Ana SayfaYazarlarYPG-ABD ilişkilerini dönüştürebilir miyiz?

YPG-ABD ilişkilerini dönüştürebilir miyiz?

 

Amerika’nın kullandığı Kürt kartının en etkili yoğunlaşma merkezi Fırat’ın doğusu ve Menbiç iken, neden Fırat Kalkanı ile araya girdikten sonra operasyona Afrin ile başladık?

 

Tartışabilmeliyiz. Veya karşı oyun planımızın en doğru ve etkili seçenek olup olmadığını konuşabilmeliyiz. Çünkü bu yöndeki tartışmalar bize negatif etki yapmaz; tersine, pozitif ve çok yönlü bakış açıları verir.

 

Nitekim SETA Araştırmalar Direktörü Hasan Basri Yalçın, Kuzey Suriye’nin temizlenmesi sıralamasında önceliğin Fırat’ın doğusu, ikinci önceliğin Kandil, üçüncü önceliğin Menbiç, dördüncü önceliğin Afrin olması gerektiğini söylüyor.

 

                                                             *          *          *

 

Kuzey Suriye’ye yönelik operasyon sıralaması kadar önemli bir diğer konu da Afrin operasyonunun sonuçları. Afrin operasyonun sonuçlarını yönetebilecek miyiz?

 

Soruyu soruyorum. çünkü:

Bir operasyonun sonuçlarından kimin veya kimlerin istifade ettiği (ya da edeceği, edebileceği) en az o operasyonun bilinçli amaçları kadar önemlidir.

Evet, YPG’nin Türkiye’ye olumsuz olarak yansıyan siyaseti ve gücünün tasfiye edilmesi gerekiyor. Ancak bu tasfiye, nasıl olmalı? YPG’yi daha da Amerika’nın kucağına itecek şekilde mi olmalı? Bu sonucu önlemenin veya aksini planlamanın imkânı yok mu? Veya, operasyon icra edilirken bu soru soruldu mu?

Bu tür durumlarda alternatifin satın alınması yöntemi izlenir. Ancak bunun için de stratejik derinlik ve stratejik kabiliyet gerekir.

YPG için bir kaçış planı(mız) var mı? YPG’nin kaçış manevrası üzerinde etkili olacak ne tür senaryolar oluşturuyoruz? Mesela YPG ile Amerika arasında bir nefret ilişkisini tetikleyecek strateji örüntüleri oluşturabiliyor muyuz?

 

                                                        *          *          *

 

ABD’nin Afrin operasyonundan mutsuz olduğunu sanmıyorum. Çünkü operasyonun icra edilme hali, ABD’nin YPG üzerindeki etki gücünü daha da artırıyor.

Operasyon Kürt koridorunun önüne geçiyor. Ancak Amerika’nın bizi en çok etkileyecek Kürt kartı üzerindeki gücünü elinden almıyor.

Ben başından beri Amerika’nın YGP’ye verdiği desteğin esasını, Türkiye’nin İran siyasetini rehin almaya yönelik manevraların oluşturduğunu düşünüyorum.

Operasyonu icra etme halimiz ve tarzımız, bu tuzağı da ortadan kaldırıyor mu?

Amerika, PKK-YPG üzerinden Türkiye’nin davranışını etkilemenin ötesinde, Kuzey Suriye sahasını İran’a yönelik askeri istikrarsızlaştırma operasyonunda bir üs olarak kullanmayı da düşünüyor. Türkiye – Suriye – Irak arasında kalan üçgeni (Rakka’yı ve Deyri Zor’u da içeren bölgeyi), özellikle Sincar ve çevresini, o yüzden bu kadar çok önemsiyor.

 

“Sincar da Sincar” derken bunu da düşünüyor muyuz?

Sanırım, YPG-ABD ilişkilerinin dönüştürülmesinde Pandora’nın kutusu, Fırat’ın doğusuna operasyon yapılıp yapılmayacağıyla açılacak. Ama bu seçeneğin sıralama açısından en sona bırakılmış olmasının, Kürt kartı kozunu ABD’nin elinden almayı ötelediğini ifade edebiliriz.

 

- Advertisment -