Bir TV programında, gazeteci meslektaşlarımdan birisi, "Suriye ile Türkiye'nin Güneydoğu'sunda olanların bir ilişkisi bulunmadığını" öne sürdü. “PYD'nin de PKK'ye benzemediğini, olsa olsa HDP'ye benzeyebileceğini” ifade etti.
Türkiye ise, Cenevre'de Suriye'nin geleceğinin tartışılacağı konferansa, PYD'nin "terör örgütü" olduğu gerekçesiyle katılmasını istemedi. Türkiye'nin bu tutumunu Suudi Arabistan ve Katar da destekleyince, PYD konferansın dışında kaldı.
PYD ile HDP aynı çizgide yapılar olarak görülebilir mi? Tartışma götürür. PYD, siyasi bir örgüt olmakla birlikte, emrinde silahlı bir askeri güç(YPG) bulunuyor. PYD, bu silahlı güçle, bölgedeki etkisini yaygınlaştırdı. YGP'nin kurulup gelişmesinde etkili bir rol oynayan PKK; bu örgüte, sürekli militan desteği vermeye devam ediyor.
Rojova'ya destek için giden PKK militanlarının sayısı, binlerle ifade ediliyor. Geçtiğimiz aylarda, Suriye'deki çarpışmalarda ölen PKK'lıların cenazeleri; törenlerle, Türkiye'de kaldırılıyordu. Sonunda, hükümet, “bu cenazelerin, PKK gösterilerine dönüştüğü” gerekçesiyle, geçişleri engellemeye başladı.
PKK-HDP ilişkisi
HDP parlamenter bir sistem içinde, yasal zeminde örgütlenen, bir siyasi parti. Şiddeti savunması, silahlı bir örgüte sahip olması yasal açıdan mümkün değil. Sınırları var.
Cenevre Konferansı’ndaki gerilim; PYD'nin ötesinde, “Türkiye'nin PKK ile olan gerilimi”nin bir sonucu olarak okunabilir. PKK, Türkiye ile uzlaşarak, müzakere ederek, konuşarak, çözüm üretme yolundan ayrılınca; ipler koptu.
Son günlerde, gazetelerde yayınlanan İmralı tutanaklarından da anlaşıldığı kadarıyla; Rojova'da (yani Suriye'de) PYD'nin egemenlik kurma siyaseti; “PKK ile Türkiye arasındaki bağın kopması”nda etkili olmuş.
PYD, Türkiye'nin Suriye sınırlarının bütününe egemen olma iddiasıyla ortaya çıkınca (ve bunu “IŞİD'e karşı mücadele” zeminine çekip Batı bloğunun da önemli bir kesiminin desteğini sağlayınca), Ankara bunu tehlikeli gördü. “Kantonlar kurma” stratejisinin Türkiye'nin içindeki gelişmeleri olumsuz yönde tetikleyebileceği saptaması, ağırlık kazandı.
Cenevre Konferansı’na giden yolun öncesine ve kamplaşmalara baktığımızda, PKK'nın hendek siyasetini de anlayabiliyoruz.
PKK ne yapmak istiyor?…