[27 Temmuz 2015] Lise 3-4 (11. ve 12. sınıflar ) için bir Dil ve Anlatım çalışması. İstenirse Tarih, İnkılâp Tarihi, Türk Dili ve Edebiyatı, hattâ en iyisi Vatandaşlık ve Demokrasi derslerinde de kullanılabilir.
Yukarıda bir fotoğraf görüyorsunuz. 20 Temmuz 2015’te Suruç’ta meydana gelen patlamada ölen İsmet Şeker’in cenazesini 21 Temmuz’da İstanbul’un Gazi mahallesinde karşılayan ve cenazeyle birlikte yürüyüşe geçen grubu gösteriyor.
Bu fotoğrafı dikkatle inceledikten sonra, başlıca iki bölümlü bir kompozisyonda çözümleyip açıklayın. Önce, ilk sırada sanki yüzleri kızıl maskeliymiş ve ellerinde de, inanılmaz ama, sanki silâh varmış gibi gözüken kişilerin yaratabileceği yanlış izlenimleri çürütün. Bu kişilerin neden kesinlikle Figen Yüksekkdağ’ın “devrimci kardeşleri”nden değil de mutlaka ya (a) polis veya (b) IŞİD’çi veya (c) fırsattan istifade ürünlerinin reklâmın yapan oyuncak imalâtçıları veya (d) AKP’nin özel servislerince hazırlanmış bir montajın figüranları olduğunu (olması gerektiğini) açıklayın. Her halükârda, yaratılmak istenen bu yanılsama veya yanlış izlenimin, MLKP ile de, MLKP’nin yan örgütü konumundaki Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’yla da en ufak bir ilgisi olamıyacağını ispatlayın (35 puan).
İkinci bölümde, bu resimde somutlanan barışçı gösteri hakkının gaspedilmek istenmesinin anlamını, faşist Erdoğan diktatörlüğüyle bağlantılandırarak yorumlayın. Bu çerçevede, Türkiye solunun uzun barışçı geçmişi ve demokratik mücadele geleneğini de irdeleyin. Ampirik çalışın ve olgulara dayanın; resmin somutluğundan kopmaksızın, solun neden her zaman masum, mazlum ve mağdur konumda olduğunu; meşru savunmaya itilmek istese bile buna direndiği, asla olgunluğu elden bırakmadığı ve hiçbir gösterinin rayından çıkarak şiddete yönelmesine izin vermediğini; buna karşılık şiddetin tabii sadece ve sadece güvenlik güçlerinden kaynaklandığını, gerekirse 1 Mayıs 1977 gibi diğer tarihsel örneklere de başvurarak anlatın (65 puan).
Seçmeli bölüm (ekstra 10 puan olanağı): Konuyla ilgili literatürde bu yoruma karşı çıkanların, psiko-patolojinin (i) müfteri; (ii) karşı-devrimci; (iii) dönek; (iv) muhbir; (v) ruh hastası veya (vi) neden şimdi… kategorilerinden hangisi veya hangilerine göre tahlil edilmesi gerektiğini, ek bir sayfada ayrıca tartışın.