Ana SayfaYazarlarFETÖ neden CHP’nin de problemi olmalı?

FETÖ neden CHP’nin de problemi olmalı?

FETÖ yeterince deşifre oldu. Ciddi darbeler de aldı. Ama hâlâ büyük tehlike. Halil Berktay’ın ifadesiyle, hâlâ “muazzam bir mesele.”

 

Peki, FETÖ CHP için bir anlam ifade ediyor mu? Bu soruya olumlu bir yanıt verebilmeyi çok isterdim. CHP’nin FETÖ’ye bakışı konusunda kamuoyunun kafası çok karışık.

 

CHP, 2013 yılına kadar FETÖ’ye karşıydı. Ancak ne zaman ki FETÖ, genelde AK Parti’ye, özelde de Erdoğan’a savaş açtı; CHP’nin tutumu değişdi.

 

CHP bu çerçevede 7 Şubat (2012) MİT krizinde tarafsız kaldı. Oysa kalmaması gerekirdi. 17-25 Aralık 2013’te hükümete karşı geliştirilen operasyonlarda “düşmanımın düşmanı dostumdur” politikası izleyerek FETÖ’nün kamuoyunu ikna enstrümanı gibi çalıştı.

 

FETÖ, kanunsuz ve hukuksuz yollardan yarattığı tüm görüntü, tape ve soruşturmaları CHP üzerinden kamuoyuna servis etti; masif bir yolsuzluk algısı yaratmaya çalıştı.

 

FETÖ’nün etken, CHP’nin edilgen olduğu CHP-FETÖ ilişkisi, MİT tırları operasyonu ile farklı bir boyut kazandı. CHP’nin MİT tırları operasyonuna “milli mesele” olarak yaklaşmak yerine tamamen hükümeti suçlayıcı bir tutum içine girmesi, devletin kamu yararına yürüttüğü örtülü operasyonların alenilik kazanmasına sebep oldu.

 

CHP, 2016 yılı ortasından itibaren FETÖ medyasına yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda ise “basın özgürlüğünü savunuyor görüntüsü” altında FETÖ’den yana tutum sergiledi.

 

15 Temmuz askeri darbesinde ise, darbenin olanca gerçekliği ve vahametini FETÖ’nün amaçları doğrultusunda çarpıtan, sulandıran bir duruş sergiledi. Hattâ darbe yüzünden öncelikle FETÖ’yü suçlamak yerine hükümeti ve istihbarat örgütünü suçlamayı yeğledi.

 

FETÖ’ye ilişkin tavrıyla CHP, hem FETÖ’nün“doğru işler” yaptığı yönünde bir algı oluşturmaya çalıştı. Hem FETÖ’yü bir güç ve muhatap haline getirerek sözü dinlenir kıldı; neredeyse bir otorite mertebesine yükseltti. Hem de FETÖ dosyaları üzerinden doğrudan doğruya AKP hakkında dezenformasyon yarattı.

 

FETÖ milli bir meseledir

 

CHP bütün bu FETÖ tavrı ve politikasını gözden geçirmek, en kısa sürede bir FETÖ stratejisi belirlemeli. Çünkü bu politika sürdürülebilir değil. CHP, FETÖ realitesi karşısında çekimser ve itirazcı kalıyor. Bu tutumunu bir an önce terk etmek zorunda.

 

CHP konuya FETÖ sadece “AK Parti’nin elinde kalsın” diye de yaklaşamaz. FETÖ, bir milli meseledir. Milli çıkarlara saplanmış bir hançerdir. Bu meseleyi Erdoğan’a endekslemek FETÖ realitesini görmemek olur.

 

CHP, FETÖ meselesine dört elle sarılmalıdır. O yüzden FETÖ meselesini sadece AK Parti’yle sınırlı bırakmamalıdır. CHP, FETÖ ile mücadeleyi sahiplenmeden muhafazakâr kesime seslenemez. AK Parti tabanını da ancak etkili bir FETÖ teşhiri ve eleştirisi ile kazanabilir.

 

Kuşkusuz AK Parti ve devlet FETÖ ile mücadele ederken her şeyi kusursuz yapmıyor. Pek çok hatâ ve eksik sergileniyor. CHP bu yüzden AK Parti’ye ve devlete küsmek yerine yapıcı eleştiri geliştirmeli, yön göstermelidir. CHP, FETÖ meselesine zoraki değil “tehlikenin muazzamlığını” görerek el atmalıdır.

 

CHP, FETÖ konusunda ülke çıkarları açısından çok stratejik bir rol üstlenebilir. Örneğin FETÖ gerçeğini dış dünyaya AK Parti’den daha etkili bir şekilde anlatabilir, dış dünyanın ilgisizliğini kırabilir.

 

CHP’nin belirleyeceği bir FETÖ stratejisi,bazı çevrelerce sıklıkla ifade edilen “Gülencilerin oluşturduğu risk ile bu riskle mücadelenin oluşturabileceği keyfilik” zıtlarının dengelenmesi açısından da bir kontrol işlevi görür. 

 

 

   
 
 

 

 

- Advertisment -