Ana SayfaYazarlar8 yıl önce Cerattepe

8 yıl önce Cerattepe

 

Radikal gazetesindeki yazımın başlığı "Cerattepe'ye dikilen gözler." Tarih 24 Temmuz 2008… Yazı, yaklaşık 8 yıl önceki durumu anlatıyor:

"Kafkasör, Artvin’in yayla şenliklerinin yapıldığı vadinin adı. Bu şenlikte boğa güreşi de yapılıyormuş. Artvin Barosu Başkanı Bedrettin Kalın’ın yol göstericiliğiyle, arabamız değişik türden ağaçlarla kaplı ormanın içinde kıvrılarak tepeye ulaştı. Hopa-Artvin yolu 70 kilometre, ancak o kadar çok viraj var ki, buraya ulaşmak iki saati buluyor.

Hopa’dan Borçka’ya geldik. Çoruh nehri üzerine kurulan Borçka barajı bütün vadiyi egemenliği altına almış. Doğanın dengesi bozulmuş. Setler, baraj kenarında yollar, tüneller. Bu şekilde 40 kilometre gidip Artvin’e ulaştık.

Hopa-Borçka yolu rüya gibi. Bir yeşil denizi. Kızılağaçlar, çay bahçeleri, çevreyi sulayarak akan dereler… Borçka-Artvin arası baraj nedeniyle epeyce tahrip olmuş. Artvin’e geldiğinizde Çoruh vadisinin tamamen bir şantiyeye döndüğüne tanık olduk. Dağlar tıraşlanıyor, setler yapılıyor ve dünyanın en çirkin yapılarından oluşan binalarıyla yeni bir olumsuz örnek yaratılıyor.

Kafkasör, Artvin’in tepesine asılmış yeşil bir çelenk gibi. Yükseldikçe değişik çam türleri, sedir ağaçları ortaya çıkıyor. Hava serinliyor. Aşağıda sıcaktan yanan bizler, serin rüzgârın etkisiyle üşümeye başlıyoruz.

Dağların bu kadar yeşil, bu kadar güzel olduğu bir başka yer var mı, diye kendi kendime soruyorum. Yüzlerce değişik bitki türü, kuşların konakladıkları değişik göllerle, burası çok etkileyici.

Artvin Barosu Başkanı Bedrettin Kalın, yandaki bir tepeyi gösteriyor. “Oral bey ne olur Cerattepe’yi yazın” diyor. Ne olmuş Cerattepe’ye diyorum, anlatmaya başlıyor: Buraya çok yakın bir yerde Murgul Bakır çıkarma ocakları olduğunu bilirsiniz. Şimdi bu güzelim dağları ve tepeleri yok edecek, yeni bir ‘maden arama saldırısı’yla yüz yüzeyiz.

Kanadalı ‘İnmet Mining’ isimli bir şirket bakır çıkarmak için bir ruhsat alıyor. Asıl amacının ise siyanürle altın elde etmek istediğine inanılıyor. Yeşil Artvin Derneği harekete geçiyor. Ruhsat Erzurum İdare Mahkemesi tarafından iptal ediliyor. Madenciler Danıştay’a başvuruyor ve bir usul hatası nedeniyle karar bozduruluyor.

Bu arada binlerce ağaç kesiliyor ve orman tahrip ediliyor. Artvinliler usul eksiğini giderip mahkemeye başvurup ruhsatı yeniden iptal ettiriyorlar. Ancak kesilen ağaçlar kesildiğiyle kalıyor.

Baro Başkanı Kalın, davayı kazanmalarına rağmen endişeli olduklarını ifade etti. Çünkü madencilerin her an değişik yollarla harekete geçebileceklerini düşünüyor.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

- Advertisment -