Ana SayfaHaberler“Para sayma” soruşturması: İmamoğlu İnşaat’ın müdürü: “Fatih abi rica etti, para çantasını...

“Para sayma” soruşturması: İmamoğlu İnşaat’ın müdürü: “Fatih abi rica etti, para çantasını taşıdım.” Arnavut iş insanı: “15,5 milyonu elden aldım.” Kaftancıoğlu da ifade verecek

CHP’lilerin 2019’daki para sayma görüntüleri soruşturmasında, CHP’nin İstanbul İl Başkanlığı binasını satın aldığı Arnavut kökenli işinsanı Ali Rıza Braka ve Ekrem İmamoğlu’nun sahibi olduğu İmamoğlu İnşaat’ın Genel Müdürü Tuncay Yılmaz bugün ifade verdi. Braka: “41 milyon TL bedelle satmış olsam da, resmi olarak 24 milyon TL göstermiş olmanın herhangi bir sakıncası olduğunu düşünmedim. 15 milyon TL’yi 4-5 çanta içerisinde teslim aldım. Canan Kaftancıoğlu'nu sadece o gün noterde gördüm.” İmamoğlu İnşaat Genel Müdürü Tuncay Yılmaz: ‘(CHP’li Beylükdüzü ve İBB Meclis Üyesi) Fatih Keleş bana arabada bir miktar emanet para olduğunu, bu parayı tek başına götürmekten korktuğunu söyledi. Bir çanta parayı aldım ve onun dediği yere götürdüm.” CHP eski İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, şüpheli sıfatıyla ifade vermeye çağırıldı.

CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda çekildiği iddiasıyla ortaya atılan para sayma görüntüleriyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, CHP eski İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu şüpheli olarak ifadeye çağırıldı.

Hükümete yakın medyada görüntülerle ilgili İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yakın isimlerin CHP Kurultayı için delegelere para dağıttığı iddiaları gündeme getirilmişti.

CHP tarafından ise görüntülerin 2019 yılında CHP İstanbul İl Başkanlığı binasının satın alınması sürecinde çekildiği ve görüntülerin çekildiği yerin de binanın satın alındığı Arnavutluk uyruklu Ali Rıza Braka’nın avukatı Gökhan Taşkapan’ın ofisi olduğu açıklaması yapılmıştı.

Binayı satan Ali Rıza Braka: ‘Orası avukatımın ofisi; ödemenin 15,5 milyon TL’sini o gün elden aldım’

Bugün (18 Mart) aynı zamanda soruşturma kapsamında görüntülerde görünen isimlerden Ali Rıza Braka ile İmamoğlu’nun hissedarı olduğu aile şirketi İmamoğlu İnşaat’ın genel müdürü Tuncay Yılmaz’ın ifadeleri alındı.

Braka, ifadesinde kendisine ait olan binayı 2019 yılında CHP’nin İstanbul İl Başkanlığı olarak satın almak istediğini ve 41 milyon TL’ye anlaştıklarını söyledi. Satışın resmiyette 24 milyon 360 bin TL olarak gösterildiğini ve bu meblağın banka üzerinden kendisine gönderildiğini söyleyen Braka, görüntülerin çekildiği görüşmede de 15 milyon 510 bin TL’yi nakit olarak aldığını söyledi. Görüntülerin çekildiği ofisin kendi avukatı olan ve CHP’li yöneticilerle satış için görüşmeleri yapan Gökhan Taşkapan’ın ofisi olduğunu söyleyen Braka’nın ifadesinde şu bölüm yer aldı:

“Avukatım Gökhan Taşkapan 41 milyon TL bedelle taşınmazı CHP’ye satacağımızı söyledi. CHP adına süreci o tarihte il başkanı olan Canan Kaftancıoğlu yürütüyordu. Kendisi ile 06/11/2019 tarihinde Beyoğlu 3. Noterliğinde 38230 yevmiye numaralı ‘Düzenleme Şeklinde Satış Vaadi Sözleşmesi’ imzaladık. Buna göre tüm paralar benim hesabıma yattıktan sonra ben taşınmazları kendilerine devredecektim. Bu sözleşmede de görüleceği üzere resmi olarak 24 milyon 360 bin TL bedel gösterdik. (…) Ben her ne kadar gerçekte taşınmazları 41 milyon TL bedelle satmış olsam da satış vaadi sözleşmesinde ve resmi olarak 24 milyon 360 bin TL göstermiş olmanın herhangi bir sakıncası olduğunu düşünmedim. Tüm ayarlamaları avukat Gökhan Taşkapan ve CHP tarafının temsilcileri yaptı. Sözleşmenin karşı tarafı olan Canan Kaftancıoğlu’nu sadece o gün noterde gördüm. Öncesinde kendisiyle hiçbir diyaloğum olmadı.”

Arnavutluk uyruklu olan Braka, ifadesinde 2021 yılında Türkiye vatandaşlığı aldığını da belirtti.

‘Fatih Keleş’in ricası üzerine paranın bir kısmını götürdüm’

Tuncay Yılmaz ise “İnşaat sektöründen 12-13 yıldır tanıdığım, aile dostum” diye bahsettiği CHP’li İBB Meclis Üyesi Fatih Keleş’in ricası üzerine paranın bir kısmını götürdüğünü anlattı. Yılmaz ifadesinde şunları söyledi:

“Tam tarihini hatırlayamamakla birlikte 2019 yılında soruşturmaya konu görüntülerin çekildiği gün Fatih ağabey (Keleş) beni cep telefonundan aradı, görüşmek istediğini söyledi ve kendisiyle Beylikdüzü’nde yüz yüze görüştük. Kendisi bana arabada bir miktar emanet para olduğunu, bu parayı tek başına götürmekten korktuğu için bir kısmını benim taşımamı rica etti ve yanlış hatırlamıyorsam para çantalarından 1 tanesini bana verdi. Yine parayı götüreceğim yerin konumunu bana gönderdi. Ben bu paranın nereden geldiğini sormadım. Çantayı da açıp içinde ne kadar para olduğuna bakmadım. Bana paranın emanet olduğunu ve CHP il binasının satın alınması için harcayacaklarını söyledi. Ben de kendime ait aracımla tek başıma arabamda 1 çanta para olduğu halde Fatih ağabeyimin attığı konuma gittim. Gittiğim konumda Fatih ağabey benden önce varmış, bekliyordu. Ofiste başkaları da vardı. Ancak ben bu şahısların hiçbirini tanımıyorum.

Ben bana verilen para çantasını ofiste Fatih ağabeye teslim ettim. Fatih ağabeyin bana ihtiyacı olabilir diye biraz bekledim. Yaklaşık yarım saat ofiste durduktan sonra tek başıma ayrıldım. Bu konuma daha önce veya daha sonra gitmedim.

Ben CHP il binasının kimden, hangi tarihte ve ne kadar bedelle satın alındığını bilmiyorum. Ben sadece benden yardım isteyen Fatih Keleş’i kırmayarak bir çanta parayı aldım ve onun dediği yere götürdüm.”

Yılmaz, görüntülerde Euro cinsinden para saydığının görüldüğünün sorulması üzerine, “Benim bu paraları neden saydığıma dair verecek bir cevabım yoktur. Neden saydığımı hatırlamıyorum. Ne kadar para saydığımı hatırlamıyorum. Ben sadece orada Fatih ağabeye yardımcı olmak için bulunuyordum” diye karşılık verdi.

Soruşturma kapsamında CHP eski İl Başkan Yardımcısı Özgür Nas, CHP eski İl Başkan Danışmanı Can Poyraz ve İBB Meclis Üyesi Fatih Keleş de ifade vermişti.

- Advertisment -