Ana SayfaYazarlarEsad’la diyalog

Esad’la diyalog

 

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Türkiye’nin güvenliği Şam rejimiyle doğrudan diyalogdan geçiyor” dedi. Bakan, bu değerlendirmeyi ne zaman yaptı? Türkiye’nin Afrin’i kuşattığını açıkladığı anda. Aynı zamanda, “PYD/YPG güçlerinin yerlerini Şam rejimine bırakmaya hazırlandığı” söylentilerinin, gündemi işgal ettiği saatlerde.

 

Türkiye, iki süper devletin at koşturduğu alanda hareket etmeye çalışıyor. Bunu, süper devletler arası çatlak ve gerilimin yarattığı boşluklardan yararlanarak yapmak durumunda. Afrin operasyonu için, Rusya ile işbirliği yoluna gidildi. Bu işbirliği, İran, Irak ve Suriye yönetimleriyle ilişkiyi de sıcak hale getiriyor. Moskova bölgede, bu ülkelere dayanarak kendisine alan açıyor.

 

ABD, bölgeden askeri olarak büyük ölçüde çekildiği için, kara harekatını PYD/YPG güçleriyle yürütmeyi tercih ediyor. Bu tercih, ABD’nin Türkiye ile ilişkilerini krize sokuyor.

 

Ankara-Washington

 

Ankara, Washington’la “bir dargın, bir barışık” durumda. NATO üyesi olarak müttefiklerinin ihanetine uğradığı hissiyle davranıyor.

 

Süper devletlerin gölgesinin çöktüğü bir bölgede hareket edebilmek, hele de sınır ötesi operasyona girişmek elbette kolay değildir. Ülke içinde, milliyetçi rüzgarın desteğinde, “Türkiye yapar” havası estirilse de işlerin aslında hiç de kolay olmadığı biliniyor.

 

Rusya’nın önerisi: “Esad’la anlaşın.” Ankara buna nasıl bir cevap verecek? PYD’yi, Afrin ve Membiç’ten çıkarmayı önüne koymuşken, Esad’la hangi temelde anlaşabilecek?

 

Irak formülü

 

“ABD’nin Suriye planı” olarak dolaşan “Irak formülü”, ABD yetkilileriyle görüşmelerde ne ölçüde gündeme geldi? Yapılmış bir açıklama olmasa da “Suriye'nin üniter yapısını korumak” noktasında “Irak formülü”nü bir çözüm yolu olarak görenler var.

 

Türkiye açısından “kabulü zor” olan, Kuzey Suriye’de (tıpkı Kuzey Irak gibi) bir özerk yapının oluşması. Şu anda bölgeye egemen güç PYD. Irak formülünün zayıf noktası, Sünni-Şii dengesinin sağlanamaması.

 

Irak'ta, çoğunluktaki Şiilerin baskısı, Sünnileri perişan etti. Bu bataklıkta DEAŞ gelişti. Suriye’de tersi bir risk var. Sünniler çoğunlukta, Şiiler (Nusayriler) azınlıkta. Kürtlerin statüsü de kritik noktalardan biri. Suriye’de kimlikleri bile olmayan Kürtler, şu an bölgedeki etkin güçlerden biri haline geldiler.

 

Ankara, PYD'yi “terör örgütü” olarak devre dışı bırakmak konusunda zorlanıyor. Esad'la diyalog, ısrarlı bir talebe dönüşecek gibi görünüyor.

 

Gözaltılar

 

“Yeşiller ve Sol Gelecek”in iki eşsözcüsü Naci Sönmez ve Eylem Tuncaelli hâlâ gözaltında. İddia, Afrin’le ilgili bildiride terör örgütü propagandası yapmak.Yeşiller, demokratik ve yasal siyaseti benimsemiş, teröre, şiddete karşı bir örgüttür. Umarım bir an önce serbest bırakılırlar.

- Advertisment -
Önceki İçerik
Sonraki İçerik