Ana SayfaVİDEO HABERTürkiye’nin yeni dış politikası, ‘sorunsuz çember’: “Komşularla, bozduğumuzu düzeltme dönemi”

Türkiye’nin yeni dış politikası, ‘sorunsuz çember’: “Komşularla, bozduğumuzu düzeltme dönemi”

“Birçok ülkeyle ilişkilerimizi bozduk. Mısır'a hakaretler ettik. Birleşik Arap Emirlikleri'ni 2015 kalkışmasına katkıda bulunmakla suçladık. Üstelik İsrail'le ilişki kurunca bu ülke, kınadık; bölgede İsrail'le ilk ilişkiyi kuranın biz olduğumuzu unutarak. İsrail’e Allah'ın her günü adeta hakaretler yağdırdık. ‘Terör devleti’ dedik.” Şimdi bunları düzeltmeye çalışıyoruz.

Programın tamamını izlemek için:

Bugün ele almak istediğim iki konu var. Birincisi komşularla ilişkileri düzeltmek. Bozduğumuz ilişkileri düzeltmek, daha doğrusu. Bunun temel nedeni bizim Orta Doğu’da lider olmaya çalışmamız, Yeni Osmanlıcılık, adeta bir patron konuşması yapmamız, ‘Orta Doğu’da her şey bizden sorulur’ demeye getirmemiz.

Birçok ülkeyle ilişkilerimizi bozduk. Mısır’a hakaretler ettik. Birleşik Arap Emirlikleri’ni 2015 kalkışmasına katkıda bulunmakla suçladık. Üstelik, İsrail’le ilişki kurunca bu ülke, kınadık. Bölgede İsrail’le ilk ilişkiyi kuranın biz olduğumuzu unutarak. İsrail’e Allah’ın her günü adeta hakaretler yağdırdık. ‘Terör devleti’ dedik. Şimdi bunları düzeltmeye çalışıyoruz. Anlaşılan Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt yani Körfez ülkeleriyle ilişkilerimizi düzelttik ve para dilendik açıkçası eski vilayetlerimizden.

Mısır, Arap dünyasının her şeye rağmen en önemli ülkesi diyebiliriz. Mısır galiba biraz ağırdan alıyor. Haklı da. Yaptıklarımızdan dolayı bize belki bir bedel ödetmek isteyecektir.

Komşularla iyi ilişkiler Türkiye’nin menfaatleri bakımından çok önemlidir. Ama bir şeyi unutmayalım artık. Arapların iç işlerine karışmaya kalkışmayın. Araplar bundan hoşlanmaz. Bu hep onlara Osmanlı yönetimini hatırlatır.

İkinci konu, dünyanın ilgilendiği bir konu: Ukrayna meselesi.

Rusya, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü tekrar ihlal edecek mi? 1994 Budapeşte Bildirgesi’ni; Amerika, İngiltere ve Rusya’nın toprak bütünlüğünü adeta garanti eden bu bildirgeyi yeniden ihlal edecek mi?

Rusya’nın Ukrayna’ya toptan bir istila girişiminde bulunması pek düşünülmüyor. Çünkü Ukrayna çok büyük, çok önemli bir ülke. Öyle Gürcistan gibi kolay hazmedilir bir ülke değil.

Batılılar da adeta bu işi körüklüyorlar. Sanki Putin’in başını belaya sokmaya çalışıyorlarmış gibi. Eğer Rusya Ukrayna’ya girer ise zannediyorum başta Amerika, Batılı ülkeler Rusya’ya ciddi bir ekonomik yaptırım getirecekler.

Rusya, doğalgaz ve yeraltı zenginlikleri bakımından önemli bir ülke ama finans bakımından o kadar sağlam değil. Nitekim ruble dün dolara karşı yüzde iki kayıp yaşadı.

Böyle bir durum Türkiye’yi de zora sokar. Niye zora sokar? Bir defa petrol fiyatları yükselir. Türkiye ekonomik bakımdan zaten çok zorda. Daha da zor duruma düşer.

Benim merak ettiğim, doğal gaz kesintisi. Şimdi biz Karadeniz’den, Ruslardan doğal gaz alıyoruz. Trakya’dan da geliyor. Azeri doğalgazı da Türkiye’den geçiyor. Bunlara rağmen İran’ın doğal gazı gerekiyor; bahane mi değil mi bilinmiyor, tamirat gerekçesiyle İran’ın on gün süreyle doğal gazı durdurması Türk ekonomisine de büyük darbe vurdu.

Komşularla ilişkiler bu bakımdan önemli. Biz doğal gaz depoları yaptık. O depolarda doğal gaz var mı yok mu bilinmiyor.
Türkiye ciddi bir kış geçirecek gibi görünüyor.

- Advertisment -