“Gerilla Kartaldır”. Eğer 7 Haziran’da vekil olarak seçilirse TBMM sayfasında yer alacak biyografisinde yer alması muhtemel kitap adlarından biri bu. Mahmut Memduh Uyan HDP’nin Ankara 2. Bölge birinci sıra adayı. Mesleği bölümünün yanında Gerilla Komutanı da yazabilirdi. Çünkü Devrimci Yol Hareketi’nin kurucularından Uyan, 12 Eylül darbesinden sonra Karadeniz’de dağlara çıkan Dev-Yolcuların Ana Gerilla Birliği’nin komutanıydı. Darbeye direnen Dev-Yolculardan Ordu, Giresun, Artvin dağlarında 60’ın üzerinde insan çatışmalarda hayatını kaybetmişti. 1985’de tutuklanan Uyan’ın biyografisine girecek ikinci kitabının adı ise “Ben bir insanım”. Bir işkence günlüğü bu. “Ben bir insanım ben bir insanım ey işkenceciler ben bir insanım” diye biten eski Türkiye’yi anlatan bir kitap…
HDP İstanbul birinci bölge beşinci sıra milletvekilliği adayının karşısında yazan isim; Abdullah Bülent Uluer. Dursun Karataş, Paşa Güven ile birlikte Dev-Sol’un üç kurucusundan biri. Sonra onlardan ayrıldı. Dev-Sol bir hafta önce Adliye basan örgütün atası.
HDP İzmir Birinci Bölge dördüncü sıradan adayı Mustafa Yalçıner de Deniz Gezmişlerin Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’ndan arkadaşı. Sonra Enver Hocacı. ODTÜ stadyumunda çıkmayan Devrim yazısını onun yazdığı söylenir. Onun gibi Arnavutluk’u model alan TDKP/EMEP geleneğinden yazar Aydın Çubukçu da Ankara 3. sıradan HDP milletvekili adayı. Kızıldere’den gelen Ertuğrul Kürkçü ise İzmir 1. Sıradan aday.
80 öncesi parlamenter demokrasiyle cici demokrasi, burjuva demokrasisi diye dalga geçen, Aybar’ın legal siyasete ikna edemediği, “goşist”, “maceracı” gençlik liderlerinin isimleri milletvekili adayı olarak Yüksek Seçim Kurulu’na bildirildi dün.
1978’de kurulmuş PKK, bir siyasi parti oldu ve kendisiyle birlikte Türk solunu da Meclis’e, demokratik siyasete taşıyor. O PKK’nın siyasi kanadı olan HDP, 81 ilde 550 milletvekili adayıyla seçime girecek. Rize’den, Yozgat’a Türkiye’nin her yerinde kampanya yapacak.
İşte seçimin ilk kazananını açıklama zamanı geldi. Seçimin açık ara kazananı siyaset, parlamenter demokrasi, çözüm süreci ve barış…
Kaybedeni ise açık ara bir hafta önce adliye basıp savcı öldüren şiddet, savaş, siyaset karşıtlığı, devirmecilik…
Seçimin şimdiden aybedeni “Erdoğan-AKP iktidarının meşruluğu yoktur! Yasaklı, baskılı, barajlı ve hileli seçimlerle alınacak yetkinin de meşruluğu yoktur” diye seçime giderken direniş çağrısı yapan “Sular, dereler ve gökyüzü ışıl ışıl parlayıp yaşam saçacak!” diye hâlâ lümpen bir devrim hayali satan Gezicilik, direniş edebiyatı…
İkinci kaybedene geldik…
“Bu hafta yeni gelişmeler olacak. Erdoğan'ın korktuğu başına gelecek. Erdoğan, belki de 30 Mart'ı bile görmeden siyasetten çekilebilir.” Bu sözlerin üzerinden bir yıl 10 gün geçtikten sonra Umut Oran’ın siyasi hayatı bitti. Cemaat kasetlerinin, tapelerinin baş muştucusu Oran’ı CHP yeniden aday göstermedi. Yine cemaate yakın isimlerden Faik Tünay da listelerde kendine yer bulamadı.
Ergenekon, Balyoz davalarında görev alan cemaatçi eski emniyet müdürü Ertan Erçıktı da aday olduğu CHP’de kendine yer bulamadı.
Ama onun ve arkadaşlarının içeri attığı Dursun Çiçek İstanbul 2. Bölge 4. sıradan aday. Hem de ön seçimle CHP delegesinin oylarıyla. Yine Ergenekon sanıkları Tuncay Özkan, Mustafa Balbay ve İlhan Cihaner de listelerde seçilecek pozisyonlarda.
Aylarca CHP’ye kaset, tape servisi yapan, 30 Mart seçimlerinde oy veren, abilere ablalara oy toplayan cemaat, cemaatin gayrimeşru iktidar yöntemleri de seçimin şimdiden açık ara kaybedeni…
Hüseyin Aygün’le nefret siyasetinden değil, Selin Sayek Böke ile çözüm siyasetinden yana adaylarını belirleyen CHP de seçimin şimdiden kazananlarından…
“Sadece kendi işimizle uğraşmalıydık” diyen Ergenekon davasında hapis yatan Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, adlarının karşısında eski Türkiye’nin hikayeleri yazan Ergenekon sanıkları Levent Ersöz, Hasan Atilla Uğur’un isimleri de Vatan Partisi’nden milletvekili adayı olarak YSK’ya bildirildi dün. 1999'da başörtülü ilk vekil olarak girdiği Meclis'ten çıkarılan Merve Kavakçı'nın akademisyen kardeşi Ravza Kavakçı İstanbul 1. Bölge 9. Sıradan, 28 Şubatçılarla birlikte AİHM'nin üniversiteye başörtülü girmesine onay vermediği Leyla Şahin Konya 6. Sıradan, 28 Şubat'a direnen başörtülü kadınların derneği AKDER başkanı Fatma Benli İstanbul 2. Bölge 8. Sıradan AK Partiden aday.
Seçimin bir diğer kazananı sivil siyaset, seçimin kaybedenleri ise hem hukuksuz darbe davaları hem de askerî vesayet düzeni, darbecilik…
Sandıkları henüz açılmadı belki ama ilk kazananlar ve kaybedenler belli oldu…