Ana SayfaHaberlerPostmodern zamanlar çetesi: Silivri’de 101 Çinli

Postmodern zamanlar çetesi: Silivri’de 101 Çinli

Son yılların en ilginç polis operasyonu geçen hafta İstanbul’da yaşandı. Çinli bir çete İstanbul Silivri’de 9 ayrı villa kiraladı. Çin’den 101 bilgisayar mühendisi ve bilgisayar programıcısını iş vaadiyle İstanbul’a getirip bu evlere yerleştirdi. Pasaportlarına el koydukları Çinli mühendisleri aylarca kripto para üretimi ve pazarlamasında çalıştırdı. Bu postmodern zamanlar çetesini kaçıp Çin Başkonsolosluğu’na sığınan iki Çinli mühendis açığa çıkardı.

Geçen hafta İstanbul Silivri’de internette kripto para dolandırıcılığı yapan bir çeteye yönelik polis operasyonunda 119 kişi gözaltına alındı. 18 çete üyesi gözaltına alınırken, çete mensubu olmayıp çete için çalıştığını söyleyen 101 kişi ise göç idaresine teslim edildi.

Alınan bilgiye göre çete, Türkiye’de çalışma vaadi ile Çin’den getirdiği 101 bilgisayar mühendisi ve bilgisayar programcısının  pasaportlarına el koydu, onları Silivri’de kiraladığı villalarda kurdukları merkezde çalıştırdı.

Kiralanan villalar çalışanlar için yemekhane, yatakhane ve çalışma alanları şeklinde organize edilmişti. Çete üyeleri Çin’den yeni gelenlerin koronavirüs nedeni ile bir süre karantinada kalmaları için karantina odası bile hazırlamıştı.

İddiaya göre çağrı merkezinde zorla tutulan Çin vatandaşı Hongwu Z. (29) ve Kang W. (28) villadan gece kaçıp durumu Çin Konsolosluğuna bildirdiler.

Çin Konsolosluğunun polisi bilgilendirmesi üzerine merkeze operasyon düzenlendi.

Operasyonda 119 kişi gözaltına alındı, bunlardan çeteye mensup olmadıklarını, çetenin kendilerini zorla çalıştırdığını söyleyen 101 kişi göç idaresine teslim edildi, adliyeye sevk edilen 18 kişiden 6’sı tutuklandı, diğerlerinin durumu ile ilgili bir açıklama yapılmadı.

Villalarda yapılan aramalarda 1 milyon 600 bin TL, 23 bin 792 Çin Yuanı, 4 bin Filipin Pesosu, 123 pasaport, 712 cep telefonu, 112 bilgisayar ve çok sayıda hard diske ile 677 sim kart ele geçirildi.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:silivri_5.jpg
Villalar kripto para dolandırıcılığı için ofislere çevrilmiş.

Kripto para çetesinin kendilerini zorla çalıştırdığını söyleyen Çin vatandaşları, çete üyelerinin internet üzerinden kendileri ile irtibata geçtiğini, Türkiye’de iş bulma vaadiyle Türkiye’ye geldiklerini, çete üyelerinin kendilerini internet üzerinden Çin’de yaşayan şahısları kripto para alım satım işlemi yapma vaadiyle dolandırma işine zorladıklarını ve bunu yapmak istemeyenleri ise zorla alıkoyduklarını söylediler. 

Polisin elde ettiği ilk bilgilere göre Çinli çete, internette kripto para danışma şirketi reklamları yaparak, Çin’de elinde kripto para bulunan kişilerle irtibata geçmiş, “Kripto  paranızı bize teslim edin, biz iki katını kazanıp  size geri verelim” diyerek kripto paralaları olanların parasını ele geçirmiş  ve çalıştırdıkları kişileri bu iş için danışman olarak kullanmış.

- Advertisment -