Ana SayfaVİDEO HABER“Ukrayna, NATO’ya girmekten şimdilik vazgeçtiğini söylemeli”

“Ukrayna, NATO’ya girmekten şimdilik vazgeçtiğini söylemeli”

“Ukrayna, Rusya’nın baskısından kurtulmak ve dünya barışına hizmet etmek istiyorsa NATO’ya girmekten şimdilik, şu veya bu şekilde vazgeçtiğini söylemesi lazım… Batılı olmak illa NATO üyesi olmak anlamına gelmiyor. Avusturya, İsviçre, Finlandiya, İsveç medeni Batılı ülkeler. İktisadi olarak gelişmiş, insan haklarının ilerlediği ülkeler.”

Programın tamamını izlemek için:

Ukrayna krizinde bir yumuşama var. Bütün beyanatlara rağmen Rusya ile Amerika perde arkasında yazışıyorlar. Ben bunu Küba krizine benzetiyorum. Hatırlayacaksınız, Küba’ya Sovyet füzeleri konduğunda ABD bunun güvenliğine tehdit anlamına geldiğini söylemişti ve adeta dünya bir nükleer harbin kıyısına gelmişti. Ben o zamanlar Dışişleri Bakanlığı’na yeni girmiştim ve heyecan içerisindeydim.

Bugün Ukrayna krizi neden yumuşuyor diye sorulursa; birincisi, Lavrov bir beyanatında Batı’nın verdiği metnin arzularını kısmen karşıladığını söyledi. Öbür yandan, İngiltere’deki Ukrayna sefiri -sonradan beyanatını geri çekse de- Ukrayna’nın NATO’ya katılmayabileceğini söyledi.

İşin ortasında Ukrayna var. Ukrayna; Rusya ile Amerika arasında çekişme konusu oldu. Ukrayna’nın kendisini bu durumdan çıkartması lazım. Yani NATO’ya girmekten şimdilik, şu veya bu şekilde vazgeçtiğini söylemesi lazım.

Aslına baktığımızda Ukrayna büyük ve güçlü bir ülke. Ayrıca Avrupa ve Rusya arasında tampon bölge. Dolayısıyla Ukrayna’nın Finlandiya gibi bir formülü kabul etmesi daha uygun olacaktır. Batılı olmak illa NATO üyesi olmak anlamına gelmiyor. Avusturya, İsviçre, Finlandiya, İsveç medeni Batılı ülkeler. İktisadi olarak gelişmiş, insan haklarının ilerlediği ülkeler. Ukrayna, Rusya’nın baskısından kurtulmak ve dünya barışına hizmet etmek istiyorsa böyle bir adımı atmalı. Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, Güvenlik Konseyi tarafından garanti altına alınabilir, bunun bir formülü bulunabilir.

Her halükârda, 3-4 gün öncesine nazaran bir harp, bir işgal ihtimali biraz geride kalmış gibi gözüküyor. Bu her bakımdan iyi bir şey.

Petrol ve gaz fiyatları yükseldi. Rusya bundan kâr etti ama Rusya’nın askeri harekâtlara sarf ettiği para çok büyük miktarlarda. Rahatça söyleyebilirim ki çok büyük miktarda. Ayrıca Rus rublesi de ABD dolarına karşı değer kaybediyor. Onun için, Rusya’nın bütün dünyanın gözünde mütecaviz, hır çıkaran bir ülke imajını silmesinde çok yarar var diye düşünüyorum. Böyle bir imaj ancak NATO’ya ve Batılılara yardım eder.

- Advertisment -