Ana SayfaYazarlarCezayir’deki Türkiye

Cezayir’deki Türkiye

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la birlikte Cezayir'deyiz. Bu Erdoğan'ın üçüncü gelişi. Batı Akdeniz coğrafyasının bu ilginç ülkesi, 90’lı yıllarda ağır bir iç çatışmadan geçti. Binlerce insanın ölümüne yol açan bu iç savaş 2002'de sonuçlandı. Şimdi yaralarını sarıyor.

 

Türkiye-Cezayir ilişkileri de geçmişte travmalar yaşadı. 1950'li yıllarda Cezayirliler, Fransa'ya karşı bağımsızlık için ayaklandı. O sıralarda NATO'ya girmeye çalışan Türkiye; Birleşmiş Milletler'deki oylamalarda Cezayirlileri desteklemedi, Fransa'nın yanında yer aldı.

 

1962'de bağımsızlığına kavuşan Cezayir, yıllarca Türkiye ile ilişkilerini askıya aldı. 1950'li yılları da uzun zaman unutmadı.

 

5 Şubat 1985'te ilişkileri yumuşatan, dönemin Başbakanı Turgut Özal oldu. Bu ülkeye yaptığı ziyarette, Cezayir halkından özür diledi…

 

İlişkilerin asıl canlanması ise Erdoğan döneminde oldu. Türkiye şu anda 3.5 milyar dolarlık kapasiteyle Cezayir'e en fazla yatırım yapan yabancı ülke durumunda. Bu gezinin amaçlarından biri de, Türkiye'den yeni yatırımcıların bu sürece katılması.

 

Tosyalı Holding

 

Cezayir'deki ilk akşam Cezayir'deki en büyük yatırımların sahibi Fuat Tosyalı’yla tanıştık. Sobacıtenekeci olan baba Tosyalı'nın oğlu Fuat, geniş bir perspektifle dünyanın zor bölgelerine yönelmiş.

 

2006’da Cezayir'e demir çelik fabrikası kurmak için geldiklerinde bu ülke ile ilişkiler çok asgari düzeydeydi. Türkiye’den günde bir uçak kalkıyordu. Şimdi en az günde 5 uçuş var.

 

İlk fabrika, 2013'te Başbakan Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla faaliyete başladı. Onu 2015'te ikinci, şimdi ise üçüncü fabrika izliyor. Tosyalı Holding'in şu anda Cezayir'deki yatırımı 2 milyar 250 milyon dolara ulaşmış durumda. Bu rakam Tosyalı’ya göre Türkiye’nin yurtdışındaki en büyük yatırımı.

 

Oğul Şerif Tosyalı ise Japonlar ile çalışıyor. Türk Japon İş Konseyi Başkanı. Japonlar için dünyanın en ince çeliğini (10 mikron) üretiyor. Üstelik bu yatırımın yüzde 51’i, Tosyalı Holding’in.

 

Tosyalı Holding yurtdışında zor koşullara rağmen büyüyen, istihdam yaratan bir kuruluş. Bir başarı öyküsü.

 

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

- Advertisment -