Ana SayfaHaberlerRudaw muhabiri Rawin Sterk Yıldız ilk mahkemede tahliye edildi

Rudaw muhabiri Rawin Sterk Yıldız ilk mahkemede tahliye edildi

Şubat ayında haber için gittiği Edirne’de tutuklanan Irak Kürdistan Yönetimi’ne bağlı Rudaw TV muhabiri Rawin Sterk Yıldız, 7 ay sonra çıkarıldığı ilk mahkemede tahliye edildi.

Hükümet, geçen Şubat’ta Suriye’de 36 askerin şehit edildiği gece ani bir kararla Avrupa’ya gidecek mültecileri artık sınırda durdurmayacağını açıklamıştı.

On binlerce mültecinin akın ettiği Yunanistan sınırındaki gelişmeleri takip etmek için Edirne’ye giden Rawin Sterk Yıldız, haber izlerken sınır ihlali yaptığı gerekçesi ile 28 Şubat’ta birkaç başka gazeteci ile birlikte gözaltına alınmıştı. 

Sınır ihlali iddiası asılsız çıkınca diğer gazeteciler serbest bırakılmış ama Yıldız’ın gözaltı süresi uzatılmıştı.

Rawin Sterk Yıldız, gözaltındayken hakkında 2008’de açılmış ve daha sonra hiçbir işlem yapılmamış bir dava olduğu söylenerek Edirne’den Ankara’ya gönderildi.

Ankara’daki sorgusunda kendisine KPSS’ye hazırlık sırasında dershaneye gidip gitmediği, daha önce cemaat yurdunda ya da PKK/PYD’ye ait bir evde kalıp kalmadığı, Bank Asya’da hesabı olup olmadığı gibi sorular soruldu. 

Fakat bütün bunlardan bir sonuç çıkmayınca, daha önce sosyal medya hesabında yazdıkları ileri sürülerek örgüt propagandası suçundan mahkemeye sevk edildi ve 6 Mart’ta bu suçtan tutuklandı.

Rawin Sterk Yıldız’ın Avukatı Gürsel Demir, ilk mahkemede gelen tahliye kararını Serbestiyet’e değerlendirdi: 

“Rawin, sınıra yığılmış yurtdışına gitmek isteyen mülteciler hakkında haber yapmak için Edirne’ye gitmişti, kargaşa ortamında 20-30 kadar gazeteci ile birlikteyken bulunduğu yerde bir grup gazeteci ile birlikte gözaltına alındı. Daha sonra diğer gazeteciler serbest bırakıldı ama Rawin Ankara’ya gönderildi ve terör örgütü propagandası iddiası ile tutuklandı. Dosyası İstanbul’a gönderildi ve İstanbul’da hakkında açılmış başka bir dosya ile birleştirildi. Bugün İstanbul 34. Ağır Ceza mahkemesinde yapılan ve Rawin’in SEGBİS’le katıldığı duruşmada mahkeme, yurt dışına çıkış yasağı koyarak tahliye kararı verdi. Ankara’da Sincan Cezaevi’nde bulunan Rawin’in işlemleri bittikten sonra bu akşam tahliye edilmesini bekliyoruz.” 

- Advertisment -