Ana SayfaHaberlerDünyaİsveç bugün sandık başında, Konya Kulu da…

İsveç bugün sandık başında, Konya Kulu da…

İsveç genel seçimlerinde oy kullanma işlemi başladı. Sağ ve sol bloklar arasındaki yarışta Sosyal Demokratlar önde görünse de mülteci karşıtı İsveç Demokratları Muhafazakar Parti'yi geçerek ikinci sıraya yerleşmiş durumda. Yabancı düşmanlığının oylandığı seçimler için Konya'nın Kulu ilçesinde de heyecan dorukta. 50 bin Kulu'lunun yaşadığı İsveç seçimlerinde yaz tatili için ilçede bulunan ya da ilçeye yerleşen İsveç vatandaşları oy kullanacak. İlçedeki billboardlar Kululu Mikail Yüksel'in kurduğu Nüans Partisi'nin afişleri ile dolu.

İsveç bugün genel seçimler için sandık başında. Son anketlere göre son Sosyal Demokrat Parti, yüzde 27,8 oy oranıyla birinciliğini koruyor ama sağ blok seçimleri kazanabilir. İsveç’te partiler sağ ve sol blok olarak seçimlere giriyor.

Ülkede seçimlerde ne çok merak edilen aşırı sağın performansı. Göçmen karşıtlığı söylemleriyle öne çıkan İsveç Demokratlar Partisi (SD) yüzde 20,6 ile ikinci sıraya yerleşti.

Ana muhalefetteki ılımlı Muhafazakar Parti ise yüzde 17,3 oy oranı ile 3. sıraya geriledi.

Aşırı sağcı SD’nin oyunu artırması nedeniyle Merkez Partisi sol bloka geçti.

Merkez Partisi (C) lideri Annie Lööf, seçimler sonrası kurulacak hükümette SD’nin etkisinin olmaması için Sosyal Demokrat Parti ile koalisyon kurabileceklerini açıkladı. Lööf, bu koalisyonda ana muhalefetteki ılımlı Muhafazakar Parti’nin de yer almasını istiyor.

Göçmen karşıtı aşırı sağın güçlendiği İsveç’teki seçim heyecanın yaşandığı bir yer daha var:

Konya’nın Kulu ilçesi.

Yapılan araştırmalara göre; Kulu ilçesi ve çevre köylerinden yaklaşık 50 bin kişi İsveç’te yaşıyor. Seçmen potansiyelinin yüksek olduğu ilçeye seçimlerde İsveçli siyasetçiler de büyük önem veriyor. 

Yaz tatili için Kulu’da bulunan ya da İsveç vatandaşı olarak Kulu’da yaşayan seçmenler Ankara’daki elçilik binasında oy kullanabilecek. 

İlçe billboardlarında İsveç seçim kampanyasının afişleri var.

En yoğun kampanyayı ise Nüans Partisi’nin Türk asıllı lideri Mikail Yüksel yapıyor.

20 yıldır İsveç’te yaşayan Yüksel’in kurduğu partinin beş ayrı uyruktan adaylarının afişleri billboardlarda yer alıyor.  

Afişlerde “Başta Sosyal Demokratlar olmak üzere, terör örgütleriyle iş birliği yapan ve Müslüman oyları ile Müslümanlara baskı yapan partilere oy vermeyin. Sadece 23 bin oy ile İsveç Meclisine girebiliriz. Geleceğin için oyunu mutlaka kullan” yazıyor. 

38 yıldır İsveç’in Stockholm şehrinde yaşayan ve tatilini geçirmek üzere memleketi Kulu’ya gelen Abdulkadir Korkmaz da oy kullanacak seçmenler arasında:

:

“Mikail kardeşimizin kurduğu partiyi uzaktan takip ediyorum. Gerçekten takip ettiğim kadarıyla da çok başarılı buluyorum. Oradaki yabancılar arasından bu kadar başarılı bir organizasyon ortaya çıkacağını gerçekten tahmin etmiyordum. Şu anda çok iyi gidiyor. Sadece Türkler arasında değil, diğer yabancı topluluklar arasında da organize şekilde seçim çalışması yapıyor. İsveç’te 2 milyona yakın yabancı var. Eğer bu şekilde giderse başaracağına inanıyorum. Biz de bütün kalbimizle destekliyoruz.”

İlçede esnaflık yapan, İsveç’teki 8 yıllık gurbet hayatını sonlandırmış Muttalip Yılmaz da zamanın birlik, beraberlik ve dayanışma zamanı olduğunu söylüyor:

“Mecliste bir sessiz çoğunluğun sesi olmayı Mikail’in başaracağına yürekten inanıyorum. Arkadaşlara da Mikail’e oy vermelerini tavsiye ederim. Kendisine bu yolda başarılar diliyorum” 

Kulu, İsveç hükümeti için de özel bir öneme sahip. 2009 yılında Türkiye’yi ziyaret eden dönemin İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt Ankara’dan önce Kulu’yu ziyaret etmişti. Kulu’da İsveç ismiyle birçok yer açılmış. İlçenin en büyük parkına 1986’da öldürülen İsveç başbakanı Olof Palme’nin ismi verilmişti. 

- Advertisment -