diyor.

Kürt yazar ve gazeteci Musa Anter, 20 Eylül 1992’de Diyarbakır Seyrantepe Mahallesi’nde silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü. 20 Eylül’de cinayetin üzerinden 30 yıl geçmiş olacak ve dava zamanaşımına uğrayacak.

Davanın bir sonraki duruşması ise 15 Eylül’de gerçekleştirilecek.

“Zamanaşımına uğrayacak olması, mücadeleyi sonlandıracağımız anlamına gelmiyor”

BirGün’e konuşan Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, davanın zamanaşımına uğramaması gerektiğini belirtti ve şöyle söyledi: “Bir insanın hayatına son verdiler, bunun sorumluları hesap vermedi ve şimdi babamın öldürülmesine ilişkin davayı zamanaşımına uğratmak istiyorlar. Babamın ölümü sırasında yanında bulunanların ifadeleri eksik. Olayın üzerine yeteri kadar gidilmedi. Gerçekler açığa çıkmadı. Bu yargılamanın zamanaşımına uğrayacak olması, bizim babam için mücadeleyi sonlandıracağımız anlamına gelmiyor. Yerel mahkemedeki yargılamanın ardından Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, hangi mecrada hangi hakkımız varsa onu sonuna kadar kullanacağız. Yargılamanın eksik yapıldığını, bu davanın asla zamanaşımına uğramaması gerektiğini savunacağız. Sorumlular hesap verene ve katiller açığa çıkana kadar adalet arayışımız sürecek.” 

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca da Musa Anter davasının zamanaşımına uğratılmaması gerektiğini söyledi:

“Yaşam hakkı ihlali ile başlayan silsilede adil yargılama hakkı, Anter için gerçekleştirilen eylemlere müdahale ile toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı, açıklamalarında Anter’e yer verenlerin karşılaştıkları baskı ile ifade özgürlüğü hakkı, bu konuda haber yapan medya mensuplarının karşılaştıkları yasaklar ile basın özgürlüğü ve haber alma özgürlüğü ihlalleri ile karşılaştık. Delillere rağmen cezasızlık politikasından vazgeçemeyenler davayı zamanaşımına uğratmak için çabalamaktadır. Eğer bir cinayette siyasi bir elin olduğuna dair en ufak bir şüphe varsa o olayı devlet aydınlatmalıdır.”

JİTEM ile ilgili dosya da zamanaşımı tehlikesiyle karşı karşıya

1990’lı yıllarda işlenen 18 faili meçhul cinayet hakkındaki, aralarında Mehmet Ağar, Korkut Eken ve İbrahim Şahin’in de bulunduğu 19 sanık hakkında açılan davada mahkemenin tüm üyeleri Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından 12 Ağustos tarihindeki yetki kararnamesiyle değiştirildi. Yeni heyet, 20 Eylül’deki karar beklenen duruşmaya çıkacak.

8 yılda 30 hâkim değişti

Davanın müştekileri arasında bulunan ve babası Avukat Yusuf Ekinci’yi faili meçhul cinayete kurban veren Avukat Sertaç Kamil Ekinci, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, sürekli hâkimlerin değiştiğini söyledi. 2014’ten beri davada 30’a yakın hâkimin değiştiğini belirten Ekinci, yeni heyetin eskisine göre farklı davranacağını düşünmediğini ifade etti.

Yıl sonuna kadar bir karar çıkmazsa bu dava da 2023’te zamanaşımı nedeniyle düşecek.

- Advertisment -