Kazım Karabekir, “Milli Mücadele”nin Doğu Cephesi Komutanı ve kilit isimlerinden birisiydi. 26 Ocak, ölüm yıldönümüydü. 1948’de, Meclis Başkanıyken 66 yaşında geçirdiği bir kalp krizi sonucunda, Ankara'da vefat etmişti.
Ölüm yıldönümü nedeniyle, Kazım Karabekir Vakfı, onu bu yıl 6.kez anmak amacıyla, bir toplantı düzenledi. Kazım Karabekir'in kızları Hayat Karabekir Feyzioğlu'nun ve Timsal Karabekir Yıldıran'ın açılış konuşmaları yaptığı toplantının panelistleri, Profesör Vahdettin Ergin, Çiğdem Bayraktar Ör ve Ahmet Vurgun'du.
Önceki gece, CNNTÜRK'te "Sağım solum tarih" programında; Karabekir'in torunu öğretim üyesi Pınar Feyzioğlu Akkoyunlu konuktu.
Birlikte yola çıktığı Mustafa Kemal'le yolları Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında ayrılan Kazım Karabekir, İzmir Suikastı’nda, "Atatürk'e suikast"la bile suçlanmıştı. Hatta, onun tutuklanmasına karşı çıkan dönemin Başbakanı İsmet İnönü'yü de İstiklal Mahkemesi, bu nedenle tutuklamaya kalkışmıştı.
CNNTÜRK'teki programda, benim açımdan en çarpıcı noktalardan biri, torun Pınar Akkoyunlu'nun, "dedemi mürtecilikle suçladılar, gericilikle suçladılar, bunlar haksız iddialardı" şeklindeki değerlendirmeleriydi.
Kitabı toplatılıp yakıldı
Karabekir, “kendisinin Milli Mücadele'de bir rolü olmadığı” suçlamalarına karşı; "İstiklal Harbimizin Esasları" kitabını yazmış, yaşananları kendi bakış açısıyla dile getirmiş, ancak kitap okura ulaşamamıştı.
Kitabın başına gelenler karabasan gibiydi. Olaylar şöyle gelişmişti: Atatürk ile Karabekir arasında, kamuoyunun önündeki ilk tartışma, 1933 yılı Mayıs ayında, Milliyet gazetesinde gerçekleşti. Tartışma, "millici" takma adlı yazar ile Karabekir'in gazeteye yazdıkları mektuplar ve belgeler sunmaları ile devam etti. Karabekir'in 7. mektubunun yayınlanması durduruldu. Gerekçesi "vatana zararlı olur"du. Atatürk, yakılan bu kitabı inceleyerek, Karabekir'e 9 sayfa tutan yanıtlar verdi.
Karabekir "İstiklal Harbimizin Esasları" kitabını bu olayların ardından yazmıştı. Kitap baskı aşamasında toplatıldı, yakıldı, Karabekir'in evi basılıp belgelere el koyuldu. 1933'te yakılan kitap, 1951’de yeniden yayınlandı.
"Manda ve himaye kabul edilmez" maddesi…