Ana SayfaANALİZLERKULİS | Mansur Yavaş’ın “fitne ateşi” çıkışı CHP kulislerine nasıl yansıdı?

KULİS | Mansur Yavaş’ın “fitne ateşi” çıkışı CHP kulislerine nasıl yansıdı?

CHP tüzük kurultayında parti yönetimine “Ekrem mi, Mansur mu diye yakılan fitne ateşine odun atıyorsunuz” eleştirisi getiren ABB Başkanı Mansur Yavaş CHP kulislerini hareketlendiren isim oldu. Yavaş’ın kendisine konuşma yapacağının bir saat önceden bildirilmesinden duyduğu rahatsızlığı kürsüden açıkça bildirmesini “çok yerinde ve haklı” bulanlar olduğu kadar “sorumsuzca” bulanlar da oldu. İmamoğlu’nun CHP’de tartışmaların geride kalmasını istediği konuşmasından sonra Yavaş’ın kürsüye çıkıp “cumhurbaşkanlığı adaylığı” konuşması yaptığını düşünenler, CHP’de adaylık konusundaki büyük kırılmanın su yüzüne çıktığını söylüyor. Tersini düşünenlerse “Ekrem İmamoğlu adaydır, kampanyası da çoktan başladı” diyor.

CHP tüzük kurultayının ikinci gününde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçmenin CHP’ye henüz iktidar vizesi vermediğine ilişkin tespitinden yola çıkarak parti yönetimine ve partililere uyarı-öneri niteliğindeki tarihi konuşmasının partiye nasıl yansıyacağına dair meraklı bakışlar etrafı sarmıştı ki, İmamoğlu’ndan hemen sonra kürsüye çıkan ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın konuşması ortalığı karıştırdı.

Hem Yavaş’ın konuşması sırasında hem de sonrasında CHP kulislerinde “Mansur Yavaş ne yapıyor, nereye varmak istiyor sorusu” üzerinden tartışmalar başladı.

Mansur Yavaş kürsüde CHP yönetimini doğrudan ve açıktan eleştirdi. Eleştirisi, konuşma yapacağı bilgisinin kendisine sadece bir saat önce ulaştırılmasıyla ilgiliydi.

Mansur Yavaş konuşması için hazırlık yapamamaktan ötürü sinirlenmişti. Yavaş’a yakın kaynaklar “CHP yönetimi bunu hep yapıyor. Hep son dakikada Mansur Başkan bilgilendiriliyor. Mansur Başkan da -yeter- demeyi uygun gördü ve herkesin gözü önünde CHP yönetimini eleştirmek istedi. Çok kararlıydı” diyor.

Yavaş, “Polemik yaratmak istemem ama” diye başladığı eleştirisini “Ben de Ekrem Başkan gibi Türkiye’nin sorunlarına değinen güzel bir konuşma yapmak isterdim ama bana bir saat önce telefon açılıp -siz de konuşun- dendi. Bir burda 14 belediye başkanıyız. 14 belediye başkanından ikisini konuşturunca aylardır -Ekrem mi, Mansur mu- diye yakılan fitne ateşine odun atmış oluyoruz” ifadeleriyle tamamladı.

Yavaş’ın şaşkınlık yarattığı salondan yoğun alkış aldığı da görüldü.

DEM Parti ile mesafe istedi

Yavaş, “fitne ateşi” eleştirisiyle yetinmedi milli bayramları kutlamayan DEM Parti konusundaki eleştirilerini yine parti ismi vermeden tekrarladı, CHP’nin DEM Parti ile arasına mesafe  koymasını istedi:

“İstiklal Marşı’nı okuyamayanlarla, milli takıma sevinmeyenlerle, Atatürk’e küfredenlerle yan yana olamayız. Mili takıma karşı tweet atanlarla -Keşke Yunan kazansaydı- diyenler arasında fark yok. İstiklal marşımıza söz edenlere, -Mustafa Kemal’in askerleriyiz- dediğimizde bize hakaret edenlere mutlaka mesafe koymamız gerekiyor. Anadolu bunu bekliyor.”

“Haklı. Adaylık konuşması yaptı”

Mansur Yavaş’a CHP yönetimine karşı “fitne ateşi” çıkışında bulunmasından ötürü hak verenlerin sayısının, Yavaş’ı haksız bulanlardan çok olduğu Yavaş’ın konuşmasından sonra kulislerde yapılan tartışmalarda açıkça görülüyor.

Yavaş’a hak verenler arasında İmamoğlu destekçisi çok sayıda isim de var. Bu isimlerin Yavaş’da desteği “organizasyon eleştirisi” ile sınırlı kalıyor:

“Organizasyon çok kötü yapılmış ama bunu CHP hep yapıyor, Özgür Özel çok yapıyor. Mansur Yavaş’ın da çıkıp, bunu açıkça kameralar önünde söylemesi çok iyi oldu. Her şey kamuoyu tarafından açıkça görüldü”

Yavaş’a hak verenler arasında Yavaş’ın bu eleştiriye çok önceden hazırlandığını söyleyenler olması da dikkat çekici:

“Adaylık konuşması yaptı. CHP’nin sadece Ekrem İmamoğlu’nun ağırlıkta olduğu organizasyonlar yapmasından rahatsızlığını zaten her fırsatta dile getiriyor Yavaş. CHP’ye ağırlığını koyan isim de İmamoğlu. Ama yine de CHP’nin belediye başkanlarına karşı daha objektif yaklaşması gerekiyor. Yavaş, -Ben de burdayım- mesajı vererek CHP lideri Özgür Özel’in İmamoğlu baskısından da kurtulmasını istedi. Bu aslında büyük bir kırılma. Yavaş, CHP’nin adayı olmasa bile mutlaka ama mutlaka cumhurbaşkanı adayı olacak. Onun duyurusunu yaptı. Önümüzdeki günler, mücadele dönemi olacak. Organizasyon eleştirisinde haklıydı ancak böylesi bir adaylık duyurusunu yapmak için de aylardır fırsat kolluyordu.”

“Sorumsuz. CHP’li gibi davranmıyor. Her şeyi mahvediyor”

Mansur Yavaş’a kurultay organizasyonunun yanlış yapıldığı eleştirisinde hak veren çok sayıda partili, bu eleştirinin kameralar önünde, kürsüde yapılmasından duyduğu rahatsızlığı gizlemiyor:

“Tüzük kurultayını hiçe saydı. Yapılan çalışmaları hiçe saydı. Tartışmaları bitirip önüne bakacak CHP’ye adaylık bombası attı. Kendini öne çıkarmak istedi. Adaylık konuşması yapmak için başka bir platformu tercih etmeliydi. Büyük sorumsuzluk içinde. CHP’li gibi de davranmadı. DEM Parti’yle mesafeden bahsetmenin ne anlamı vardı. Tabanda kurulan ittifaktan haberi yok sanki. CHP, halkla ittifak kurdu. Yavaş, bu ittifakı baltamala peşinde. CHP’li gibi davranmıyor, her şeyi mahvetmek istiyor. Aday Ekrem İmamoğlu, kampanyası da çoktan başladı.”

Ekrem İmamoğlu’nun CHP’den toplumun sorunlarını çözecek siyaset üretmesini istemesini parti ve toplum için “yeni bir başlangıç” sayan parti yöneticileri, Mansur Yavaş’ın partide büyük kırılma yaratacağı iddialarını gerçek dışı buluyor ve “CHP’nin iktidar yolculuğu yeni bir aşamaya geçti. Toplumun sorunlarına çözüm getiren siyaset üreteceğiz” diyor.

- Advertisment -